Skip to main content
Hakeri, fajzer

HAKOVAN FAJZER! Hakeri želeli TAJNE vakcine protiv korone - evo ko se krije iza NAPADA

Foto: Profimedia
Severna Koreja se “raspituje“ o imunizaciji protiv koronavirusa?

Prema raspoloživim podacima Svetske zdravstvene organizacije, do sada je skoro 110 miliona ljudi zaraženo koronavirusom, od čega je 2,42 miliona preminulo i izlečio se preko 61 milion ljudi.

FRANCUSKI LEKARI ZABRINUTI: Sumnjaju u učinkovitost jedne vakcine, ALARMANTNO UPOZORENJE - za sve je kriv NOVI SOJ korone

FRANCUSKI LEKARI ZABRINUTI: Sumnjaju u učinkovitost jedne vakcine, ALARMANTNO UPOZORENJE - za sve je kriv NOVI SOJ korone

PRINC FILIP HITNO HOSPITALIZOVAN: Vojvodi od Edinburga pogoršano zdravstveno stanje

PRINC FILIP HITNO HOSPITALIZOVAN: Vojvodi od Edinburga pogoršano zdravstveno stanje

RUSI PREDNJAČE U BORBI PROTIV KORONE: Ministarstvo odobrilo treću fazu ispitivanja vakcine "Sputnjik lajt"

RUSI PREDNJAČE U BORBI PROTIV KORONE: Ministarstvo odobrilo treću fazu ispitivanja vakcine "Sputnjik lajt"

Nažalost, ovoj tragičnoj statistici doprinela je skoro svaka država sveta.

Iako postoje one, koje iz tehničkih razloga nisu bile u prilici da to učine, dok su s druge strane zvaničnici nekih zemalja i dalje izričiti u tome da kod njih nema nijednog slučaja. Među takvima je i Severna Koreja.

Kako je prošlog jula objasnio njen doživotni predsednik Kim Džong Un, granice zemlje bile su zaturene još u januaru, upravo u vreme kad je virus iz komšiluka započeo svoj pir, te je stanovništvo, usled izolacije (mnogo oštrije, nego inače) ostalo bezbedno.

Fajzer
Foto: Profimedia

Uprkos ovim besprekornim rezultatima, izgleda da se Severna Koreja, ipak "raspituje" za imunizaciju, na njoj svojstven način. Novinska agencija Frans-pres prenela je izjavu južnokorejskog poslanika Ha Tae-Keunga, u kojoj se navodi "da je bezbednosna služba Južne Koreje uočila pokušaj Severne Koreje da se domogne tehnologije pravljenja COVID vakcine i informacija o tretiranju zaraženih". Uz to, hakerske aktivnosti Severne Koreje, prema istom izvoru, povećane su čak 32 procenta na godišnjem nivou.

Na udaru severnokorejske državne mašinerije hakera, navodno se našla lokalna ekspozitura farmaceutske kompanije Pfizer, koja vakcinu proizvodi u saradnji sa nemačkim BioNTech-om. Rukovodstvo kompanije za sada nije potvrdilo (niti demantovalo) ove navode, ali su se mnoge bezbednosne kompanije širom sveta već oglasile povodom toga - nazivajući to pokušajem ili hakerskim napadom.

fajzer, vakcina
Foto: Profimedia

Prema informacijama kompanije Kaspersky, koja je pratila ovaj slučaj, izgleda da iza hakovanja ili pokušaja hakovanja Pfizer sistema stoji već ranije poznata i oprobana Lazarus grupa (ili neki njeni članovi), koju je, opet navodno, Severna Koreja koristila tokom globalnog sajber napada, koji je onesposobio mnoge kompanije širom sveta.

Seongsu Park, viši bezbednosni istraživač otkrio je: "Kao što smo ranije izveštavali, grupa Lazarus je i ranije napala entitete povezane sa COVID-19 vakcinom. Od objavljivanja našeg početnog istraživanja, pazili smo na njihove aktivnosti usmerene na podatke o COVID-19 vakcinama. Potvrdili smo da im farmaceutska kompanija, povezana sa našim prethodnim istraživanjem, takođe nije jedina meta. Bilo je nekoliko dodatnih ciljeva, koji su ih interesovali".

U Pfizer kompaniji predviđaju da će tokom ove godine na globalnom nivou isporučiti oko dve milijarde vakcina. Usled sankcija, verovatno nijedna neće zvanično stići u Severnu Koreju, pa radoznalost ne treba da čudi.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd