Skip to main content
Dečak (5) Maroko

ČETIRI DANA PAKLA! Mališan (5) koji je UPAO U BUNAR nije izdržao - danima se borio pa preminuo u bolnici (FOTO/VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen/@2MInteractive
Napetost je porasla u večernjim satima u subotu uveče kada su spasioci javili da su veoma blizu dečaku.

Borba petogodišnjeg dečaka Rajana Avrama iz Maroka, koji je u utorak uveče upao u bunar dubok 32 metra, bila je neizvesna do samoga kraja. Uprkos velikim naporima mnogobrojnih spasilačkih ekipa, koji su se trudili da dečaka izvuku na vreme, zatrpano duboko pod zemljom njegovo malo srce nije izdržalo.

LUKAŠENKO POSLAO KRATKU I JASNU PORUKU: Ne dirajte nas, rat bi trajao 3-4 dana! (VIDEO)

LUKAŠENKO POSLAO KRATKU I JASNU PORUKU: Ne dirajte nas, rat bi trajao 3-4 dana! (VIDEO)

MAJKA UBILA ĆERKU (3) ZBOG CRTANOG FILMA: Krvavo telo deteta spakovala u kesu za đubre

MAJKA UBILA ĆERKU (3) ZBOG CRTANOG FILMA: Krvavo telo deteta spakovala u kesu za đubre

AMRIKANCI PRVO OBJAVILI DA JE RUSIJA NAPALA UKRAJINU, PA SE IZVINJAVALI: Na ovoj teritoriji za sada se vodi bombardovanje LAŽIMA

AMRIKANCI PRVO OBJAVILI DA JE RUSIJA NAPALA UKRAJINU, PA SE IZVINJAVALI: Na ovoj teritoriji za sada se vodi bombardovanje LAŽIMA

Napetost je porasla u večernjim satima u subotu uveče kada su spasioci javili da su veoma blizu dečaku. Zbog informacija koje su rečene sa lica mesta da je dečak i dalje živ, svi su jedva čekali da izađe i molili se da se to desi.

Međutim, uprkos velikoj sreći i aplauzu koji je nastupio nakon uspešnog spasavanja, ubrzo je stigla tužna vest da dečak nije preživeo.

Ceo svet se molio za malog Rajana

Ovu nesvakidašnju akciju spasavanja pratio je ceo svet, i molio se za život malog dečaka.

Na društvenim mrežama pod haštagom #Save Ryan, moglo se svakodnevno videti na hiljade poruka u kojima su korisnici povodom nesrećnog slučaja slali poruke podrške. Nakon što je objavljena vest o smrti dečaka, objavljivane su potresne oproštajne poruke.

Kraljevska palata Maroka saopštila je ubrzo nakon što je mališan izvučen da je preminuo. Marokanski kralj Muhamed VI izrazio je saučešće dečakovim roditeljima u saopštenju koje je objavila palata.

Dečaka Rajana izvukli su sinoć spasioci nakon duge operacije koja je privukla globalnu pažnju.

Reporter Asošijeted presa sa lica mesta video je dečaka umotanog u žuto ćebe nakon što su ga izneli iz tunela iskopanog specijalno za spasavanje.

Njegove roditelje su otpratili do kola hitne pomoći pre nego što je dečak izvučen iz tunela.

twitter.com

Četiri dana pakla

Cela drama započela je u utorak uveče kada je mali Rajan upao u bunar od 32 metra koji se nalazi ispred njegove kuće u selu Ighran u planinskoj severnoj provinciji Šefšauen u Maroku.

Njegov rođak rekao je u petak da je porodica prvo shvatila da je nestao kada su čuli prigušeni plač i spustili telefon sa upaljenim svetlom i kamerom da bi ga locirali.

- Plakao je "podigni me" - rekao je rođak, preneo je Rojters.

Dečak je zatim ostao zarobljen u rupi preuskoj da bi spasioci mogli bezbedno da dođu do njega. Uprkos tome, u nadi da mu pognu da preživi oni su koristili konopac za slanje kiseonika i vode do dečaka, kao i kameru da ga prate.

Iako je hrana bila spuštena do Rajana, nije poznato da li je deček za četiri dana bilo šta jeo.

- U ovom trenutku uopšte nije moguće utvrditi stanje deteta. Ali nadamo se Bogu da je dete živo - rekao je šef spasilačkog komiteta Abdelhadi Temrani u subotu ujutru.

Dramatična akcija spasavanja

Tri dana ekipe za pretragu su buldožerima kopale su paralelni jarak, a zatim su u petak počeli da kopaju horizontalni tunel da bi došli do zarobljenog dečaka. Marokanska novinska agencija MAP saopštila je da su u pomoć pozvani stručnjaci za topografsko inženjerstvo, prenosi AP.

Temrani je, u razgovoru za lokalnu televiziju 2M, rekao juče da je spasiocima ostalo samo dva metra da iskopaju kako bi došli do rupe u kojoj je dečak zarobljen.

- Kopači su na svom putu naišli na tvrdu stenu i zbog toga su bili veoma oprezni da izbegnu bilo kakvo klizište ili pukotine. Trebalo je oko pet sati da se otkloni kamen jer je kopanje bilo sporo i obavljeno je pažljivo da se izbegnu stvaranje pukotina u rupi odozdo, što bi moglo da ugrozi život deteta, ali i spasilaca - rekao je on.

Prema rečima spasilaca, posao je bio posebno težak zbog straha da bi se zemlja oko bunara mogla srušiti na dečaka.

Tokom ovog neizvesnog procesa, dečakovim izbezumljenim roditeljima pridružile su se stotine seljana i drugih koji su se okupili da posmatraju akciju spasavanja i mole se za dečaka da preživi.

Prema medijskim izveštajima, na mesto gde je mali dečak bio zatrpan poslat je helikopter i medicinske ekipe specijalizovane za reanimaciju koji su pomno čekale da spasioci izvuku Rajana na površinu i da ga zatim prevezu u bolnicu.

Selo od oko 500 ljudi je prošarano dubokim bunarima, od kojih se mnogi koriste za navodnjavanje useva kanabisa koji je glavni izvor prihoda za mnoge u siromašnom, udaljenom i sušnom regionu marokanskog planinskog masiva Rif. Većina bunara ima zaštitne poklopce.

 
 
Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd