Skip to main content
Viktor Orban

EVROPA SE RASPADA, PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA! Orban bez dlake na jeziku: Ulazimo u novo doba, bez rukavica

Foto: Profimedia/ilustracija
Tkanina Evropske unije razdvojila se po šavu zbog migrantske krize i biće potrebni nadljudski napori za obnavljanje evropske saradnje u post-Merkel eri, tvrdi mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarski predsednik vlade Viktor Orban objavio je na službenoj stranici kancelarije premijera tekst o nemačkoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel.

- Angela Merkel 8. decembra prestaje da bude nemačka kancelarka. Deo života žitelja srednje Evrope otići će s njom - stoji u uvodu u Orbanov tekst koji nosi nadnaslov "Samizdat br. 14".

VELIKO OKUPLJANJE DESNIČARA U VARŠAVI: Le Pen, Orban, Kačinjski, Moravjecki i Abaskal dižu BEDEME za odbranu Evrope!

VELIKO OKUPLJANJE DESNIČARA U VARŠAVI: Le Pen, Orban, Kačinjski, Moravjecki i Abaskal dižu BEDEME za odbranu Evrope!

NEMA VIŠE NESTANKA MIRISA I UKUSA: Doktorka opisala JEDAN NEOBIČAN SIMPTOM, šta razlikuje omikron od ostalih sojeva?

NEMA VIŠE NESTANKA MIRISA I UKUSA: Doktorka opisala JEDAN NEOBIČAN SIMPTOM, šta razlikuje omikron od ostalih sojeva?

OVO SU NAJMOĆNIJE DRŽAVE SVETA: Objavljena rang lista - Rusija među pet azijskih sila

OVO SU NAJMOĆNIJE DRŽAVE SVETA: Objavljena rang lista - Rusija među pet azijskih sila

Mađarski premijer piše kako su Merkelova i on godinama trpeli jer su bili u opoziciji, pa je prvo ona postala kancelarka, a onda se i njegova partija vratila na vlast, te su zajedno upravljali finansijskom krizom 2010. i "bili partneri u borbi da Evropsku uniju održimo na okupu".

- Lojalni i disciplinovani Nemci te buntovni i nesmotreni Mađari zajedno su se borili za isti cilj, Evropu u kojoj će se sve nacije osećati kao kod kuće - napisao je Orban.

Mađarski premijer navodi da je "usledila ruptura, ili bolje rečeno fraktura, otvorena fraktura 2015. godine, invazija migranata".

- To je kao povreda posle koje se sportista više nikad neće kretati kao pre. On ide na rehabilitaciju, trudi se, muči se, ali više iz časti. On zna, a nakon nekog vremena prizna sebi da više ne može povratiti staru formu - napisao je Orban.

Viktor Orban
Viktor Orban
Foto: Profimedia

Prema njegovom mišljenju, "migrantska kriza sama po sebi je bila veliki test".

- Postala je Rubikon jer je pokazala duboke filozofske, političke i emotivne razlike između nas u poimanju nacija, slobode i uloge Nemačke - piše Orban.

Ta kriza otkrila je da je Mađarima i drugim stanovnicima Srednje Evrope domovina ključna, tvrdi mađarski premijer.

- Nacija je ishodište, a bez patriotizma ne može biti zdravog emotivnog života. Ispostavilo se da su se Nemci priklonili drugom razvojnom putu evropske civilizacije, da idu ka tome da budu posthrišćanska i postnacionalna država - dodao je.

Viktor Orban
Viktor Orban
Foto: Profimedia

Mi Mađari razumemo da Nemci to ne smatraju problemom, kaže Orban.

- Oni to ne smatraju civilizacijskom bolesti koju treba izlečiti, nego to smatraju prirodnim, poželjnim, pa čak i moralno superiornijim ishodom. Tkanina Evropske unije tada se razdvajala po šavu i nije bilo načina da se to spreči. Migracije, pol, federalizovana Unija, germanizacija Evrope. Obnavljanje evropske saradnje zahtevaće nadljudske napore u post-Merkel eri - tvrdi Orban.

Mađarski premijer pita se da li je Angela Merkel otvorila vrata nevolji.

angela merkel
Foto: Profimedia

- Ili je, baš suprotno, pokušala da zauzme čvrst stav, ali je na kraju podlegla pritisku s levice i pomerila se u stranu? Danas ne znamo odgovor na to pitanje - napisao je.

- Gledajući na proimigracijsku, pro-rodnu, federalističku, pronemačku agendu nove nemačke krajnje leve vlade, na misteriju Merkel moguće je dati oba odgovora. Vreme će pokazati - kaže Orban i dodaje da "jedino za čime žali, kao bivši borac, je to da nama, svojim kolegama, njeno životno delo i 16 godina na čelu nemačke vlade nisu dali odgovore".

- Jedna je stvar sigurna: era dvosmislenosti, prikrivene politike i vrludanja završila se s Merkelovom. U novo doba ulazimo bez rukavica - zaključio je Orbán.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd