Petak 23. feb 2024.
Džo Bajden i Benjamin Netanjahu

NETANJAHU IDE BAJDENU NA ŽIVCE! Isplivali detalji ŠOKANTNOG telefonskog razgovora: "ON JE ŠU*AK"

Foto: Tanjug/AP/Miriam Alster
I ako su zabeleženi zanimljivi trenuci telefonskog razgovora, američki predsednik nikako ne želi da se javno obruši na Netanjahua

Džo Bajden postao je frustriran Benjaminom Netanjahuom zbog njegove vojne kampanje u Gazi i pokazao je prezir prema izraelskom lideru iza zatvorenih vrata, rekli su izvori za En-bi-si njuz.

Američki predsednik je pozivao Izrael da pristane na prekid vatre, ali oni koji su upoznati sa razgovorima kažu da mu je Netanjahu "pravio pakao" i da je teško nositi se sa njim.

- On jednostavno oseća da je ovo dovoljno. To mora da prestane - rekao je jedan od izvora o Bajdenovom viđenju kampanje u Gazi.

Bajden je u privatnim razgovorima o njegovom odnosu sa njim u pojedinim tačkama nazivao izraelskog premijera samo „ovaj tipa“ – i nazvao ga je „šu*kom“ u najmanje tri navrata, prenosi En-bi-si njuz.

Američki savet za nacionalnu bezbednost, međutim, odbacio je izveštaje izvora, rekavši da uprkos neslaganjima o nekim pitanjima, oni imaju „decenijski odnos koji se zansiva na poštovanjnu, kako u javnosti, tako i privatno".

Predsednik je postao frustriran zbog Netanjahuovog neuspeha da promeni taktiku u Gazi - gde ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas kaže da je više od 28.000 ljudi ubijeno od strane izraelskih snaga - i njegove nevoljnosti da nastavi sa dugoročnim mirovnim sporazumom.

Bajden je juče upozorio Netanjahua da ne šalje trupe u Rafu bez „kredibilnog“ plana za zaštitu civila. Netanjahu je obećao da će nastaviti sa kopnenom ofanzivom.

Bajden je takođe opisao izraelsko bombardovanje Gaze kao „preterano” prošle nedelje.

Ali uprkos njegovom privatnom ipoljavanju prezira prema Netanjahuu, američki predsednik ne želi da se javno obruši na njega.

Njegove frustracije takođe nisu dovele do velike promene u politici, navodi En-bi-si njuz i dodaje da je Bajdenova administracija „počela da razmatra takve opcije“.

Srbija Danas/Novosti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd