Skip to main content
Nikola Sarkozi

ODAKLE TI PARE!? Francuski istražitelji završili ispitivanje Sarkozija

Foto: Profimedia/ilustracija
Formalna istraga u razmatranju

Francuski istražitelji su danas završili ispitivanje bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija a sudije razmatraju da li da pokrenu formalnu istragu o optužbama u vezi ilegalnog finansiranja njegove kampanje, saopštili su izvori bliski ovom slučaju.

Istražitelji su danas, drugi dan zaredom, ispitivali Sarkozija zbog navoda da je nekadašnji libijski lider Moamer Gadafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007. godine.

Sarkozi je jutros izašao iz svoje kuće u Parizu zajedno sa advokatom, s kojim se potom odvezao do kancelarije u kojoj su ga sudski istražitelji juče ispitivali.

Gadafi
Foto: Profimedia

Sarkozi je juče ujutro priveden na razgovor u policiji zbog istrage u vezi sa finansijskim neregularnostima tokom njegove izborne kampanje 2007. godine.

Istraga se vodi zbog sumnje da je Sarkozi nezakonito primio više miliona evra od Moamera Gadafija.

Sudski izvor, koji je direktno upoznat s slučajem, rekao je da je Sarkozi juče zadržan u pritvoru u policijskoj stanici u Nanteru, zapadno od Pariza.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobede na predsedničkim izborima 2007. godine. 

Palestinka (17) dobila ZATVORSKU KAZNU: Šamarala IZRAELSKOG VOJNIKA (FOTO/VIDEO)

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona evra u kešu.

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju ukupno 50 miliona evra za kampanju 2017. godine, što bi bilo znatno iznad legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vreme bila 21 milion evra. 

BRUTALNO SAMOUBISTVO PRED POLICIJOM: Serijski bomabaš iz Teksasa se RAZNEO naočigled svih

Pored toga, navodno plaćanje kampanje Sarkozija prekršilo bi francuske propise, kojima se zabranjuje finansiranje iz inostranstva i zahteva objavljivanje izvora sredstava za vođenje kampanje. 

Sarkozi je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd