Skip to main content
Steven Benon

ČOVEK U SRCU BELE KUĆE: Ko je Stiven Benon?

Foto: Reuters
Među prvim potezima koje je Donald Tramp povukao posle pobede na izborima je imenovanje Stivena Benona za glavnog stratega i višeg savetnika, što je izazvalo burne reakcije i negodovanja javnosti, a razlog za to je Benonova "desničarska pozicija".

Kako piše BBC, Stiven Benon stoji iza sajta "Brejtbart njuz" koji je okrenut desnici, a uloga koju mu je dodelio Tramp postavlja ga u samo srce Bele kuće.

Tu Trampovu odluku kritikuju demokrate, ali ni republikanci nisu preterano oduševljeni, s obzirom na to šta je "Brejtbart" objavljivao proteklih meseci.

Benon je rođen u Virdžiniji 1953. i ima poduži spisak zanimanja iza sebe. Od vojske, bankarstva, stigao je i do filmske produkcije, a u toku rada upoznao je i Endrjua Brejtbarta, medijskog preduzetnika, koji je želeo da stvori sajt koji će se usprotiviti liberalno postavljenim medijima.

Steven Benon
Foto: Reuters

Brejtbart je umro 2012, a Benon je tada preuzeo vodeću poziciju. Sajt, kako su ga opisali njegovi vlasnici, slovi za populistički i ratoborni.

- Sebe nazivamo borilačkim klubom. Ne dolazite kod nas po toplinu i nejasnoću - rekao je jednom prilikom Stiven Benon.

U toku predsedničke kampanje, sajt je nedvosmisleno podržavao Donalda Trampa, a u nekoliko navrata ga nazivali i "Džonom Vejnom politike".

- Zahvaljujemo se Bogu da je Tramp u trci...On će zaustaviti razaranje Amerike - piše u jednom tekstu.

Odabir Benona za višeg savetnika kritkovale su i različite organizacije za ljudska prava.

- Benon je naš čovek u Beloj kući - napisao je jedan komentator na društvenim mrežama, postavljajući uz to i video-snimak u kojem bivša supruga Stivena Benona navodi da on nije želeo da njihovo dete ide u određenu školu jer ima "previše Jevreja".

Bela Kuća
Foto: Profimedia

Osoblje Bele kuće negira da je Benon antisemista

Šef osoblja Bele kuće Rajns Pribus odbacio je ranije danas navode da je Stiven Benon, glavni strateg i prvi savetnik novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, antisemista.

- To nije Stiv Benon kog ja znam. On je veoma, veoma pametan - rekao je Pribus.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, ova izjava se tumači kao Trampov pokušaj da popravi odnose sa establišmentom republikanaca, nakon što je jedan deo tog establišmenta odbio da podrži Trampa.

Sam Tramp je rekao da će Pribus, kao aktuelni predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta biti "kanal komunikacije" između partije i Kongresa.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd