Skip to main content
Zatvor

Filmska akcija za BEKSTVO IZ ZATVORA: Zaljubili su se preko rešetaka, on je smislio pakleni plan za beg, ali brzo je sve krenulo PO ZLU 

Foto: Profimedia/ilustracija
Nije bila svesna da učestvuje u njegovom paklenom planu za bekstvo

Tobi Dor nikada nije prošla kroz crveno svetlo na semaforu, nikad nije ignorisala znak "stop" niti dobila saobraćajnu kaznu. Kao dete je bila ljubimac profesora i imala sve petice u školi. Udala se za svog prvog i jedinog dečka, zasnovala porodicu, izgradila karijeru, išla u crkvu. To se sve promenilo kad je upoznala jednog robijaša, piše "Atlantik".

VRAĆA SE SERIJA A: Vreme je za detronizaciju Juventusa

VRAĆA SE SERIJA A: Vreme je za detronizaciju Juventusa

PIROMAN NALETEO NA NEUSTRAŠIVU ŽENU: Kad je videla šta radi uzela je pištolj, onda je usledio šok (FOTO/VIDEO)

PIROMAN NALETEO NA NEUSTRAŠIVU ŽENU: Kad je videla šta radi uzela je pištolj, onda je usledio šok (FOTO/VIDEO)

Sada je u šezdesetim godinama, ali ljudi iz Kanzas Sitija u kom je odrasla i dalje pamte njenu priču. Tobi je bila najstarije od sedmoro dece u katoličkoj porodici, pored četiri sestre i dva brata. Nije pila, niti se drogirala. Udala se sa 20 godina, kupila kuću nedaleko od svojih roditelja i za četiri godine rodila troje dece, od kojih je srednje, devojčica, umrla nekoliko sati po rođenju. 

Tobi je ignorisala bol i patnju na koji je naišla u životu. Njen muž je bio vatrogasac, sinovi su se bavili sportom, a ona nikad nije propuštala njihove utakmice. Povrh svega, studirala je noću - i diplomirala. Krajem osamdesetih, kad je imala 30 godina, počela je da radi povremeno za veterinarsku kliniku. Oduvek je volela životinje. Međutim, 2004. dijagnostikovan joj je tiroidni kancer. 

Nakon terapije obično bi provodila vreme gledajući televiziju, posebno emisiju "Cell dogs" o usvajanju pasa u zatvorima. Tako je u avgustu iste godine odlučila da želi time da se bavi. Napravila je veb sajt, a dva dana kasnije odvezla se do državnog zatvora u okrugu Livenvort, za koji je čula da su zainteresovani za takav program. Nakon uspešne prezentacije dovela je sedam pasa iz azila u zatvor. Tako je započet program "Sejf harbor".

Ideja je bila da zatvorenici koji se uzorno ponašaju mogu držati pse u svojim ćelijama. Tobi je pretvorila štalu iza svoje kuće u štenaru, u kojoj je držala pse za usvajanje. Provodila je sate pomažući zatvorenicima da treniraju svoje pse. Za 18 meseci udomila je 1.000 pasa.

U potpunosti se posvetila psima i zatvorenicima, a među njima je bio i Džon Manard. Njegova pojava ju je očarala - Manard je bio visok i vitak, hodao je nonšalantno.

Sa 99 godina saznao da je bio prevaren! Nakon SEDAM DECENIJA BRAKA podneo papire za RAZVOD

Sa 99 godina saznao da je bio prevaren! Nakon SEDAM DECENIJA BRAKA podneo papire za RAZVOD

LUDI ZUBAR OSUĐEN NA 12 GODINA: Pacijentima davao prekomerne doze sedativa, zub vadio stojeći na hoverbordu

LUDI ZUBAR OSUĐEN NA 12 GODINA: Pacijentima davao prekomerne doze sedativa, zub vadio stojeći na hoverbordu

- Bilo je nešto drugačije u vezi njega - priča Tobi.

Manard je dobio doživotnu robiju zbog krađe auta koje je za posledicu imalo ubistvo čoveka. Iako je on tvrdio da nije povukao obarač, osuđen je za prvostepeno ubistvo. Kad su se upoznali Tobi je imala 47 a on 25 godina. Nakon što je čula komentare nekih zatvorenika o njoj, Tobi se uplašila, ali se Manard tu našao da je prati okolo. Uskoro su počeli da provode sate zajedno. Nakon što joj je otac operisao rak, ispričala je Manardu šta se dogodilo.

- Dobro je što je tvoj muž mogao da te odveze u bolnicu - rekao je on.

- On nije bio tamo. Rekao je da nema smisla da se niko od njih ne naspava - odgovorila je Tobi.

Manard joj je govorio da zaslužuje boljeg. Upitao ju je da li bi bila sa njim da nije u zatvoru. Odgovorila je potvrdno. Ubrzo joj je priznao da je voli i da želi da pobegne iz zatvora kako bi bio sa njom. Zatvor je bio pun kartonskih kutija koje su služile za prenos stvari osuđenika. Manard je pokušavao da uđe u kutiju. Čak je smršao 10 kilograma da bi uspeo u tome. A onda je jednog dana stražar zatražio od Tobi da ukloni staru opremu - flaše, uzice i veliki boks za pse.

Tobi je uskoro kupila polovni kamion i parkirala ga između svoje kuće i zatvora. I dalje nije smatrala da učestvuje u Manardovoj zaveri bekstva iz zatvora. Sve joj je delovalo kao igra. Iznenada, on je odredio datum, 12. februar 2006. Rekao joj je da će ući u kutiju koja će biti u boksu i ona će ga u vozilu izvesti van zajedno sa nekoliko pasa. Tobi je kupila mušku odeću i hranu za mesec dana. Ujutro, kavez je stigao sa stvarima i ukrcan je u njen kamion. Zatvorila je vrata i odvezla se. U pozadini je čula Manarda kako joj govori: "Samo vozi". Vratila je pse svojoj kući, odakle je Manard uzeo dva pištolja. Plan je bio da dođu do kolibe u Tenesiju koju je on rezervisao pod lažnim imenom uz pomoć telefona koji mu je ona dala.

psi
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U kolibi su dani prolazili romantično. Pravili su kupke, palili sveće, ona je pravila večere. Nakon nekoliko dana otišli su u bioskop u Nešvilu i kupili gitaru, jeli u "Mekdonaldsu". Ona je uključila svoj laptop i odjednom videla vesti: "Žena sa psima umešana u bekstvo". Dvanaestog dana bekstva otišli su na roštilj i u radnju da kupe GPS. Dok su se vraćali autoputem videla je da je saobraćaj stao i da policija blokira prolaz.

Obećao joj je da će stati ako pokušaju da ih zaustave, ali je ubrzo rekao da pokušavaju da ih ubiju i da neće stati dok ne ostanu bez benzina. U jednom trenutku je skrenuo s autoputa, udarajući u drveće i grmlje, da bi se ponovo vratio na put u suprotnom smeru. Išli su preko 160 na sat. Nakon što je Manard ponovo skrenuo s puta, udarili su u drvo. Pojavio se naoružani policajac koji im je vikao da napuste vozilo.

Uprkos Manardovom obećanju da neće upasti u nevolju, Tobi je optužena za pomaganje zatvoreniku u bekstvu i davanje oružja. Osuđena je na 27 meseci. Kasnije je saznala da su vlasti otkrile da se kriju u kolibi nakon što je Tobi upotrebila tu adresu da sredi papire za kamion.

Manard je dobio dodatnih 10 godina na svoju kaznu. Tobi se po izlasku iz zatvora preselila kod majke, potom otišla u Boston ali se vratila u Kanzas Siti u decembru 2008, jer je njenom mlađem sinu dijagnostikovan Hodžkinov limfom. Umro je nekoliko nedelja kasnije. Tobi se ponovo udala u oktobru 2009. Kaže da je njen novi suprug pozitivno odreagovao kad mu je ispričala svoju priču sa Manardom. Čak su otišli da ga zajedno posete u zatvoru.  

Tobi i Manard ne komuniciraju već nekoliko godina. Ali, on je u pismu za lokalni list 2018. rekao da ju je voleo.

- Zašto bih inače ostao sa njom nakon što sam pobegao? Voleo sam je čitavim bićem – rekao je on.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd