BIOGRAFIJA KRALJICE ELIZABETE: Bila uz naciju i kad su bili protiv nje, a evo zašto je 1992. godina NAJCRNJA u njenom životu

08.09.2022. 19:56
Piše:
Srbija Danas
Kraljica Elizabeta II / Izvor: Profimedia
Detaljna biografija britanske kraljice Elizabete II

Britanska kraljica Elizabeta II, rođena je kao Elizabeta Alekandra Marija  21. aprila 1926. godine, a kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih suverenih zemalja, postala je 1952. godine. Ona je preminula u 96. godini života u svom zamku Balmoral u Škotskoj.

NEOČEKIVANI POTEZ KRALJICE ELIZABETE! Svi u čudu: kriza drma čak i njih?

NEOČEKIVANI POTEZ KRALJICE ELIZABETE! Svi u čudu: kriza drma čak i njih?

(UŽIVO) "KRAJ NIJE DALEKO, SITUACIJA JE OZBILJNA" Kraljica Elizabeta je loše - Hari i Megan Markl sleteli u Škotsku (FOTO)

(UŽIVO) "KRAJ NIJE DALEKO, SITUACIJA JE OZBILJNA" Kraljica Elizabeta je loše - Hari i Megan Markl sleteli u Škotsku (FOTO)

OSAM STVARI KOJE ĆE SE DESITI NAKON SMRTI KRALJICE ELIZABETE: Jednu stvar sigurno NEĆEMO videti

OSAM STVARI KOJE ĆE SE DESITI NAKON SMRTI KRALJICE ELIZABETE: Jednu stvar sigurno NEĆEMO videti

Elizabeta je rođena u Mejferu, u Londonu, kao prvo dete vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac je stupio na tron 1936. posle abdikacije svog brata, kralja Edvarda VIII, čime je Elizabeta postala pretpostavljena naslednica. Školovala se privatno kod kuće i počela je da obavlja javne dužnosti tokom Drugog svetskog rata, služeći u pomoćnoj teritorijalnoj službi.

U novembru 1947. udala se za Filipa Mauntbatena, bivšeg princa Grčke i Danske, i njihov brak je trajao 73 godine do njegove smrti u aprilu 2021. godine. Imaju četvoro dece zajedno: Čarlsa, princa od Velsa; Ana, kraljevska princeza; Princ Endru, vojvoda od Jorka; i princ Edvard, grof od Veseksa.

Kraljica Elizabeta, princ Filip / Izvor: Profimedia

Kada je njen otac umro u februaru 1952, Elizabeta, tada 25-godišnjakinja, postala je kraljica sedam nezavisnih zemalja Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona (danas poznat kao Šri Lanka), kao i šef Komonvelta.

Elizabeta je vladala kao ustavni monarh kroz velike političke promene kao što su nevolje u Severnoj Irskoj, devolucija u Ujedinjenom Kraljevstvu, dekolonizacija Afrike i pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva Evropskim zajednicama i povlačenje iz Evropske unije. Broj njenih kraljevstava je varirao tokom vremena kako su teritorije sticale nezavisnost, a neke oblasti postajale republike. Njene brojne istorijske posete i sastanci uključuju državne posete Kini 1986. godine, Rusiji 1994. godine, Republici Irskoj 2011. godine i posete petorici papa.

Značajni događaji uključuju Elizabetino krunisanje 1953. i proslave njenog srebrnog, zlatnog, dijamantskog i platinastog jubileja 1977., 2002., 2012. i 2022. godine. Elizabeta je bila najdugovečniji i najduže vladajući britanski monarh, najstariji i sa najdužim stažom aktuelni šef države i drugi najduže suvereni monarh u svetskoj istoriji. Povremeno se suočavala sa republikanskim osećanjima i medijskim kritikama svoje porodice, posebno nakon raspada brakova njene dece, njenog annusa horribilisa 1992. godine i smrti njene bivše snaje Dajane, princeze od Velsa, 1997. godine. Podrška monarhiji u Ujedinjenom Kraljevstvu ostaje konstantno visoka, kao i njena lična popularnost.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Rođenje i odrastanje kraljice Elizabete II

Elizabeta je rođena u 2:40 sata 21. aprila 1926. godine, za vreme vladavine njenog dede po ocu, kralja Džordža V. Njen otac, vojvoda od Jorka, kasnije kralj Džordž VI, bio je drugi sin kralja. Njena majka, vojvotkinja od Jorka, kasnije kraljica Elizabeta kraljica majka, bila je najmlađa ćerka škotskog aristokrate Kloda Bouz-Lajona, 14. grofa od Stratmora i Kinghorna, u čijoj londonskoj kući (17 Bruton Street, Maifair) ju je porodio carskim rezom.

Krstio ju je anglikanski nadbiskup Jorka Kosmo Gordon Lang u privatnoj kapeli Bakingemske palate 29. maja i dao joj ime Elizabeta po njenoj majci; Aleksandra po prabaki po ocu, koja je umrla šest meseci ranije; a Marija po babi po ocu. Njena bliska porodica zvala je "Lilibet", na osnovu kako je sebe isprva nazivala, negovao ju je njen deda Džordž V, koga je od milja zvala "deda Engleska".

Princ Filip i kraljica Elizabeta / Izvor: Profimedia

Elizabetina jedina sestra je princeza Margaret, rođena je 1930. Dve princeze su školovane kod kuće pod nadzorom majke i guvernante Merion Kraford. Lekcije su se koncentrisale na istoriju, jezik, književnost i muziku. Kraford je 1950. godine objavila biografiju Elizabetinog i Margaretinog detinjstva pod naslovom "Male princeze", na veliko zgražavanje kraljevske porodice.

Knjiga opisuje Elizabetinu ljubav prema konjima i psima, njenu urednost i njen stav prema odgovornosti. Njena rođaka Margaret Rouds ju je opisala kao "srećnu devojčicu, ali suštinski razumnu i lepo vaspitanu."

Drugi svetski rat

U septembru 1939. Britanija je ušla u Drugi svetski rat. Lord Hejlšam je predložio da princeze Elizabet i Margaret budu evakuisane u Kanadu kako bi se izbegla česta vazdušna bombardovanja Londona od strane Luftvafea. 

To je odbacila njihova majka, koja je izjavila: "Deca neće ići bez mene. Ja neću otići bez kralja. A kralj nikada neće otići". 

Kraljevska porodica / Izvor: Reuters

Princeze su ostale u zamku Balmoral, u Škotskoj, sve do kraja. Na Božić 1939 su se preselili u Sandringem haus u Norfolku. Od februara do maja 1940. živeli su u Kraljevskoj loži u Vindzoru, sve dok se nisu preselili u zamak Vindzor, gde su živeli veći deo narednih pet godina. U Vindzoru su princeze postavljale pantomime za Božić kao pomoć Kraljičinom fondu za vunu, koji je kupovao predivo za pletenje vojnih odevnih predmeta.Godine 1940, 14-godišnja Elizabeta je prvi put emitovana na radiu tokom Bi-Bi-Sijevog Dečjeg sata, obraćajući se drugoj deci koja su evakuisana iz gradova

Ona je tada govorila: "Trudimo se da učinimo sve što možemo da pomognemo našim hrabrim mornarima, vojnicima i avijatičarima, a trudimo se da i sami snosimo svoj deo opasnosti i tuge rata. Znamo, svako od nas, da će na kraju sve biti dobro."

Londonski most / Izvor: Profimedia
Brak

Elizabeta je upoznala svog budućeg muža, princa Filipa od Grčke i Danske, 1934. i ponovo 1937. godine. Bili su daleki rođaci koji su jednom uklonjeni preko danskog kralja Kristijana IX i rođaci treće generacije preko kraljice Viktorije. Nakon što se u julu 1939. sreli po treći put na Kraljevskom pomorskom koledžu u Dartmutu, Elizabeta je imala samo 13 godina i tada je rekla da se zaljubila u Filipa i da su počeli da razmenjuju pisma. Imala je 21 godinu kada je njihova veridba zvanično objavljena 9. jula 1947. godine.

Veridba nije bila bez kontroverzi; Filip nije imao finansijski status, bio je rođen u inostranstvu, iako je bio britanski podanik koji je služio u Kraljevskoj mornarici tokom Drugog svetskog rata, i imao je sestre koje su se udale za nemačke plemiće sa nacističkim vezama. Merion Kraford je napisala: "Neki od kraljevih savetnika nisu ga smatrali dovoljno dobrim za nju. Bio je princ bez doma ili kraljevstva. Neki od listova su svirali duge i glasne melodije na žici Filipovog stranog porekla." Kasnije biografije izveštavale su da je Elizabetina majka u početku imala rezerve prema braku i da je Filipa zadirkivala da je "Hun". U kasnijem životu, međutim, kraljica majka je rekla biografu Timu Healdu da je Filip bio "engleski džentlmen".

Kraljica Elizabeta / Izvor: Profimedia
Prisajedinjenje i krunisanje

Zdravlje Džordža VI se pogoršalo tokom 1951. godine, a Elizabeta ga je često zamenjivala na javnim događajima. Kada je obišla Kanadu i posetila predsednika Harija S. Trumana u Vašingtonu, oktobra 1951. godine, njen privatni sekretar Martin Čarteris je nosio nacrt pristupne deklaracije u slučaju kraljeve smrti dok je bila na turneji.

Početkom 1952. Elizabet i Filip su krenuli na turneju po Australiji i Novom Zelandu preko Kenije. Dana 6. februara 1952. godine, upravo su se vratili u svoj dom u Keniji, Sagana Lodž, nakon noći provedene u Treetops Hotelu, kada je stigla vest o smrti Džordža VI i Elizabetinom posledičnom stupanju na tron sa trenutnim efektom.

Filip je saopštio novoj kraljici vest. Odabrala je da zadrži ime Elizabeta kao svoje kraljevsko ime; tako je nazvana Elizabeta II, što je uvredilo mnoge Škote, jer je bila prva Elizabeta koja je vladala u Škotskoj. Elizabeta i Filip su se preselili u Bakingemsku palatu.

Kraljica Elizabeta / Izvor: Profimedia
Turbulentne devedesete godine i annus horribilis - 1992. godina

Posle pobede koalicije u Zalivskom ratu, kraljica je postala prvi britanski monarh koji se obratio na zajedničkom sastanku Kongresa Sjedinjenih Država u maju 1991. godine.

Dana 24. novembra 1992. godine, u govoru povodom Rubinskog jubileja njenog stupanja na presto, Elizabeta je 1992. nazvala svojom annus horribilis (latinski izraz, što znači "užasna godina"). Broj republikanaca u Britaniji je porastao zbog procena štampe o kraljičinom privatnom bogatstvu i izveštaja o aferama i napetim brakovima među njenom širom porodicom.

kraljica Elizabeta, princ Filip / Izvor: Profimedia

U martu se njen drugi sin, princ Endru, razveo od svoje žene Sare, a Mauricijus je uklonio Elizabetu sa mesta šefa države; njena ćerka, princeza Ana, razvela se od kapetana Marka Filipsa u aprilu; besni demonstranti u Drezdenu gađali su kraljicu jajima tokom državne posete Nemačkoj u oktobru; a veliki požar je izbio u zamku Vindzor, jednom od njenih zvaničnih rezidencija, u novembru.

Monarhija se našla pod pojačanom kritikom i javnom kontrolom. U neobično ličnom govoru, kraljica je rekla da svaka institucija mora da očekuje kritiku, ali je sugerisala da bi to moglo da se uradi sa "dozom humora, nežnosti i razumevanja".  Dva dana kasnije, premijer Džon Mejdžor je najavio planove za reformu kraljevskih finansija, koji su napravljeni prethodne godine, uključujući da kraljica plaća porez na dohodak od 1993. nadalje, i smanjenje civilne liste.

Princeza Dajana i princ Čarls / Izvor: Profimedia

U decembru su se princ Čarls i njegova supruga Dajana zvanično razdvojili. Krajem godine, kraljica je tužila novine The Sun zbog kršenja autorskih prava kada je objavila tekst njene godišnje božićne poruke dva dana pre nego što je emitovana. Novine su bile prinuđene da joj plate pravne troškove i donirale su 200.000 funti u dobrotvorne svrhe. Kraljičini advokati su preduzeli mere protiv The Sun pet godina ranije zbog kršenja autorskih prava, nakon što je objavio fotografiju njene snaje, vojvotkinje od Jorka i njene unuke princeze Beatris. Slučaj je rešen vansudskim poravnanjem kojim je novinama naloženo da plate 180.000 dolara.

princeza Dajana, princ Hari, princ Vilijam / Izvor: Profimedia
Verovanja, aktivnosti i interesovanja

Elizabeta je retko davala intervjue i malo se zna o njenim ličnim osećanjima. Ona nije eksplicitno izražavala svoje političko mišljenje na javnom mestu i protivno je konvenciji da se pita ili otkrije njen stav.

Kada je novinar "Tajmsa" Pol Rutlidž pitao kraljicu za njeno mišljenje o štrajku rudara 1984–85, ona je odgovorila da se "sve radilo o jednom čoveku" (pominjanje Artura Skargila), sa čime se Rutlidž nije složio. Široko kritikovan u medijima zbog postavljanja pitanja, Rutlidž je rekao da u početku nije trebalo da prisustvuje kraljevskoj poseti i da nije bio upoznat sa protokolima. Posle referenduma o nezavisnosti Škotske 2014, premijer Dejvid Kameron je izjavio da je kraljica zadovoljna ishodom. Ona je verovatno izdala javnu šifrovanu izjavu o referendumu tako što je jednoj ženi izvan Balmoral Kirka rekla da se nada da će ljudi "veoma pažljivo" razmisliti o ishodu. 

kraljica Elizabeta, princ Filip / Izvor: Profimedia

Elizabeta je imala dubok osećaj verske i građanske dužnosti i svoju krunsku zakletvu shvatala je ozbiljno. Pored svoje zvanične verske uloge kao vrhovnog poglavara Anglikanske crkve, ona je ujedinjena sa tom crkvom, kao i sa nacionalnom crkvom Škotske. Ona je pokazala podršku međuverskim dijalozima i sastajala se sa vođama drugih crkava i religija, uključujući i susrete sa čak pet papa: Pija XII, Jovana XXIII, Jovana Pavla II, Benedikta XVI i papa Franju. Lična beleška o njenoj veri često se pojavljuje u njenoj godišnjoj Božićnoj poruci koja se emituje Komonveltu. 

- Za mnoge od nas, naša verovanja su od fundamentalnog značaja. Za mene Hristovo učenje i moja lična odgovornost pred Bogom predstavljaju okvir u kojem pokušavam da vodim svoj život. I ja sam, kao i mnogi od vas, izvlačila veliku utehu u teškim vremenima iz Hristovih reči i primera - rekla je 2000. godine kraljica Elizabeta II.

Elizabeta je bila pokrovitelj više od 600 dobrotvornih organizacija. Fondacija Charities Aid procenjuje da je Elizabeta pomogla da se prikupi više od 1,4 milijardi funti za  tokom njene vladavine. Njena glavna interesovanja u slobodno vreme bila su jahanje i psi, posebno njen omiljeni pas velški korgi. Njena životna ljubav prema korgijima počela je 1933. sa Dukijem, prvim korgijem u vlasništvu njene porodice. Ona i njena porodica, s vremena na vreme, zajedno su spremali obroke i nakon toga prali sudove.

Kraljica Elizabeta / Izvor: Profimedia
Elizabetino lično bogatstvo

O Elizabetinom ličnom bogatstvu se godinama spekulisalo. Godine 1971., Džok Kolvil, njen bivši privatni sekretar i direktor njene banke, Coutts, procenio je njeno bogatstvo na 2 miliona funti (što je ekvivalentno sa oko 30 miliona funti 2021. godine). Godine 1993., Bakingemska palata je procene od 100 miliona funti nazvala "velikim i precenjenim". Godine 2002. nasledila je imanje u vrednosti od 70 miliona funti od svoje majke. The Sunday Times Rich List 2020. procenio je njeno lično bogatstvo na 350 miliona funti, što je učinilo 372. najbogatijom osobom u Velikoj Britaniji. Bila je broj jedan na listi u Sandej Tajmsu 1989, sa prijavljenim bogatstvom od 5,2 milijardi funti, što je uključivalo državnu imovinu koja nije bila njena lično, (približno 13,8 milijardi funti u današnjoj vrednosti).

Kraljevska kolekcija, koja obuhvata hiljade istorijskih umetničkih dela i krunskih dragulja, nije u ličnom vlasništvu, ali je opisana kao da je u poverenju kraljice za njene naslednike i naciju, kao i njene zvanične rezidencije, kao npr. Bakingemska palata i zamak Vindzor, i Vojvodstvo Lankaster, portfelj imovine procenjen na 472 miliona funti 2015. godine. Paradise Papers, koji su procureli 2017. godine, pokazuju da je Vojvodstvo Lankaster držalo investicije u britanskim poreskim rajevima Kajmanskih ostrva i Bermuda. Kuća Sandringem u Norfolku i zamak Balmoral u Aberdinširu su lično u vlasništvu kraljice. 

Kraljica Elizabeta / Izvor: Reuters
Titule i počasti kraljice Elizabete II

21. april 1926 – 11. decembar 1936: Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Elizabeta od Jorka

11. decembar 1936 – 20. novembar 1947: Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Elizabeta

20. novembar 1947 – 6. februar 1952: Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Elizabeta, vojvotkinja od Edinburga

Od 6. februara 1952: Njeno Veličanstvo Kraljica

Kraljica Elizabeta / Izvor: Profimedia

Elizabeta je imala brojne titule i počasne vojne funkcije širom Komonvelta, monarh je sa brojnim odlikovanjima u svojim zemljama i dobila je počasti i nagrade iz celog sveta. Na svakoj od svojih teritorija, ona ima posebnu titulu koja sledi sličnu formulu: kraljica Svete Lucije, kraljica Australije i njenih drugih teritorija u Australiji, itd. Na Kanalskim ostrvima i Ostrvo Man, koji su zavisni od krune, a ne odvojene oblasti, poznata je kao vojvotkinja od Normandije i lord od Mana, respektivno. 

BONUS VIDEO: Užas na konferenciji u Egiptu, biznismen se srušio i umro tokom govora

 

Piše:
Srbija Danas
08.09.2022. 19:56
Pogledajte više