Petak 23. feb 2024.
Jermeni

AZERBEJDŽANU IZDATO NAREĐENJE: Odmah da dozvole Jermenima da se vrate u Nagorno-Karabah!

Foto: Profimedia
Vlastima u Bakuu jasno stavljeno do znanja

Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je danas vlastima Azerbejdžana da dozvole etničkim Jermenima, koji su u septembru pobegli iz Nagorno-Karabaha, da se vrate u tu oblast.

UDARNO! Španski generali pozvali vojsku na državni udar!Španija

UDARNO! Španski generali pozvali vojsku na državni udar!

"SVI PACIJENTI SU UMRLI" Direktor bolnice Al Šifa opisuje horor izraelske blokade (VIDEO)Al Šifa

"SVI PACIJENTI SU UMRLI" Direktor bolnice Al Šifa opisuje horor izraelske blokade (VIDEO)

STARAC (86) UMRO U TEŠKIM MUKAMA: Hamas objavio zastrašujući snimak izraelskog taocaHamas

STARAC (86) UMRO U TEŠKIM MUKAMA: Hamas objavio zastrašujući snimak izraelskog taoca

- Azerbejdžan mora da osigura da osobe koje su napustile Nagorno-Karabah posle 19. septembra 2023. godine i koje žele da se vrate u Nagorno-Karabah budu u mogućnosti da to učine na bezbedan, nesmetan i ekspeditivan način - navela je predsedavajuća ICJ Džoan Donogu, prenosi Rojters.

Pored toga, sud je odlučio da Azerbejdžan mora da osigura i da svi etnički Jermeni, koji još uvek žive u Nagorno-Karabahu, budu "oslobođeni upotrebe sile ili zastrašivanja koji bi mogli da ih navedu da pobegnu".

Vlastima u Bakuu je naloženo da za dva meseca prijave sudu da li su postupile u skladu sa naredbom. Presuda je doneta nakon što je Azerbejdžan u septembru munjevitom ofanzivom ponovo zauzeo sporni region Nagorno-Karabah.

Vojna akcija je izazvala masovni egzodus većine od 120.000 etničkih Jermena u susednu Jermeniju. Zvanični Jerevan je optužio Azerbejdžan za etničko čišćenje i zatražio od Međunarodnog suda pravde da izda hitne mere u cilju zaštite prava etničkih Jermena iz Nagorno-Karabaha.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd