Skip to main content
Britanski brod

FRANCUZI PRETE BRITANCIMA: "BLOKIRAĆEMO LAMANŠ!" Dve zemlje na ivici sukoba, jedna tragedija samo dolila ulje na vatru!

Foto: Profimedia
Odnosi dve zemlje zategnuti od aprila

Nezadovoljni brojem dozvola za ribolov koje su im britanske vlasti izdale za period posle Bregzita, francuski ribari najavili su za petak potpunu blokadu saobraćaja na i ispod Lamanša. Članovi udruženja francuskih ribara rekli su na onlajn konferenciji da planiraju da upotrebe veliki broj vozila u tunelu pod kanalom između Britanije i Francuske.

IGRAJ U MOZZARTU I POMOZI ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA!

IGRAJ U MOZZARTU I POMOZI ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA!

MILOŠ ZEMAN DOBIO KORONU! Češki predsednik HITNO prebačen u bolnicu!

MILOŠ ZEMAN DOBIO KORONU! Češki predsednik HITNO prebačen u bolnicu!

ALBANIJA POD LUPOM RUSIJE: Tirana pokrenula istragu o ubistvu četvoro ruskih turista!

ALBANIJA POD LUPOM RUSIJE: Tirana pokrenula istragu o ubistvu četvoro ruskih turista!

London i Pariz spore se oko broja dozvola koje je Velika Britanija dodelila francuskim plovilima koje im omogućava ribolov u britanskim vodama posle Bregzita.

Francuska i njeni ribari ističu da im je potrebno mnogo više dozvola i da im je strpljenje na kraju. Sa druge strane, vlasti u Londonu tvrde da poštuje sve dogovore koji se tiču odnosa po napuštanju EU. Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je da je London razočaran pretnjama francuskih ribara.

- Francuske vlasti treba da spreče moguće nezakonite radnje i da protest ne utiče na trgovinu. Nastavićemo da pažljivo pratimo razvoj događaja - naveo je portparol.

Francuski ribari u aprilu su već bili blokirali kamione koji su prevozili ribu iz britanskih voda do prerađivačkih centara u Francuskoj. Veći incident zbog spora oko dozvola za ribolov dogodio se u maju kada je britanska mornarica poslala dva patrolna broda jer su francuska plovila blokirala ostrvo Džerzi u Lamanšu.

Tenzije, koje su narasle dolaskom dva francuska policijska čamca, spuštene su po okončanju protesta ribara. Francuska i Britanija takođe prebacuju odgovornost jedna na drugu za smrt 31 migranta koji su se udavili u sredu kada su pokušali da pređu Lamanš u gumenom čamcu.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd