fog
11°C
13.05.2024.
Beograd
eur
117.1305
usd
108.6856
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZAVIJAJU SIRENE NAD IZRAELOM, U TOKU JE RAKETNI NAPAD: Pojas Gaze potpuno opkoljen, samo što nisu krenuli! (FOTO/VIDEO)

05.11.2023. 07:23
Piše:
Srbija Danas
Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Profimedia

Borbe se nastavljaju nesmanjenom žestinom

Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u 30. dan. Žestoki okršaji nastavljeni su tokom noći u Pojasu Gaze. Palestinski pokret Hamas okrivio je američkog predsednika Džoa Bajdena za napad na izbeglički kamp u Pojasu Gaze. Razmena vatre i na granici sa Libanom.

SVEDOČANSTVO HORORA Manekenka preživela JEZIV MASAKR u Izraelu, skrivala se ispod tela svog dečkarat izrael palestina

SVEDOČANSTVO HORORA Manekenka preživela JEZIV MASAKR u Izraelu, skrivala se ispod tela svog dečka

HAOS U TURSKOJ Demonstranti u jurišu na američku vojnu bazu! Policija ih rasterivala vodenim topovima (VIDEO)Turska

HAOS U TURSKOJ Demonstranti u jurišu na američku vojnu bazu! Policija ih rasterivala vodenim topovima (VIDEO)

UDARNO! Prvi čovek Hamasa stigao u Iraniran

UDARNO! Prvi čovek Hamasa stigao u Iran

Prema najnovijim informacijama, najmanje 15 osoba je poginulo, a 50 ranjeno u izraelskom napadu na školu "El Fahura" kojom upravlja agencija Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze u kojoj su smešteni interno raseljeni, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. To je najveća škola u severnom delu Gaze i nalazi se u okviru izbegličkog kampa Džabalija.

U petak je pogođen i medicinski konvoj u blizini bolnice "Šifa", a prema rečima portparola Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze, poginulo je 15 ljudi, a desetine je ranjeno.

Iran opasno zapretio Americi

Iran je poručio da će SAD "skupo platiti" ukoliko Vašington ne implementira prekid vatre u Gazi, rekao je večeras ministar odbrane Irana Mohamed-Reza Aštiani, prenela je poluzvanična agencija Tasnim.

Više o tome pročitajte OVDE.

Tagesšau: Izraelska vojska privela grupu nemačkih novinara

Izraelska vojska uhapsila je filmsku ekipu nemačkog televizijskog kanala ARD na Zapadnoj obali i pretila novinarima, prenosi nemački list Tagesšau, deo medijske grupe ARD.

- Izraelski vojnici su pritvorili tim ARD-a i pretili mu na Zapadnoj obali nakon njihovog povratka sa istraživanja nasilja radikalnih jevrejskih naseljenika nad Palestincima. Studio ARD u Tel Avivu ovo smatra jasnim napadom na slobodu medija - piše Tagesšau.

UAE osudili izraelskog ministra koji je pozvao na nuklearno bombardovanje Gaze

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se osudi izraelskog ministra zaduženog za jevrejsko nasleđe Amihaija Elijahua zbog izjave da je jedna od opcija Izraela u ratu protiv Hamasa da baci nuklearnu bombu na Gazu.

Ministarstvo spoljnih poslova UAE nazvalo je Elijahuove izjave sramotnim i neprihvatljivim.

Palestina, Pojas Gaze
Palestina, Pojas Gaze / Izvor: Profimedia

- Ove izjave koje predstavljaju kršenje međunarodnog prava, kao i podsticanje na činjenje ratnih zločina, izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog namere da se počini genocid - navodi se u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.

Direktor CIA posetiće Izrael ove nedelje

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns posetiće Izrael ove nedelje kako bi razgovarao o ratu protiv Hamasa, rekao je za Tajms of Izrael neimenovani američki zvaničnik. To će biti prva Bernsova poseta Izraelu od izbijanja rata.

On će takođe posetiti Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat tokom regionalne turneje, s posebnim fokusom na napore da se obezbedi oslobađanje oko 240 talaca koji su trenutno zarobljeni u Gazi.

Izraelska vojska
Izraelska vojska / Izvor: Profimedia

Palestinsko Ministarstvo zdravlja: Katastrofalna zdravstvena situacija u Gazi

Palestinska ministarka zdravlja Mai al-Kaila upozorila je večeras u kratkom saopštenju da je zdravstvena situacija u Pojasu Gaze „katastrofalna kao rezultat kontinuirane izraelske brutalne agresije", prenosi agencija WAFA.

Ona je naglasila potrebu za uspostavljanjem terenskih bolnica zbog velikog broja ranjenih i povređenih u Pojasu Gaze.

Ministarka je zahtevala da međunarodna zajednica i humanitarne organizacije hitno intervenišu kako bi se otvorio prelaz Rafa sa Egiptom i omogućio ulazak medicinske pomoći za bolnice na Zapadnoj obali.

Ganc kritikovano Netanijahua

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc kritikovao je izjavu premijera Benjamina Netanijahua da su protesti vojnika rezervista protiv reforme pravosuđa njegove vlade bili faktor u odluci terorističke grupe Hamas da napadne Izrael 7. oktobra.

Beni Ganc
Beni Ganc / Izvor: Profimedia

- Preko 100 odsto angažovanih u rezervnim snagama i izvanredna mobilizacija celog izraelskog društva su odlučujući odgovor našim neprijateljima. Izbegavanje odgovornosti i bacanje blata u vreme rata štete zemlji. Premijer mora jasno i nedvosmisleno da povuče svoje reči - napisao je Ganc na platformi X (Tviter).

Prethodno su izraelski mediji objavili da Netanjahu veruje da posle rata Izrael mora da ispita bilo kakvu vezu između motivacije lidera Hamasa Jahje Sinvara da pokrene smrtonosni napad. 

Jevrejski kongres osudio paljenje izraelske zastave ispred švedske sinagoge

Evropski jevrejski kongres (EJC) osudio je  paljenje izraelske zastave ispred sinagoge u švedskom gradu Malmeu.

- Duboko smo zgroženi nedavnim propalestinskim protestom, koji je uključivao paljenje izraelske zastave ispred sinagoge u Malmeu u Švedskoj - objavio je EJC na platformi X (Tviter). 

Jevreji
Jevreji / Izvor: Profimedia

- Zastrašivanje jevrejske zajednice i svaljivanje krivice za događaje na Bliskom istoku je eklatantan antisemitizam - navodi se u saopštenju, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelski ambasador u SAD: Gaza je najveći teroristički kompleks na svetu

Izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog izjavio je danas da je Gaza „najveći teroristički kompleks na svetu“, sa desetinama hiljada lovaca i raketa, između ostalog, naoružanja i 500 kilometara podzemnih tunela.

Više o tome pročitajte OVDE.

Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/The Telegraph

Bela kuća: Iz Pojasa Gaze otišlo 300 Amerikanaca, ali ne svi

Više od 300 Amerikanaca napustilo je Gazu, ali i dalje ima američkih državljana koji se nalaze u opkoljenoj palestinskoj enklavi, rekao je večeras zvaničnik Bele kuće.

Određeni broj Amerikanaca ostao je u Gazi, dok traje sukob Izraela i Hamasa, a američki zvaničnici nastavili su da rade na njihovom izvlačenju, rekao je zamenik nacionalnog savetnika za bezbednost Džonatan Finer za Si-Bi-Es.

On nije rekao koliko državljana SAD i dalje ne mogu da napuste enklavu, dodaje Rojters. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je prošle nedelje da je u Gazi bilo oko 400 američkih državljana, a da sa njihovim članovima porodice ima oko 1.000 ljudi koji su želeli da izađu.

Evakuacija ranjenih Palestinaca i stranaca preko graničnog prelaza Rafa u Egipat obustavljen je od subote, ali egipatski, američki i katarski zvaničnici kažu da su u toku naporu da se otvori prelaz.

Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Profimedia

Katar je osudio zahtev izraelskog zvaničnika za nuklearni napad na Gazu

Ministarstvo spoljnih poslova Katara  najoštrije je osudilo pretnje ministra zaduženog za jevrejsko nasleđe u izraelskoj vladi  da će nuklearnom bombom gađati opkoljeni Pojas Gaze, ocenjujući to kao ozbiljno podstrekavanje na ratni zločin i nepoštovanje humanitarnih i moralnih vrednosti i međunarodnih zakona.

U  saopštenju se ukazuje na popustljivost izraelske vlade u suočavanju sa  pretnjama ministra, tako što ga je samo suspendovala, uz napomenu da ove izjave mržnje i provokacije predstavljaju produžetak eskalacione politike koju je izraelska vlada sprovodi u okupiranim palestinskim teritorijama, prenosi katarska novinska agencija QNA. 

Ministarstvo je apelovalo na međunarodnu zajednicu da  preduzme akcije za zaštitu opkoljenog palestinskog naroda u Pojasu Gaze i ponovilo nepokolebljiv stav Katara o legitimnim pravima palestinskog naroda i uspostavljanju njihove nezavisne države na osnovu granica iz 1967. sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Pojas Gaze, Palestina
Pojas Gaze, Palestina / Izvor: Foto: liveuamap.com/Printscreen

Francuska tokom vikenda dostavila 54 tone humanitarne pomoći za Gazu

Tri francuska aviona, koja su nosila 54 tone humanitarne pomoći Gazi, sletela su u Egipat ovog vikenda. Francuski ministar vojske Sebastijan Lakorni saopštio je da je treći erbas ''A400M'' sa humanitranom pomoći za Gazu sleteo danas u Egipat.

Lakorni je na mreži X objavio da je time Francuska za Gazu isporučila 54 tone humanitarne pomoći, kao i da je Pariz rešen da pomogne civilima u Gazi. Rojters je danas javio, pozivajući se na visoke francuske zvaničnike, da Francuska ima i tri ratna broda u istočnom Mediteranu ''spremna da odgovore''.

Stanovnici centralnog Izraela u skloništima, ispaljene rakete iz Pojasa Gaze!

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su se večeras u centralnom delu Izraela čule sirene za vazdušni napad, jer su ka tom delu ispaljene rakete iz Pojasa Gaze.

- Milioni Izraelaca beže u skloništa - saopštila je izraelska vojska na platformi X (Tviter), pokazujući mapu sa lokacijama na kojima se oglasilo upozorenje, preneo je Bi-Bi-Si. Malo ranije, portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da IDF napada Hamas "velikom snagom".

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelske snage stigle do mora - grad rastrgnut u celosti!

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u potpunosti opkolile grad Gazu i stigle do mora, efektivno podelivši palestinsku enklavu na sever i jug, dok humanitarni koridor za evakuaciju civila u južna područja nastavlja da funkcioniše, rekao je portparol IDF brigadni general Danijel Hagari.

Više o tome pročitajte OVDE.

Velika pobeda Izraela u svemiru, moćna "Strela" presrela balističku raketu Huta!

Izrael je upotrebio svoj protivraketni odbrambeni sistem "Strela" da obori balističku raketu van Zemljine atmosfere i veruje se da je to prva bitka koja se ikada odigrala u svemiru.

Više o tome pročitajte OVDE.

Uznemirujući snimak iz Pojasa Gaze

Neverovatan snimak navodnog obračuna Hamasa i IDF u tunelima u Pojasu Gaze kruži društvenim mrežama.

Ofir Gendelman, portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, objavio je uznemirujući snimak nesvakidašnjeg obračuna vojske i militanata Hamasa na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Više o tome pročitajte OVDE.

Raisi s papom Franjom: Podrška Palestini je u skladu sa hrišćanskim religijama

Predsednik Irana Ebrahim Raisi u telefonskom razgovoru sa papom Franjom izjavio je da je današnja podrška narodu Palestine praksa učenja svih abrahamskih religija, uključujući i hrišćane, i pozdravio stav poglavara rimokatoličke crkve o neophodnosti momentalnog prekida vatre u Gazi.

Kako prenosi iranska agencija IRNA, Raisi je rekao da je izraelski napad na Gazu u kojem je, kako je naveo, život izgubilo 10 hiljada ljudi, među kojima najveći broj žena i dece, "najveći genocid veka".

Francuska ponovila poziv na "hitno humanitarno primirje" u Gazi

Francuska ministarka spoljnih Katrin Kolona ponovila je danas poziv na "neposredno humanitarno primirje" i prekid vatre u Gazi, dodajući da je previše civila poginulo u izraelskim napadima.

Evakuacija stranaca iz Gaze obustavljena od subote

Evakuacija stranih državljana i povređenih stanovnika Gaze preko prelaza Rafa u Egipat, obustavljena je od subote nakon smrtonosnog napada na kola hitne pomoći, saopštili su egipatski, američki i katarski zvaničnici, preneo je Rojters. 

Halevi: Izraelska vojska spremna u svakom trenutku da krene u ofanzivu na sever

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je večeras da je vojska spremna "u svakom trenutku da krene u ofanzivu na sever", pošto se prethodnih nedelja borila svaki dan protiv raketnih napada Hezbolaha.

- Postavili smo cilj da znatno obnovimo bezbednosnu situaciju na granicama, ne samo ka Pojasu Gaze - rekao je Halevi, preneo je Tajms of Izrael.

On je dodao da je izraelska vojska u svakom trenutku spremna na ofanzivu na sever, gde se Izrael graniči sa Libanom.

- Shvatamo da to može da se desi i verujemo da je naša odbrana jaka - dodao je Halevi.

Izraelska vojska
Izraelska vojska / Izvor: Profimedia

Kanal 12: Pre napada na Izrael, Hamas testirao odbrambenu spremnost IDF

Četiri do šest nedelja pre smrtonosnog upada Hamasa na jug Izraeala 7. oktobra, Hamas je izveo niz napada na graničnu ogradu i tako izvršio procenu stanja izraelske vojske (IDF), javio je izraelski Kanal 12.

IDF "nije uspeo da poveže celu situaciju", a Hamas je iskoristio te napade kada se probijao kroz ograde na više mesta 7. oktobra, preneo je "Tajms of Izrael".

Blinken u poseti Iraku: Humanitarna pauza može da pomogne u vraćanju talaca

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je večeras da američki zvaničnici rade na tome da se obezbedi ''humanitarna pauza'' u borbama u Gazi, kako bi se omogućilo dopremanje više pomoći u tu oblast i izvlačenje Hamasovih talaca.

- U ovom trenutku 100 kamiona pomoći kreće se u opkoljenu obalsku enklavu, ali je to krajnje nedovoljno - rekao je Blinken u obraćanju novinarima nakon nenajavljene posete Bagdadu.

Entoni Blinken
Entoni Blinken / Izvor: Profimedia

Hagari: Izraelske snage u potpunosti opkolile Gazu, izvode opsežne udare

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u potpunosti opkolile grad Gazu i stigle do mora, efektivno podelivši enklavu na sever i jug, izjavio je portparol vojske, brigadni general Danijel Hagari na brifingu.

- Danas su snage IDF iz pešadijske brigade Golani opkolile grad Gazu, stigle do mora i drže položaje. Grad Gaza je takođe opkoljen sa juga, a u stvari sada postoji sever Pojasa Gaze i jug. Još uvek funkcioniše koridor duž kojeg se stanovnici severa enklave i Gaze mogu kretati ka jugu - rekao je on, prenosi Tajms of Izrael.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Paltel": Komunikacije i internet u prekidu u Pojasu Gaze

Palestinski telekomunikacioni operater "Paltel" saopštio je večeras da su sve komunikacije i internet u prekidu u Pojasu Gaze.

"Glavnu mrežu, koja je prethodno bila obnovljena, ponovo je odsekla izraelska strana", naveo je "Paltel", prenosi Rojters.

Internet usluge i komunikacije u Pojasu Gaze bile su u prekidu i 1. novembra, ali i nekoliko puta ranije, od početka sukoba Izraela i militantnog Hamasa 7. oktobra.

Blinkenova iznenadna poseta Iraku

Američki državni sekretar Entoni Blinken u iznenadnoj poseti Bagdadu, saopštio je Irak.  On je poručio danas nakon posete okupiranoj Zapadnoj obali da Palestinska uprava treba da igra centralnu ulogu u budućnosti pojasa Gaze. Kako prenosi Rojters, Blinken obilazi region usred rastućih tenzija zbog rata Izraela sa Hamasom. 

Haos u Turskoj: Demonstranti u jurišu na američku vojnu bazu!

U turskom gradu Adani policija je upotrebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata koji su pokušali da uđu u američku vojnu bazu Indžirlik, piše DHA.

Gutereš upozorio na sve veće dezinformacije u ratu Izraela i Hamasa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas na sve veće dezinformacije koje se šire svetom povodom rata Izraela i militantnog Hamasa.

"Polarizacija i dehumanizacija se potpaljuju cunamijem dezinformacija. Moramo da zaustavimo snage koje zagovaraju antisemitizam, antimuslimansku netrpeljivost i svaki oblik mržnje", naveo je Gutereš na platformi X (Tviter).

Gutereš je u subotu rekao da je "užasnut" napadom izraelskih snaga na konvoj hitne pomoći u Pojasu Gaze. Tada je najmanje 15 osoba ubijeno, a 50 ranjeno u vazdušnom napadu Izraela na vozilo hitne pomoći u Pojasu Gaze, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici. 

Oko 1.000 obolelih od raka iz Gaze biće poslato u Tursku na lečenje

Turska i Egipat dogovorili su se da oko 1.000 pacijenata obolelih od raka i drugih povređenih civila kojima je potrebna hitna zdravstvena nega u Gazi bude poslato u Tursku na lečenje, izjavio je danas turski ministar zdravlja Fahretin Koča, dodajući da je u toku rad na planiranju tog poteza. Koča je rekao da je Ankara spremna da preuzme obolele od raka iz bolnice Tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi, jedinoj bolnici za lečenje raka u enklavi, koja je prestala da radi nakon što je ove nedelje ostala bez goriva, preneo je Rojters.

On je rekao da je razgovarao juče sa svojim egipatskim kolegom Kaledom Abdelom Gafarom o tom pitanju. "Naši napori se nastavljaju da skoro 1.000 pacijenata, posebno oboleli od raka koji su se lečili u Tursko-palestinskoj bolnici prijateljstva u Gazi koja je morala da obustavi rad i ranjenim licima o kojima smo prethodno obavešteni i kojima je potrebna hitna nega, budu dovedeni u Egipat preko graničnog prelaza Rafe", napisao je Koča na platformi X (Tviter).

On je dodao da se planira da oboleli budu prebačeni u Egipat ambulantnim avionima i bolničkim brodovima. Ujedinjeni Arapski Emirati su u utorak saopštili da planiraju da leče 1.000 palestinske dece iz Gaze, ne navodeći kako će oni napustili enklavu.

Erdogan: Naša je obaveza da zaustavimo krvoproliće u Pojasu Gaze

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da ta zemlja nikada neće ostaviti Palestince u Pojasu Gaze koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima u proteklih mesec dana. “Naša je dužnost da spasimo našu palestinsku braću od izraelskog ugnjetavanja i zaustaviti krvoproliće koje se događa u Gazi pred očima celog sveta“, rekao je Erdogan na skupu u provinciji Rize na severoistoku Turske.

Turski predsednik je poručio da će ta zemlja nastaviti i intenzivirati napore u izgradnji očuvanju mira kako unutar svog regiona, tako i na području prijateljskih zemalja od Balkana do Kavkaza i Bliskog istoka, prenosi Anadolija. “Naša je istorijska odgovornost da ukažemo na zločine i onih koji podržavaju ovaj nemoralni, beskrupulozni, prezreni masakr u Gazi“, poručio je Erdogan.

"Pitanje oslobađanja izraelskih talaca složeno"

Katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani izjavio je danas da je bilo "lažnih" izveštaja o pregovorima o oslobađanju izraelskih talaca koje pripadnici militantne grupe Hamas drže u Gazi.

On nije izneo detaljnija objašnjenja, preneo je Rojters.

Al-Tani je rekao na konferenciji za novinare u Dohi koju je držao sa francuskom ministarkom spoljnih poslova Katrin Kolonom da je to pitanje složeno zbog "izraelske vojne prakse" u Gazi. 

"Moguće da je eksplozija u školi rezultat napada na drugu metu"

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da rezultati preliminarne istrage ukazuju da izraelska vojska nije gađala školu u izbegličkom kampu Džabalija na severu Gaze, a da je moguće da je eksplozija bila rezultat napada IDF usmerenog na drugu metu, javio je Rojters.

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) potvrdila je da je u subotu pogođena škola koju vodi u izbegličkom kampu Džabalija.

Iz UNRWA je rečeno za Bi-Bi-Si da je škola, koja služi kao sklonište za ljude koji beže od borbi, pogođena na dva mesta - u dvorištu gde se nalaze šatori za raseljene osobe i pored zida gde su žene pekle hleb.

"Neophodan hitan prekid vatre u Gazi"

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u Ramali da mora doći do "hitn eobustave vatre" i dozvoliti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, preneo je njegov portparol Nabil Abu Rudeineh za Rojters.

Abas je, prema navodima palestinske novinske agencije takođe rekao Blinkenu da "nema reči da opiše genocid i razaranje" koje trpi palestinski narod u Gazi kao posledica, kako kaže, izraelske ratne mašinerije koja ne poštuje principe međunarodnog prava.

SAD su se ranije protivile prekidu vatre tvrdeći da će to omogućiti Hamasu vreme da se pregrupiše.

Blinken je danas došao u nenajavljenu posetu Ramali gde je održao sastanak sa Abasom nakon kojeg nisu davali izjave za medije.

 

Ministarstvo Gaze: Ubijena 21 osoba iz jedne porodice

U noćašnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijen je 21 Palestinac iz jedne porodice, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontrolom palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Kako je navedeno, u bombardovanju je pogođena kuća te porodice, koja je bila puna žena i dece, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da nije mogla nezavisno da potvrdi ove informacije. 

Više od 30 ubijenih u bombardovanju kampa

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je više od 30 ljudi ubijeno u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Al-Magazi u centralnom delu Pojasa Gaze, prenosi Gardijan.

Prethodno je palestinska agencija Vafa javila da je u bombardovanju 51 Palestinac ubijen, a desetine ranjeno.

Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi u saopštenju objavljenom na Telegramu da je Izrael "direktno" bombardovao kuće i da su većina poginulih žene i deca.

Portparol izraelske vojske izjavio je da se ispituje da li su Izraelske odbrambene snage delovale na tom području u vreme bombardovanja, navodi Gardijan.

 

Izrael pogodio 2.500 ciljeva u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su od početka kopnene operacije pre nedelju dana pogodile 2.500 ciljeva u napadima kopnenih, vazdušnih i mornaričkih snaga u Pojasu Gaze.

IDF navodi da su trupe tokom noći nastavile borbe sa operativcima terorističkog Hamasa u severnoj Gazi, objavio je "Tajms ov Izrael".

Izraelska vojska je napomenula da su kopnene snage takođe usmerile avione na napade na infrastrukturu Hamasa, skladišta oružja, osmatračnice i komandne centre.

IDF nije dao informacije o mogućim žrtvama među izraelskim snagama.

Najmanje četiri Palestinca povređena na Zapadnoj obali

Najmanje četiri Palestinca su povređena, a jedan je uhapšen u sukobima sa izraelskom vojskom tokom racija širom okupirane Zapadne obale sinoć i jutros.

Izraelske snage i Palestinci sukobili su se u Dženinu, Nablusu i Tulkarmu, kao i na drugim lokacijama širom Zapadne obale, objavio je Džeruzalem post, pozivajući se na palestinske izveštaje.

Kako se navodi, tri Palestinca su povređena u Nablusu u sukobima tokom racije izraelskih snaga, dok je u Dženinu jedan Palestinac povređen, a najmanje jedan je uhapšen tokom racije u tom gradu.

Palestinska militantna grupa Hamas prethodno je saopštila da je bombardovala izraelske trupe koje su ulazile u Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamasove Brigade Al-Kasam tvrde da su se pripadnici bataljona Dženin sukobili sa izraelskim snagama koje ulaze u grad Dženin na Zapadnoj obali i izbeglički kamp, objavio je "Tajms ov Izrael".

Brigade Al-Kasam tvrde da u najnovijem sukobu u Dženinu pripadnici tih brigada koriste bombe protiv izraelskih trupa i oklopnih buldožera.

Na osnovu snimaka, koji je objavio Hamas, izgleda da je bila najmanje jedna velika eksplozija u Dženinu.

 

Otvara se koridor za evakuaciju

 

"Više od 60 talaca zarobljeno ispod ruševina"

Oružano krilo palestinske grupe Hamas saopštilo je da je više od 60 talaca, koje su borci te organizacije oteli iz Izraela, nestalo zbog izraelskih vazdušnih napada na Pojas Gaze.

Portparol brigade Izadin al-Kasam, Abu Ubaida naveo je na Instagram kanalu Hamasa da su 23 tela izraelskih talaca zarobljena ispod ruševina.

''Čini se da nikada nećemo moći da dođemo do njih zbog nastavka brutalne agresije na Gazu'', naveo je on.

Abu Ubaida je prošle nedelje rekao da je skoro 50 izraelskih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze ubijeno u izraelskim bombaškim napadima na tu palestinsku teritoriju.

Hamas bombardovao izraelske rupe

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je bombardovala izraelske trupe koje su ulazile u Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamasove Brigade Al-Kasam tvrde da su se pripadnici bataljona Dženin sukobili sa izraelskim snagama koje ulaze u grad Dženin na Zapadnoj obali i izbeglički kamp, objavio je "Tajms ov Izrael".

Brigade Al-Kasam tvrde da u najnovijem sukobu u Dženinu pripadnici tih brigada koriste bombe protiv izraelskih trupa i oklopnih buldožera.

Na osnovu snimaka, koji je objavio Hamas, izgleda da je bila najmanje jedna velika eksplozija u Dženinu.

 

}