Ponedeljak 26. feb 2024.
Foto: Profimedia

RASTU TENZIJE U SPORNIM VODAMA Filipinski zvaničnik: Postavili smo novu bazu zbog "čistog maltretiranja" Kine

Foto: Profimedia
Ostrvo na kom je baza otvoreno jedno je od devet koje su zauzele filipinske snage od sedamdesetih godina prošlog veka u Južnom kineskom moru.

Filipini su danas postavili novu bazu obalske straže za nadgledanje, na ostrvu pod kontrolom filipinskih snaga u Južnom kineskom moru i planiraju da prošire zajedničke patrole sa SAD i Australijom kako bi se suprotstavili "čistom maltretiranju" Kine na strateškom plovnom putu, rekao je filipinski visoki zvaničnik Eduardo Ano.

IZRAEL UNIŠTIO SVE IZGLEDE ZA NOVO PRIMIRJE?! Katar osudio današnji masakr u Pojasu Gaze: "Ovo je kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda"Foto: Youtube printscreen عربي - أخبار ,لعربي - أخبار

IZRAEL UNIŠTIO SVE IZGLEDE ZA NOVO PRIMIRJE?! Katar osudio današnji masakr u Pojasu Gaze: "Ovo je kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda"

NASTAVLJAJU SE BORBE, ALI I PREGOVORI: Mogućnost sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa i dalje postojiFoto: Shutterstock

NASTAVLJAJU SE BORBE, ALI I PREGOVORI: Mogućnost sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa i dalje postoji

"ERDOGAN SE PONAŠA KAO ZAŠTITNIK MUSLIMANA U SVETU" Stručnjaci: On ne može da nadje zajednički jezik ni sa Amerikom, ni sa NemačkomErdogan

"ERDOGAN SE PONAŠA KAO ZAŠTITNIK MUSLIMANA U SVETU" Stručnjaci: On ne može da nadje zajednički jezik ni sa Amerikom, ni sa Nemačkom

Tenzije na moru između kineskih i filipinskih brodova su se intenzivirale ove godine u spornim vodama, zbog čega se povećao strah da bi moglo da dođe do šireg konflikta u koji bi mogle da se uključe i SAD, navodi AP.

SAD su nekoliko puta upozorile da imaju dužnost da brane Filipine, najstarijeg saveznika u Aziji, ukoliko filipinska vojska bude pod oružanim napadom, uključujući i u Južnom kineskom moru.

Kina je optužila SAD da se mešaju u azijski spor i da seju neslogu u regionu.

Nacionalni savetnik za bezbednost Filpina Eduardo Ano i još neki filipinski zvaničnici avionom su došli na ostrvo Titu i prisustvovali ceremoniji otvaranja vojnog centra na dva sprata.

Centar će imati radar, opremu za praćenje i nadzor brodova, kako bi se pratile kineske akcije u spornim vodama i "ostale probleme", uključujući i incidente na moru.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Ovo više nije siva zona. Ovo je čisto maltretiranje - rekao je Ano novinarima, dodajući da kineski brodovi otvoreno krše međunarodno pravo.

On je rekao da će zajedničke patrole uključivati australijske i američke snage i da će se nastaviti, a mogle bi da im se priključe i još neke države, uključujući Japan, kada se zaključi bezbednosni sporazum između Tokija i Manile.

- Otvoreni smo za države koje slično razmišljaju, da se priključe kao posmatrači ii učesnici - poručio je Ano.

Kina je upozorila da takve morske patrole ne smeju da povrede "njen teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interese".

Dok se avion filipinske vojske u kojem je bio Ano, savetnik predsednika Andres Sentino, admiral Roni Gavan i još neki zvaničnici, približavao ostrvu Titu, Ano je rekao da su kineske snage emitovale radio upozorenje da se udalje.

Ano je dodao da su filipinski piloti odbacili poruku Kineza i da su zauzvrat "rutinski potvrđivali suverena prava Filipina i kontrolu nad tim područjem."

Gledajući kroz teleskop na ostrvu, Ano je rekao da je primetio bar 18 kineskih policijskih brodova koji su bili prisutni u blizini Titua, uključujući i brod kineske ratne mornarice.

Na ostrvu Titu živi oko 250 stanovnika, a Filipini smatraju taj region svojim najudaljenijim naseljem, u okviru pokrajine Palavan.

Vremenska prognoza
Fog
7 Beograd