Četvrtak 07. dec 2023.
IG Nobel

Da li ste čuli za nagradu "IG NOBEL"? Ocenjuje se ludost naučnog otkrića, a evo kako je možete osvojiti

Foto: Profimedia
U jeku dodele Nobelovih nagrada iz raznih oblasti ovih dana, mi vam donosimo zanimljivu priču o nešto manje poznatijim nagradama u svetu.

Premda najpoznatija “Nobelova” nagrada, nije i jedina koja se dodeljuje. Pored Nobelove nagrade koja se dodeljuje svake godine iz različitih disciplina kao što su fizika, hemija, fiziologija i medicina, književnost, mir i ekonomija.

Postoje i manje poznate nagrade u svetu koje se takođe dodeljuju svake godine iz različitih disciplina kao znak priznanja za akademska, kulturna, i naučna dostignuća.

U SAD-u je jako poznata”Pulicerova nagrada”, koja se isto kao i Nobelova dodeljuje u više kategorija, tačnije 21.

Pulicerova nagrada je američka nagrada koja se dodeljuje za najveće doprinose u novinarstu, književnosti i komponovanju muzike. Dodeljuje je Univerzitet Kolumbija iz Njujorka. Nagradu je ustanovio Džozef Pulicer koji je bio američko – mađarski novinar izdavač. Svoj imetak je nakon smrti zaveštao upravo Univerzitetu Kolumbija koji i dodeljuje ovu nagradu.

Prva Pulicerova nagrada dodeljena je 4. juna 1917. i od tada se tradicionalno dodeljuje svakog aprila. Isto tako postoje i nagrade koje su karakteristične za pojedine društvene ili naučne kategorije.

Nobelova nagrada
Foto: Profimedia/ilustracija

Tako se npr. u matematici dodeljuje Fildsova medalja i Abelova nagrada (dodeljuje je kralj Norveške). Arhitekte se mogu nadati “Prikerovoj nagradi”. U računarstvu se dodeljuje”Tjuringova”nagrada,”Volastonova medalja” ide za geologiju, dok”Šokova”nagrada biva dodeljena za filozofiju, logiku, matematiku, muziku i umetnost.

Nagrada”Kjoto”se dodeljuju u tri kategorije: napredna tehnologija, osnovne nauke i umetnost s filozofijom.

Možda i najzanimljivija nagrada je ona koja se dodeljuje za “dostignuća koja nisu smela biti učinjena i ne smeju biti ponovljena”. Nagradu dobijaju 10 najotkačenijih naučnih otkrića. Ova satirična i humoroistična nagrada nosi naziv “IG Nobel”.

Nagrada Ig Nobel je nagrada koja se dodjeljuje za znanstvene radove komične prirode i sumnjive svrhovitosti, kao parodija Nobelove nagrade. Nagrada se dodeljuje jednom godišnje u SAD na Harvardu u jednoj od najlepših dvorana. Povodom dodele organizuje se gala večer, sama ceremonija se odvija na isti način kao kod dodele Nobelove nagrade, čak i samu nagradu dodeljuju naučnici koji su dobili Nobelovu nagradu.

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
2 Beograd