Skip to main content
Teodor Kačinski

BIO JE JEDAN OD NAJINTELIGENTNIJIH UBICA U ISTORIJI: Kako je pao Ted Kačinski, odala ga je najneočekivanija stvar (VIDEO)

Foto: YouTube/CBS Sunday Morning/Printscreen
Kačinski je idealizovao civilizaciju lovaca-skupljača, a svom bratu Dejvidu je rekao da "ponekad želi da je jedini živi čovek na svetu".

Teodor Kačinski, poznatiji kao "Unabomber", umro je u zatvoru u Severnoj Karolini, gde je služio doživotnu robiju zbog aktiviranja 16 eksplozivnih naprava širom Amerike između 1978. i 1995. godine u kojima je ubijeno troje, a ranjeno 23 ljudi. 

UMRO TEODOR KAČINSKI POZNATIJI KAO "UNABOMBER" Genije ubica preminuo u zatvoru (VIDEO)

UMRO TEODOR KAČINSKI POZNATIJI KAO "UNABOMBER" Genije ubica preminuo u zatvoru (VIDEO)

NAKON PADA AVIONA DECA U DŽUNGLI SAMA PREŽIVELA PREDATORE, PLJAČKAŠE I OLUJE: Jedna stvar je i dalje misterija na koju niko još uvek nema odgovor

NAKON PADA AVIONA DECA U DŽUNGLI SAMA PREŽIVELA PREDATORE, PLJAČKAŠE I OLUJE: Jedna stvar je i dalje misterija na koju niko još uvek nema odgovor

STRAVIČNI SNIMCI EKSPOLOZIJE U TURSKOJ! Pet radnika poginulo u fabrici oružja (VIDEO)

STRAVIČNI SNIMCI EKSPOLOZIJE U TURSKOJ! Pet radnika poginulo u fabrici oružja (VIDEO)

Ubica koji je godinama izmicao ruci pravde, a koga su odale njegove reči, bio je jedan od najinteligentnijih ubica u istoriji.

Kačinski, koji je skoro 20 godina bio na poternici sve do hapšenja 1996. godine, smatran je za najpoznatijeg američkog bombaša.

Tokom 17 godina, Kačinski je postavio 16 bombi napravljenih u kućnoj radinosti, u kojima je ubijeno troje, a ranjeno 23 ljudi. FBI mu je dao pseudonim: UNAbomber - što je bila referenca na univerzitete i aviokompanije koje je izabrao kao mete.

Istražitelji su godinama imali veoma malo tragova koje bi pratili, jer je bombaš besprekorno sakrivao svoj identitet. Ostavljao bi samo potpis urezan unutar svake bombe - "FC". Kasnije se saznalo da je to skraćenica za "Freedom Club" (Klub slobode).

Godine 1995, godinu dana pre nego što je uhapšen, najprestižnije novine u SAD, "Vašington post" i "Njujork tajms" odlučili su da objave njegov anonimni manifest od 35.000 reči, pod pretnjom daljeg nasilja. On je u manifestu pozvao na uništenje "industrijsko-tehnološkog sistema", koji je, po njegovom mišljenju, ljude lišio slobode.

Nakon toga se javila njegova snaja, a nakon nje i njen muž, Tedov brat, koji su prepoznali njegova uverenja i stil pisanja, i to prijavili policiji.

Da nije bilo upravo ovih sumnji njegovog brata i snaje, možda nikada ne bi bio uhvaćen. Njegova snaja, Linda Patrik, među prvima je identifikovala Kačinskog kao "Unabombera" nakon što je videla manifest.

Patrikova je navela da je prepoznala ideje koje su joj zvučale poznato u rukopisu iz pisama koje je njen suprug David dobijao od brata. Porodica je na kraju odlučila da kontaktira FBI, a 3. aprila 1995. specijalna ekipa od devet ljudi uhapsila je Kačinskog u njegovoj kući u Montani.

Kačinski je idealizovao civilizaciju lovaca-skupljača, a svom bratu Dejvidu je rekao da "ponekad želi da je jedini živi čovek na svetu". On je 25 godina živeo gotovo potpuno samodovoljnim životom u maloj kolibi u Montani, bez tekuće vode, grejanja i struje.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd