light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"HAJDE DA TO URADIMO! BOŽE, BLAGOSLOVI TEKSAS!" Orban oduševio Amerikance u Dalasu, održao moćan istorijski govor!

05.08.2022. 22:44
Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
Viktor Orban
Viktor Orban / Izvor: Profimedia
Njegov nastup pamtiće se dugo

Premijer Mađarske Viktor Orban održao je govor na konferenciji američkih konzervativnih snaga u Teksasu. Orban, koji važi za glavnog buntovnika EU, održao je upečatljiv i, za liberalnu elitu, prilično smeo i izazovan govor. Ponovo je ustalasao javnost govoreći o ilegalnoj migraciji, istopolnim brakovima, "levičarskim medijima". Ovo je njegov govor u celosti.

UBIJEN KOMANDANT ISLAMSKOG DŽIHADA! Izrael izvršio strahovite udare na Pojas Gaze, ima mrtvih i ranjenih! (VIDEO)

UBIJEN KOMANDANT ISLAMSKOG DŽIHADA! Izrael izvršio strahovite udare na Pojas Gaze, ima mrtvih i ranjenih! (VIDEO)

IZRAEL ŠALJE VOJSKU NA POJAS GAZE! Izdato naređenje o hitnom aktiviranju 25.000 rezervista!

IZRAEL ŠALJE VOJSKU NA POJAS GAZE! Izdato naređenje o hitnom aktiviranju 25.000 rezervista!

"RADIMO NA OSLOBAĐANJU KOŠARKAŠICE" Bajden ne odustaje od Grajnerove: Moskva spremna na pregovore (FOTO)

"RADIMO NA OSLOBAĐANJU KOŠARKAŠICE" Bajden ne odustaje od Grajnerove: Moskva spremna na pregovore (FOTO)

Hvala svima, sjajno je biti ovde. Veoma mi je drago što sam došao kod vas u Teksas, državu "usamljene zvezde" velikih Sjedinjenih Američkih Država.

Ako sam u pravu, država "usamljene zvezde" znači da su nezavisnost, sloboda i suverenitet glavne vrednosti u tom delu zemlje. Ako je to tačno – a verovatno jeste, sudeći po tome što vidim ovde – onda mi imamo mnogo toga zajedničkog iako Mađarsku i Dalas deli 8.000 kilometara. Moja zemlja, Mađarska, je država "usamljene zvezde" u Evropi.

Glavna razlika između naših zemalja je u tome što, nažalost, naftna kompanija "Eving" ne plaća porez na dobit preduzeća u Budimpešti.

Borimo se za nezavisnost, slobodu i suverenitet

Nezavisnost, sloboda i suverenitet su ono za šta smo se mi Mađari borili u proteklih 500 godina. Ispovedali smo hrišćanstvo u srednjem veku, a ispovedamo ga i u modernoj eri; borili smo se za hrišćansku demokratiju u 20. veku i nastavljamo da se borimo do danas. Naša zemlja od 15 miliona stanovnika nalazi se u samom srcu Evrope i ima potpuno jedinstven jezik. Papa Franja mi je jednom rekao da Mađarska jača službeni jezik čak i na nebu, jer je za njegovo učenje potrebna cela večnost. To i nije tako daleko od istine. To je, verovatno, sve što treba da znate o Mađarskoj. Što se mene tiče, znajte – ja sam borac za slobodu starog kova.

Takođe sam premijer sa najdužim stažom u Evropi i jedini sam politički lider na našem kontinentu koji se protivi prevlasti migranata. Imam petoro dece i petoro unučadi.

Na čelu sam države koja je iz dana u dan primorana da pruža otpor progresivnim liberalima. Mnogo je stvari o kojima lider iz srednje Evrope stare škole, protivnik komunizma i borac za slobodu koji je odrastao za vreme komunističkog režima, nije smeo ni da sanja.

Među njima je i mogućnost da govorim ovde, na Konferenciji konzervativne političke akcije u Sjedinjenim Američkim Državama, u zemlji slobodnih ljudi, gde se duh slobode oseća snažnije nego u bilo kom drugom mestu na Zemlji. Danas se taj san ostvario, zbog čega sam beskrajno srećan i zahvalan. Želeo bih da zahvalim organizatorima što su me pozvali, posebno Metu Šlapu (predsedniku Američke konzervativne unije) i svima vama na toploj dobrodošlici.

Najistaknutiji konzervativci u SAD želeli su da govorim na njihovoj konferenciji. U poslednje dve-tri nedelje stalno sam razmišljao o tome šta tačno žele da čuju od mene. Dolazim iz zemlje sa hiljadugodišnjom bogatom istorijom ali, budimo iskreni, Mađarska je još daleko od statusa velike supersile. Ali SAD već imaju taj status i zapravo vaši lideri treba da drže uvodne govore na konferencijama u Mađarskoj.

"Putinov trojanski konj"

Verujem da ste time što ste me pozvali uspeli da zbunite mnoge. Na primer, levičarske medije. Već vidim sutrašnje naslove: "Krajnje desničarski, evropski diktator, rasista, antisemita i Putinov trojanski konj održao govor na konferenciji konzervativaca".

Ne želim da im dajem ideje, jer i bez mene znaju kako da pišu lažne vesti. Umesto toga, reći ću vam istinu. U Mađarskoj smo usvojili politiku potpunog odbacivanja rasizma i antisemitizma, stoga je jednostavno neumesno da nas za to optužuju, a oni koji puštaju takve vesti su – idioti. Čitava industrijska korporacija za namerno izvrtanje činjenica.

Progresivne NVO su, verovatno, takođe u zabuni. Verovatno su već počeli da rade na takozvanim "istraživanjima" u kojima će pričati Amerikancima kako sam uništio Mađarsku i demokratiju. Prema njihovom istraživačkom radu, uspeo sam da uništim mađarsku demokratiju 2011. godine, pa opet 2012., pa 2013. i 2014., 2015. i 2016. – i tako svake godine. Ali kako sam mogao da uništim nešto što je već uništeno? Da biste odgovorili na ovo pitanje, morate biti pomahnitali liberal.

Amerika vrši pritisak na Evropu

I na kraju, pozivajući mene iznenadili ste vrh Demokratske stranke. Želim da razjasnim: mi poštujemo vladu SAD, ovde smo u gostima i moramo da se ponašamo pristojno kao i predstavnici aktuelne administracije. Ali postoji i druga strana medalje koja se ne može zanemariti. Vaša administracija vrši na Evropu, posebno Brisel, ideološki pritisak. Nama to ne donosi ništa dobro. Samo negativno.

Obamina administracija je pokušala da nas primora da promenimo osnovni zakon Mađarske i odatle isključimo hrišćanske i nacionalne vrednosti. Da li razumete? Vodeća sila slobodnog sveta htela je da nas natera da unesemo izmene u Ustav u skladu sa liberalnim konceptom globalizma. Zvuči čudno.
To nas je iznenadilo i donelo mnogo nevolja, ali smo uspeli da izađemo na kraj sa svim. Od tada smo prestali da budemo na listi favorita američkih demokrata. Oni nisu hteli da dođem ovde i dali su sve od sebe da zabiju klin između nas. Oni me mrze i kleveću moju zemlju, isto kao što mrze vas i kleveću Ameriku za koju se zalažete. Svi znamo kako to funkcioniše.

Progresivni liberali nisu hteli da dođem, jer su tačno znali šta ću vam reći. Želim da kažem sledeće: mi treba da udružimo snage. Mi, Mađari, znamo kako da pobeđujemo neprijatelje slobode na političkom bojnom polju.

Mađari su pobedili komunizam koji su nam nametnuli sovjetska vojska i oružje. To je zahtevalo vremena. Počeli smo borbu 1956., a onda još jednom 1990. Ali uspeli smo. Naši očevi su napravili prvi korak, a mi, njihovi sinovi, dobili smo rat. Znamo za šta treba da budemo zahvalni Ronaldu Reganu.

Komunisti dolaze zajedno sa liberalima

Nije lako pobediti komuniste. Širom sveta se dižu iz pepela, dolaze zajedno sa liberalima i vraćaju se, postajući jači nego ikad. Ako neko sumnja u to da su progresivni liberali i komunisti jedno te isto, pitajte Mađare. Borili smo se i sa jednima i sa drugima i mogu vam reći da su potpuno isti. Tako da smo morali ponovo da ih pobedimo i od 2010. nastavili smo da pobeđujemo, ne zaustavljajući se.

Poslednji put se to dogodilo uz odobrenje Donalda Trampa, kome smo veoma zahvalni. Pobeđujemo toliko da se sami sebi čudimo. Navika da pobeđujemo se ukorenila u naše živote ali, kao što znamo, ne treba da nas zavaraju prošli uspesi. Ja sam poslanik u skupštini već 32 godine, od toga 16 u opoziciji i 16 kao premijer. Tokom tog perioda naučio sam važnu lekciju: gubitnici nikada ne pobeđuju, a pobednici se nikada ne predaju. Eto u čemu je tajna naših pobeda. Treba podržati otadžbinu i u dobrim i u lošim vremenima.

Dragi prijatelji, došao sam da vam predložim da podelimo iskustva jedni sa drugima. Došao sam da kažem da naše vrednosti – ljudi, hrišćanski koreni i porodica – mogu doneti uspeh na političkom polju. Čak i u savremenom svetu, kada političkim životom rukovodi liberalna hegemonija, došao sam da vam kažem kako smo uspeli da promovišemo naše vrednosti i da ih popularizujemo u Mađarskoj.

Možda će vam naša priča pomoći da sačuvate veličinu Amerike.

Evo naše priče. Ključ uspeha naše priče je u tome da se tokom borbe dajemo barem sto posto. Mi govorimo istinu i iznosimo istinu, čak i ako dobra polovina sveta može da se okrene protiv nas zbog toga. Ne može se pobediti bez entuzijazma. Ili dajete maksimum i pobeđujete, ili ne rizikujete i gubite. Dakle, pre svega, treba da verujemo našim judeohrišćanskim učenjima, jer u procesu donošenja odluka ona pomažu da napravimo razliku između ispravnog i pogrešnog.

Verujući u Boga, takođe verujete u to da je čovek stvoren po slici i prilici Božijoj. Stoga treba pokazati hrabrost čak i prilikom rešavanja najosetljivijih pitanja kao što su migracija, polno opredeljenje i sukob civilizacija. Ne brinite, hrišćanski političar ne može biti rasista. Ne treba da se ustručavamo da izazovemo naše protivnike po tim pitanjima.

Progresivci pokušavaju da otkinu Zapad od hrišćanskih korena

Budite sigurni da nas hrišćanske vrednosti sprečavaju da odemo predaleko. Štaviše, znamo da će na kraju života doći trenutak kada će nam suditi za svako učinjeno delo. Tu se ništa ne može uraditi, postoje određeni okviri. Kao što je Klint Istvud rekao: "Čovek mora znati svoje granice". Ali, nažalost, levičarski političari uopšte ne vide granice.

Prijatelji, u ovom trenutku progresivci ponovo pokušavaju da otkinu zapadnu civilizaciju od hrišćanskih korena. Oni prelaze crtu koja se ne sme preći. Odsecajući zapadnu civilizaciju od judeohrišćanskog nasleđa, dešavaju se strašne stvari. Budimo iskreni, sve zlo u modernoj istoriji počinili su mrzitelji hrišćana. Nemojte se plašiti da neprijatelje nazovete pravim imenom. Nemoguće se u potpunosti zaštititi, ali oni nikada neće pokazati milost.

Uzmimo, na primer, Džordža Soroša, kako ga zovete ovde u Americi. U Mađarskoj ga zovu "čika Džordži". On je jedan od najtalentovanijih Mađara na svetu. Savet za ubuduće: budite oprezni sa talentovanim Mađarima. Dobro znam Džordža Soroša, on je moj stari protivnik. On ne veruje ni u šta u šta mi verujemo. U svojoj službi ima čitavu vojsku: novac, nevladine organizacije, univerzitete, naučno-istraživačke institute i polovinu briselskih birokrata. Sve to koristi da nametne svoju volju svojim protivnicima, uključujući i Mađare.

On smatra da su vrednosti do kojih svi držimo dovele do užasa u 20. veku. Ali situacija je upravo suprotna. Naše vrednosti nas spasavaju od ponavljanja istorijskih grešaka. Strahote nacizma i komunizma dogodile su se zato što su neke zapadne države u kontinentalnoj Evropi odbacile hrišćanske vrednosti. Današnji progresivci planiraju isto, žele da odbace zapadne vrednosti i da naprave novi, post-zapadni svet. Ko će ih zaustaviti ako ne mi?

Dragi prijatelji, takođe sam naučio da nije dovoljno za pobedu da znate za šta se borite. Treba da znate i kako to da učinite. Moj odgovor je: igrajte po svojim pravilima. Šta to znači? Jednostavno je: igrajte kako bi pobedili. Ne treba računati na pobedu, planirajući akcije u slučaju poraza. Morate da verujete da ste bolji od svojih levičarskih liberalnih protivnika. Ne obraćajte pažnju na reči liberala koji vam stalno govore o porazu i o tome da je vaša pobeda nerealna. Samo im dokaži da oni nisu u pravu!

U toku je kulturni rat

Još jedna lekcija koju sam naučio je da je uspešna borba liberalnim metodama nemoguća, jer protivnici koriste liberalne institucije, koncept i jezik kako bi prikrili sopstvene marksističke i hegemonističke težnje. Samo politika, prijatelji moji, nije dovoljna. U toku je kulturni rat. Treba udahnuti novi život crkvama, instituciji porodice, univerzitetima i javnim ustanovama.

Mađarska je drevna i ponosna, doduše mala zemlja, koja je, poput Davida, sama krenula u bitku sa Golijatom koga predstavlja vouk-globalizam (Woke globalism). Pozivamo američke konzervativce na solidarnost. Da biste se oduprli napadima potrebna je jaka odbrana, potrebna je hrabrost.

Ako osećate strah, znači da imate na čemu da radite. Jedina stvar koju Mađari mogu da vas nauče je kako da pružite otpor po svojim pravilima.

Dozvolite mi da vam navedem par primera po pitanju migracija. Dame i gospodo, mi smo prvi u Evropi rekli "ne" ilegalnim migracijama i zaustavili najezdu ilegalnih migranata.

Sigurni smo da je zaustavljanje ilegalnih migracija važno sa stanovišta zaštite naše zemlje. Odlučili smo da pitamo narod šta misle o tom problemu i održali smo referendum. Mađarski narod je odlučio da mu migranti nisu potrebni, odnosno ne želi da igra po pravilima progresivaca.

Ljudi su odbacili lažnu pretpostavku da je migrantski talas nezaustavljiv i naterali su nas, lidere, da delujemo. I mi smo ih zaustavili, zapravo podigli smo zid i ogradili se od njih.

Kako je tokom posete Mađarskoj rekao Taker Karlson (kolumnista kanala "Foks njuz") iako ograda nije super moderna, čuvaju je ljudi koji vole svoju otadžbinu. Sistem mera zaštite granica funkcioniše. Tokom velike migracione krize 2015. godine 400.000 ilegalnih migranata stiglo je na naše granice. To je skoro tri puta više nego što je brojala vojska Džingis-kana sa kojom je izvršio invaziju na Evropu.

Nakon podizanja ograda uspeli smo da svedemo na nulu ilegalne migracije. Ove godine smo zabeležili 160.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice. 160 hiljada! Dali smo instrukcije graničarima da sve hvataju i vraćaju nazad.

Pravilo je jednostavno: možete se obratiti mađarskim ambasadama i tražiti politički azil, ali ako pokušate da ilegalno uđete na teritoriju Mađarske, nećete uspeti. Uprkos pritiscima kojima smo izloženi ne samo sa juga, već i iz EU, takva je situacija, prijatelji moji.

Odlučujuća i konačna bitka za budućnost

Oni žele da odustanemo od migracione politike, jer znaju da se sada vodi odlučujuća i konačna bitka za budućnost. Budućnost je glavno što možemo dati deci i unucima. Zato se mi, Mađari, nikada nećemo predati!

Dragi prijatelji, pređimo na porodičnu politiku, oko koje je koncentrisan ceo naš sadašnji kurs. Širom sveta progresivci kažu da porodice ne treba štititi. U Evropi kažu da takav koncept uopšte ne postoji. Ljubav zasebno, porodica – zasebno. Ako se ne može formulisati definicija pojma "porodica", znači da ona uopšte ne postoji. Prema njihovom viđenju, zapadna porodica je mesto gde počinje pritisak takozvanog "patrijarhata".

Kada je reč o porodičnoj politici u Mađarskoj, ponovo smo odlučili da igramo po svojim pravilima. Znamo da je porodica mesto gde roditelji prenose vrednosti na sledeću generaciju. Ako tradicionalne porodice nestanu, Zapad će biti osuđen na propast.

Zato je prošle godine Mađarska u porodičnu politiku uložila više od šest odsto BDP-a. Sve subvencije su dostupne od momenta stvaranja porodice.

Porodice automatski dobijaju poreske olakšice, a nakon rođenja trećeg deteta država preuzima obavezu vraćanja studentskih kredita. Nakon rođenja četvrtog deteta, žene su doživotno oslobođene poreza na dohodak. Sada želimo da tu praksu proširimo i na majke sa troje dece. Tako da svi neoženjeni treba pod hitno da ožene Mađaricu.

U proteklih 10 godina u Mađarskoj se udvostručio broj formalnih brakova i prepolovio se broj abortusa. Nije loše za početak.

Dragi prijatelji, Mađarska ne samo da je morala da izgradi fizičke barijere na granicama i da vodi finansijski rat za prava porodica, već i da izgradi pravni zid oko naše dece kako bi ih zaštitila od rodne ideologije koja je na njih usmerena.

Da odmah razjasnimo: progresivci smatraju da su roditelji dužni da vaspitavaju svoju decu u skladu sa vouk-ideologijom, a vlast će naterati one koji se ne slažu. Mađari znaju taj komunistički trik i odbacuju ga. Mađari su na referendumu odbacili ideju da deca uče o pitanjima seksualne orijentacije bez saglasnosti roditelja. U dugoj istoriji naše zemlje ni na jednom drugom referendumu nije toliki broj ljudi glasao protiv, bilo po pitanju pola ili bilo kom drugom.

Mađarski Ustav ima za cilj da zaštiti porodice i decu. Dozvolite mi da citiram nekoliko odredbi iz osnovnog zakona naše zemlje. Dakle, evo šta piše:

"…Najvažnija osnova našeg postojanja su porodica i nacija… Državne institucije se obavezuju da će štititi hrišćansku kulturu Mađarske… Mađarska štiti instituciju braka kao dobrovoljno uspostavljenu bračnu vezu između muškarca i žene…Porodične veze se zasnivaju na braku ili odnosima između roditelja i dece".

Da rezimiramo: majka je žena, otac je muškarac. Ostavite našu decu na miru i tačka! Diskusija je završena!

Ne treba nam više polova

Dragi prijatelji, još jedan faktor našeg uspeha je u tome što moja vlada bespogovorno sledi princip reda i zakona. Odlučili smo da nam ne treba više "džendera" (polova), potrebno nam je više rendžera.

Manje transvestita i više Čaka Norisa

Verujemo da bez reda ne može biti slobode. Bez reda će nastati haos. U Mađarskoj organi za održavanje javnog reda i mira nisu neprijatelji naroda, već čuvari slobode. Dakle, zakon ne treba da štiti prestupnike, već žrtve i one koji ga brane. Policija se mora poštovati!

Dakle, Mađarska je najbezbednija zemlja u Evropi, a Budimpešta jedna od retkih evropskih prestonica gde možete spokojno da šetate ulicama čak i noću. U Mađarskoj policija dobija dodatna sredstva.

I na kraju, prijatelji, nekoliko napomena o oporezivanju. Progresivcima je potreban vaš novac, vole da povećavaju poreze. Smatramo da novac građana treba da bude isključivo u njihovim rukama. U tu svrhu uveli smo fiksni iznos poreza na dohodak građana koji trenutno iznosi 15%.

Za samo 10 godina smanjili smo "poreski klin" za 10%, što je najveći pad u Evropi. Imamo i najniži porez na dobit preduzeća — fisksnih devet odsto. Prošle godine, zahvaljujući niskom porezu na dobit preduzeća, tempo rasta kapitalnih investicija porastao je na 27%, što je jedan od najboljih rezultata u celoj Evropi. Nedavno smo ponovo bili na udaru oštre kritike kada se nismo složili sa inicijativom uvođenja globalne minimalne stope poreza na dobit preduzeća. I sve ostale evropske zemlje su se povinovale. Mađarska je u tom smislu "poslednji Mohikanac".

Američka imperija nam je uzvratila udarac

Ali imperija ima tendenciju da uzvrati udarac. Aktuelna američka administracija odlučila je da poništi poreski sporazum sa Mađarskom koji je, najverovatnije, bio najbolji te vrste ikada postignut. Ona je išao na ruku američkim investitorima, pošto u Mađarskoj posluje 1.700 američkih kompanija.

Smatram da je to bila neka vrsta osvete levice. Ministarstvo finansija SAD je odjednom zaboravila da imaju veoma sličan sporazum sa Rusijom, a raskinuli su ga samo sa Mađarskom. Smešno, zar ne?
Dame i gospodo, došlo je vreme da govorimo i o vojnom sukobu. Ukrajina je naš sused i mi smo sa njom u potpunosti solidarni.

Ruska specijalna operacija u Ukrajini dovela je u Mađarsku oko milion izbeglica. Trenutno nam svakodnevno dolazi više od 10.000 ljudi. Većina njih ide dalje u Evropu, ali za zemlju od 10 miliona stanovnika dodatni milion je mnogo.

Strategija globalista produžava sukob, nema mira bez rusko-američkih pregovora

Po mom mišljenju, strategija lidera globalista pogoršava i produžava sukob i smanjuje šanse za mir. Bez rusko-američkih pregovora mir u Ukrajini nikada neće doći. Sve više ljudi će ginuti i stradati, a naše ekonomije će biti na ivici kolapsa. Ne mogu vam diktirati šta da radite – to bi trebalo da bude vaša suverena odluka. Ali mogu reći ovo: samo jaki lideri mogu da postignu mir.

Nama, susedima Ukrajine, očajnički su potrebni jaki lideri koji su sposobni da sklope mirovni sporazum SOS, SOS, tražimo pomoć! Potrebna nam je jaka Amerika sa jakim liderom.

Dragi prijatelji, mislim da vas provociram dovoljno dugo.

Ali pre nego što mi uzmu mikrofon, hajde da sumiramo ono što je rečeno. U svetu postoji nekoliko velikih sila, ali nijedna od njih ne može da se po snazi i uticaju poredi sa SAD. Kako god, ali svet svet se nada da ćete upravo vi uticati na njegovu budućnost. A budućnost Zapada je pod velikim znakom pitanja. Odavno se nismo suočili sa krizom kao što je sadašnja. Ideološki ratovi 20. veka bili su strašni, ali demokratski Zapad se ujedinio i pobedio.

Zapad je u ratu sam sa sobom

Sada je Zapad u ratu sam sa sobom. Videli smo kakvu budućnost može da ponudi vladajuća klasa globalista, ali je mi ne vidimo tako. Svi globalisti mogu da idu dođavola, jer u Teksas došao ja!
Moramo se boriti.

Pobeda se ne postiže idući putem manjeg otpora. Moramo da povratimo institucije vlasti u Vašingtonu i Briselu. Moramo da pronađemo prijatelje i saveznike jedni u drugima. Moramo koordinirati kretanje naših trupa, jer smo suočeni sa istim problemom.

Ove godine ćete imati izbore za Kongres, a 2024. predsedničke i za Kongres. Tada će biti održani i izbori za Evropski parlament. Oni će definisati dva fronta borbe za zapadnu civilizaciju. Danas ne pripadamo nijednom od njih, ali su nam potrebna i jedni i drugi. Imate dve godine da se pripremite.

Moram reći da neće biti lako, ali nemojte se plašiti i verujte papi Jovanu Pavlu II koji je rekao: "Nema neprijatelja kojeg Hristos još nije pobedio".

Hajde da to uradimo! Bože, blagoslovi Teksas! Bože, blagoslovi naše prijateljstvo! Srećno i sve najbolje!

Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
05.08.2022. 22:44