Skip to main content
Engleska Crkva

ČVRSTO "NE"! Engleska crkva neće dozvoliti venčanje istopolnim parovima

Foto: Profimedia
Istopolni parovi mogli bi da imaju crkvenu službu s molitvama posvećenja, zahvalnosti i blagoslov nakon što održe građansko venčanje ili registruju građansko partnerstvo

Engleska crkva neće dozvoliti crkvena venčanja istopolnih parova, saopštila je u sredu ta institucija, uz obrazloženje da neće promeniti svoje učenje po kome je brak sakrament između muškarca i žene.

Međutim, kako je navedeno, istopolni parovi mogli bi da imaju crkvenu službu s molitvama posvećenja, zahvalnosti i blagoslov nakon što održe građansko venčanje ili registruju građansko partnerstvo.

FRANCUSKA MENJA ZAKON ZBOG MIGRANATA: Velika Britanija ODSEČNO odgovorila

FRANCUSKA MENJA ZAKON ZBOG MIGRANATA: Velika Britanija ODSEČNO odgovorila

UZBUNA U LONDONU: Engleska policija na nogama, nestalo blizu 40 albanske dece!

UZBUNA U LONDONU: Engleska policija na nogama, nestalo blizu 40 albanske dece!

NAROD SE OKUPLJA ISPRED PALATE - Nakon vesti o LOŠEM zdravstvenom STANJU kraljice Elizabete, Engleska na nogama

NAROD SE OKUPLJA ISPRED PALATE - Nakon vesti o LOŠEM zdravstvenom STANJU kraljice Elizabete, Engleska na nogama

Ovaj predlog, koji su formulisali biskupi, koji čine jedan od tri dela crkvenog rukovodećeg tela poznatog kao Generalni sinod, nakon šestogodišnjih konsultacija Engleske crkve o seksualnosti i braku, biće iznet na razmatranje Generalnom sinodu na sastanku sledećeg meseca.

Engleska crkva je centralna za širu anglikansku zajednicu koja predstavlja preko 85 miliona ljudi u više od 165 zemalja.

- Istopolni parovi i dalje ne bi mogli da se venčaju u crkvama pod okriljem Engleske crkve - navodi se u saopštenju. Bi-Bi-Si (BBC) je izvestio da su biskupi odbili da podrže promene u učenju koje bi sveštenicima omogućile da venčavaju gej parove.

Istospolni brakovi legalni su u Engleskoj i Velsu od 2013. godine, ali crkva nije reformisala svoje učenje u skladu sa promenom zakona. Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, duhovni vođa Anglikanske crkve, priznao je da će se predloženom odlukom "za neke otići predaleko, a za druge ni približno dovoljno".

- Ovaj odgovor odražava različitost pogleda u Crkvi Engleske o pitanjima seksualnosti, odnosa i braka. Raduje me ta različitost i pozdravljam ovaj način na koji se ona odražava u životu naše crkve. Nadam se da je ovo način da Engleska crkva, javno i nedvosmisleno, pokaže svim hrišćanima, a posebno LGBT osobama, da su dobrodošle, cenjene i dragocene kao deo Hristovog tela - rekao je Velbi.

Crkva je najavila da biskupi u petak planiraju da upute službeno izvinjenje predstavnicima LGBT populacije zbog "odbacivanja, isključivanja i neprijateljstva" koje su osećali unutar Crkve. Takođe, kako je najavljeno, biće izdate pastoralne smernice propovednicima i crkvenim zajednicama, kako bi ih podstakli da "bezrezervno i radosno" prihvataju istopolne parove.

Engleska crkva, koja je osnovana 1534. godine, bila je godinama podeljena po pitanju stava o istopolnim brakovima. Nastojeći da se pozabavi spornim pitanjem, Velbi je prošle godine pozvao biskupe da „obiluju ljubavlju za sve“, uprkos tome što je 1998. godine podržao odluku kojom je odbijena ''homoseksualna praksa kao nespojiva sa Svetim pismom“.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
20 Beograd