Skip to main content
Rat u Nagorno-Karabahu

"GRANATIRAJU ČITAVU TERITORIJU" Odjekuju eksplozije u Nagorno-Karabahu! Pogođena škola, broje se mrtvi - pogledajte snimke napada (VIDEO/FOTO)

Foto: Youtube/Twitter/Printscreen
U vojnoj operaciji u nezavisnoj republici Nagorno-Karabahu, prema nezvaničnim informacijama dvadesetpet osoba je poginulo, dok je više od 80 povređeno, a Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je Baku pokrenuo "antiterorističke aktivnosti na lokalnom nivou", rešeni da ispune strateške ciljeve.

Nagorno-Karabah pozvao je Azerbejdžan na prekid neprijateljstava i pregovore, međutim azerbejdžanske snage su na nekoliko mesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama.

RASTE BROJ MRTVIH U NAGORNO-KARABAHU Crni bilans eskalacije sukoba - ima mnogo ranjenih civila!

RASTE BROJ MRTVIH U NAGORNO-KARABAHU Crni bilans eskalacije sukoba - ima mnogo ranjenih civila!

SVI SU ČEKALI DA ČUJU ŠTA ĆE DA KAŽE Erdogan odabrao stranu - Azerbejdžan ili Nagorno Karabah? Turska čvrsto uz njih

SVI SU ČEKALI DA ČUJU ŠTA ĆE DA KAŽE Erdogan odabrao stranu - Azerbejdžan ili Nagorno Karabah? Turska čvrsto uz njih

NJIH 20.000 DO ZUBA NAORUŽANIH MARŠIRA KA GRANICI Oglasio se Baku o novom sukobu: Ovo je cilj operacije!

NJIH 20.000 DO ZUBA NAORUŽANIH MARŠIRA KA GRANICI Oglasio se Baku o novom sukobu: Ovo je cilj operacije!

Moskva pozvala da se prekine vatra

Ruske mirovne snage organizovale su danas evakuaciju civilnog stanovništva Nagorno Karabaha iz najopasnijih regiona i pružile medicinsku pomoć povređenim građanima.

- Tokom dana 469 ljudi, uključujući 185 dece, prebačeno je u ruske mirovne trupe. Hitna pomoć sanitetskog voda specijalne namene pružila je pomoć za devet ranjenih građana, među kojima je četvoro dece - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Komanda ruskih mirovnih snaga pozvala je sukobljene strane u Nagorno-Karabahu da odmah prekinu vatru, preduzmu mere za deeskalaciju situacije i nastavak pregovaračkog procesa, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju ruskih trupa, tokom dana su zabeležena brojna kršenja primirja od strane azerbejdžanske strane duž linije kontakta.

"Podignite bele zastavice"

- Baku je spreman da razgovara sa Jermenina, ali tek kad podignu belu zastavu i razoružaju se - izjavio je danas u toku dana Hikmet Hadžijev, spoljnopolitički savetnik predsednika Ilhama Alijeva.

Jermenija je negirala danas da ima bilo kakve vojne snage u toj oblasti. Međutim, mnogi Jermeni su se u prošlosti dobrovoljno prijavili da se bore za Nagorno-Karabah.

Jermenske vlasti u enklavi poručile su da Azerbajdžan napada njihove pozicije topništvom i dronovima duž čitave linije fronte i nastoji prodrijeti dublje u teritoriji.

Azerbejdžanske snage uništile školu

Azerbejdžanske snage uništile su školu u selu Jegsahog u Nagorno-Karabahu, meštani su pod opsadom i ne mogu da se evakuišu, javio je Armenpres.

- Vlasti Nagorno-Karabaha nisu u mogućnosti da evakuišu 150 stanovnika sela koje je potpuno opkoljeno azerbejdžanskim snagama - naveo je aktivista za ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan.

"Granatiraju čitavu teritoriju"

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

U toku su takođe protesti u glavnu gradu Jerevanu, gde građani zahtevaju prekid vatre i da jermenske vlasti preduzmu konkretne korake u vezi sa eskalacijom situacije u Nagorno-Karabahu, pre svega, na priznavanju nezavisnosti te oblasti u Azerbejdžanu.

- Sve dok je stanovništvo Nagorno-Karabaha u skloništima, mi moramo ostati na Trgu Republike - rekao je jedan od aktivista.

Došlo je i do sukoba između jermenskih demonstranata i policajaca u blizini ruske Ambasade. Dopisnik "Sputnjika" javio je da demonstranti pokušavaju da se probiju u zgradu Vlade kroz policijski kordon.

Erdogan podržao Azerbejdžan

Turska podržava korake Azerbejdžana za očuvanje svog teritorijalnog integriteta, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

- Svi imaju pravo da koegzistiraju na tlu Azerbejdžana, uključujući Jermene, i to bi trebao da bude naš primarni cilj - izjavio je Erdogan.

On je ocenio da "Savet bezbednosti UN više nije garant svetske bezbednosti, već je postao bojno polje političkih strategija pet zemalja".

- Pozivamo da se uspostavi međunarodni sistem za dobrobit celog čovečanstva izjavom 'Svet je veći od pet' - rekao je turski lider.

Erdogan
Erdogan
Foto: Profimedia

"Podrivanje šansi za mir"

SAD su duboko zabrinute zbog vojnih akcija Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu i pozivaju Baku da ih odmah zaustavi, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ove akcije pogoršavaju ionako tešku humanitarnu situaciju u Nagorno-Karabahu i podrivaju šanse za mir - rekao je Blinken u saopštenju.

On je dodao da SAD pozivaju "na hitan prekid neprijateljstava i na dijalog sa uvažavanjem između Bakua i predstavnika stanovništva Nagorno-Karabaha".

Entoni Blinken
Entoni Blinken
Foto: Profimedia

Šestonedeljni rat pokrenuo sve

U jesen 2020. godine izbio je šestonedeljni rat između Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha. Kao rezultat toga, Azerbejdžan je preuzeo kontrolu nad približno polovinom regiona, a ruski mirovnjaci su bili stacionirani u preostalom delu. Jermenija se obavezala da će povući trupe iz NKR. Azerbejdžan je u decembru 2022. godine blokirao jedini put koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom, nakon čega je u regionu počela humanitarna kriza.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd