clear sky
15°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

(UŽIVO) AMERIKA KLJUČA, SUKOBI ŠIROM ZEMLJE! Sukob pristalica ispred Bele kuće! (VIDEO/FOTO)

10.11.2016. 09:12 23:21
Piše:
Srbija Danas/Agencije
Haos u SAD zbog pobede Donalda Trampa
Haos u SAD zbog pobede Donalda Trampa / Izvor: Reuters

Nakon iznenađujuće pobede Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD u zemlji ne prestaju demonstracije i haos na ulicama. O svim dešavanjima detaljno čitajte u današnjem blogu.

11.19 - Postavljene barikade oko Tramp tornja, zabranjeno letenje

Oko Tramp tornja na Menhetnu u Njujorku postavljene su velike barikade i uspostavljena je zona zabranjenog letenja, koja će trajati sve do januara, kada Donald Tramp zvanično treba da postane predsednik SAD-a.

22.30 - Asad je spreman da sarađuje sa Trampom

Tokom intervjua sa NPR (Nacionalnim javnim radiom), savetnica predsednika Sirije, Butaina Šaban je izjavila da je Asad rekao da je američki narod poslao važnu poruku svetu izborom Donalda Trampa u utorak.

- Mislim da je američki narod ovim poslao veliku, veoma važnu poruku svetu - rekla je gospođa Šaban za NPR tokom današnjeg intervjua.

Šaban je izjavila da je sirijski predsednik, Bašar Al Asad spreman da sarađuje sa Donaldom Trampom, ako ispunjava očekivanja sirijske vlade. Donald Tramp je navodio u prošlosti da nema nameru da zbaci sa vlasti sirijskog predsednika Bašara Al-Asada; Međutim, dva predsednika trenutno nemaju nikakve kanale komunikacije.

Bašar Al Asad
Bašar Al Asad / Izvor: Reuters

22.05 - Belkinje podržale Trampa!

Oko 53% beloputih Amerikanki koje su glasale na predsedničkim izborima svoj glas su dale republikanskom kandidatu Donaldu Trampu koji je i pobedio. Afroamerikanke i Meksikanke su uglavnom svoj glas dale Hilari Klinton.

21.45 - Tramp se sastao sa liderima Senata i Predstavničkog doma Kongresa

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp sastao se danas sa liderom republikanske većine u Senatu Mičom Mekonelom. Nakon sastanka, Tramp je novinarima rekao da su njegova tri glavna prioriteta pitanje imigracije, sistem zdravstvene zaštite i radna mesta. Ranije danas, Tramp se sastao i sa predsednikom Predstavničkog doma Kongresa Polom Rajanom, takođe republikancem. Na izborima u utorak, na kojima je Tramp izabran za predsednika SAD, njegova Republikanska stranka je zadržala većinu u oba kongresna doma - Senatu i Predstavničkom domu.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

20.30 - Obama podržao pravo na protest ali bez nasilja 

Predsednik Barak Obama podržava pravo građana da protestuju na nenasilan način, izjavio je danas portparol Bele kuće, povodom protesta zbog izbora Donalda Trampa za novog lidera SAD.

- Imamo ustavom zaštićeno pravo slobodnog govora. Predsednik veruje da je to pravo koje treba da bude zaštićeno. To pravo treba iskorišćeno na nenasilan način - rekao je Džoš Ernest.

- Važno je da se setimo, dan dva nakon izbora, da smo Demokrate i Republikanci, ali da smo najpre Amerikanci i patriote - rekao je Ernest novinarima, prenosi Rojters.

On je dodao da je to poruka koju se Obama nada da će većina ljudi čuti. U gradovima koji važe za uporišta Demokratske stranke u SAD održani su protesti protiv novoizabranog predsednika Donalda Trampa, a jedan je organizovan i u blizini Bele kuće u Vašingtonu. Kako javlja Si-En-En, pored prestonice SAD, protesti su održani još i u Njujorku, Atlanti, Ostinu, Bostonu, Čikagu, Denveru, Filadelfiji, Portlandu, San Francisku i Sijetlu.

Barak Obama
Barak Obama / Izvor: Profimedia

21.20 - Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani nazvao je demonstrante u nekoliko američkih gradova zbog pobede Donalda Trampa "gomilom kukumavki"

On je u razgovoru za Foks njuz naglasio da su većina demonstranata studenti i da izgleda predstavljaju "jedan procenat od jednog procenta od jednog procenta". Đulijani je rekao da će savetovati izabranom predsedniku Trampu da im kaže da se smire i da će oni posle godinu dana "živeti u boljoj zemlji", a da ako ne bude tako "onda idu i plaču".

Rudi Đulijani
Rudi Đulijani / Izvor: Reuters

21.05 - Neverovatna greška "Njuzvika": Proglasili Hilari predsednicom!

Američki nedeljnik "Njuzvik" greškom je počeo da prodaje izdanje posvećeno pobedi Hilari Klinton na izborima za predsednika SAD. Kako piše "Njujork post", u utorak se na kioscima pojavilo 125.000 primeraka lista.

20.30 - Ona je elegantna, lepa i pristojna Ivanka Tramp (35). U izbornoj kampanji bila je Trampovo najjače oružje.

Kad je 2015. objavio svoju kandidaturu, upravo je ona bila ta koja je oca predstavila naciji i svetu. Otac je sluša, otac je poštuje i to ne radi samo zato što mu je ćerka. Jednostavno drži do njenog mišljenja oko bilo koje životne i poslovne stvari - rekao je jednom prilikom Karl Icahn, dugogodišnji prijatelj Trampovih. Donald i Ivanka, njegova ćerka iz braka sa prvom suprugom Čehinjom Ivanom Tramp, oduvek su vrlo bliski, a ona ima posebno mesto u porodici, društvu, ali i Trampovom poslovnom carstvu. Za mlađu sestru Donald junior je rekao da je “tatina devojčica,”. Kada nije s ocem, čuju se i po pet puta dnevno. Ona je, a ne supruga Melanija, bila istaknuta žena u Trampovoj kampanji. Ona je predstavljala oca i širila njegove poruke, zapravo bila "stvarna prva dama". Za razliku od njega ona nije glasna i agresivna, već umerena i disciplinovana.

20.10 - Ispred Tramp Tauera na Menhetnu gde novi američki predsednik Donald Tramp živi i radi pravo je opsadno stanje

Iznad tornja je uspostavljena zona zabrane letenja, a na zemlji, policija je postavila betonske barikade i šlepere natovareni peskom, duž Pete avenije, okružuju Trumpovo zdanje od 58 spratova. Sve policajce koji rade unutar tornja odsad će odobravati tajna služba, a turistički liftovi više se neće zaustavljati na Trampovim "ličnim spratovima". Pojavile su se i informacije da će jedna traka avenije biti zatvorena kako bi se sprečili napadi automobilima bombama. Tako će verovatno ostati sve do 20. januara kada novi predsednik treba da se useli u Belu kuću u Vašingtonu. Tramp je svoj neboder, jednu od najposećenijih turističkih atrakcija u Njujorku, izgradio 1983. godine. Umesto turista, ovoga četvrtka okruživalo ga je desetine demonstranata koji se ne mogu da se pomire s činjenicom da je moćni biznismen postao predsednik.

19.55 - Bilbordi podrške Trampu u severnom delu Kosovske Mitrovice!

Na dva builborda u centru Kosovske Mitrovice, kao i na velikom plakatu na Trgu Šumadija, večeras je uz Trampovu fotografiju osvanula poruka na engleskom "Srbi su stajali uz njega sve vreme!" Ova poruka stoji ispod Trampove fotografije, na kojoj se ovaj poznati američki biznismen, a sada pobednik američkih predsedničkih izbora - osmehuje, pobedonosno pokazujući ruku sa podignutim palcem, uz američku zastavu u pozadini, krupnim ćiriličnim slovima ispisana je poruka: "Srbi su podržali".

19.20 - Pretučen belac od strane Afroamerikanaca samo zato što je glasao za Trampa!

- Ovakav progresivizam nećete videti na CNN-u - glasio je jedan od mnogobrojnih tvitova na kontu Trampove pobede. U tvitu je prikazan video na kome se jasno vidi kako grupa Afroamerikanaca tuče jednog belca samo zato što je glasao za Trampa!

18.56 - Obama zadovoljan razgovorom sa Trampom

Odlazeći američki predsednik Barak Obama izjavio je da je današnji sastanak sa Donaldom Trampom u Beloj kući bio odličan i obuhvatio niz tema iz oblasti spoljne i unutrašnje politike, javio je Rojters. Obama je tokom susreta u Ovalnoj sobi istakao da je važno da se "svi ujedinimo kako bismo se suočili sa izazovima". Tramp je kazao da je susret trajao duže od predviđenog i da su razgovarali o brojnim temama. Obama je u Beloj kući primio novoizabranog predsednika, kako bi se izvršio nesmetan prenos vlasti posle Trampove neverovatne pobede na izborima, preneo je prethodno agencija Rojters. Prva dama Mišel Obama, u rezidenciji Bele kuće, sastala se sa Trampovom suprugom Melanijom.

Više od 90 minuta Barak Obama i Donald Tramp razgovarali su u Beloj kući, iza zatvorenih vrata. Iako su novinari očekivali da posle razgovora dođe do incidentne konferencije za medije – to se nije dogodilo. Izjave su bile kratke i politički neutralne.

- Siguran sam da bez obzira na naše razlike možemo da radimo zajedno i doprinesemo lakšoj tranziciji – rekao je Barak Obama.

Svoje kratko obraćanje javnosti Obama je završio rečima da će mu pružiti svu potrebnu pomoć kako bi Tramp uspeo u svom mandatu kao predsednik SAD:

- Ako vi uspete – svi ćemo uspeti, Amerika će uspeti - rekao je Obama.

Ni milijarder koji je pre dva dana uzdrmao politički establišment SAD nije štedeo reči hvale za dostignuća koja je Obama imao za osam godina koliko je proveo u Beloj kući:

- Ovo je sastanak koji je trebalo da traje kratko, a trajao je dugo i mogao je da traje još. Nikad se nismo lično upoznali - rekao je Tramp, a onda se lično obratio Obami:

- Gospodine predsedniče, imam veliko poštovanje za vas i sve ono što ste uradili. Da, kao što sam rekao, razgovarali smo sat i po, a mogli smo mnogo duže. Radujem se što ćemo u budućnosti još razgovarati i diskutovati ne samo o našim razlikama, već i o načinima na koji možemo da razrešimo mnoge probleme u ovoj zemlji. Hvala vam na vremenu i radujem se što ćemo se još mnogo puta susresti i održati konsultacije.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

18.45 - U Kaliforniji uhapšeno desetak demontstranata protiv Trampa

Desetak osoba uhapšeno je danas tokom protesta u okrugu Orindž u Kaliforniji nakon protesta protiv Donalda Trampa, pošto su tri policijska automobila oštećena. Više stotina ljudi blokiralo je jedan od najprometnijih puteva u toj oblasti, između centra Los Anđelesa i Holivuda, prenosi AP. Severnije u Oklandu nekoliko hiljada ljudi je blokiralo puteve i raskrsnice protestujući protiv izbora Trampa za predsednika SAD. U Berkliju je više od 1.000 studenata izašlo sa predavanja, noseći transparente protiv njega i mašuci meksičkim zastavama, navodi AP.

Demonstranti
Demonstranti / Izvor: Reuters

18.20 - Šefovi diplomatija EU u nedelju vanredno zbog Trampa

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije održaće u nedelju vanredni sastanak, nakon pobede republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, najavili su evropski zvaničnici. Bilo je planirano da ministri održe redovan mesečni sastanak u Briselu u ponedeljak, u čijem fokusu je trebalo da bude Turska, ali neočekivana pobeda Donalda Trampa izazvala je zabrinutost u Evropi da bi on mogao da preispita odbrambenu privrženost NATO.

- Mogu da potvrdim da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini pozvala ministre spoljnih poslova zemalja članica EU u Brisel u nedelju uveče na neformalnu večeru da razgovaraju o napretku u odnosima EU i SAD, a posle izbora u SAD - rekla je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbedbnost.

Prethodno, istaknuti zvaničnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker pozvali su u danu pobede Trampa na samit EU-SAD posle njegove pobede na predsedničkim izborima u SAD.

- Želeli bismo da iskoristimo ovu šansu i pozovemo vas da, što pre budete u prilici, posetite Evropu i dođete na samit EU-SAD - naveli su Tusk i Junker u zajedničkoj poruci Trampu, preneo je AFP.

Sastank MUP-a EU
Sastank MUP-a EU / Izvor: Profimedia

18.05 - Obama dočekao Trampa u Ovalnoj sobi Bele kuće

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama sastao se danas u Ovalnoj sobi Bele kuće sa novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom, čime je simbolično započela tranzicija vlasti s Obamine na buduću Trampovu administraciju.

Barak Obama
Barak Obama / Izvor: Reuters

Na tvitu ispod, možete pogledati izlazak Donalda Trampa i Melanije Tramp iz aviona na aerodromu u Vašingtonu.

17.40 - Tramp pozvao Terezu Mej na što skoriji sastanak 

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pozvao je danas britansku premijerku Terezu Mej na što skoriji sastanak, javio je AFP. Kako je saopšteno iz Dauning strita, Tramp je pozvao Terezu Mej tokom prvog razgovora kojisu imali od njegovog izbora. Tramp i Mej su u razgovoru istakli specijalne odnose između dve zemlje i dugu istoriju zajedničkih vrednosti, kao i međusobnu podršku u ključnim trenucima. Mej je izrazila želju za jačanjem trgovine i investicija pošto Britanija izađe iz EU.

Tereza Mej
Tereza Mej / Izvor: Reuters

17.15 - Tramp stigao u Vašington na sastanak sa Obamom 

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp stigao je u Vašington gde treba da se sastane sa predsednikom Barakom Obamom. Tramp je u Vašington doleteo iz Njujorka svojim privatnim avionom i sleteo na Regan nacionalnom aeroromu, koji se nalazi nedaleko od američke prestonice, javlja AP. 

Dok će Tramp razgovarati sa Obamom njegova supruga Melanija sastaće se sa prvom damom Mišel Obamom. Iz Bele kuće Tramp će otići na Kapitol hil, gde će imati odvojene sastanke sa predsednikom Predstavničkog doma Kongresa Polom Rajanom i liderom vladajuće većine u Senatu Mičom Mekonelom.

Bela kuća
Bela kuća / Izvor: Reuters

16.37 - Tramp pravi kabinet, evo ko će sve biti u njemu

Kontroverzna kampanja navela je mnoge vrhunske republikance da izbegavaju Trampa, što je rezultiralo u ograničenom broju postizbornih mogućnosti za novog predsednika. Ali, nekoliko najbližih ljudi Trampovoj kampanji uveliko se pominju kao mogući kandidati.

16.20 - Sukob pristalica Trampa i Klintonove ispred Bele kuće

Pristalice Donalda Trampa su se sukobili sa pristalicama Hilari Klinton ispred Bele kuće u Vašingtonu.

16.05 - Demonstranti u LA blokirali put i tuku se sa policijom! 

Najmanje 13 ljudi je uhapšeno u Los Anđelesu u saobraćajnoj gužvi dugoj više kilometara, izvestio je Los Anđeles Tajms, nakon što je narod upao na auto-put, koji povezuje centar grada L.A. i Holivud, oko 10 sati po lokalnom vremenu.

Policija koja nosi opremu za razbijanje demonstracija je pozvala demonstrante da odu, ali je narod to odbio da učini, mašući zastavama SAD i Meksika, podižući svoje ruke i uzvikujući: - Ruke gore, ne pucaj. Neki vozači su zarobljeni u svojim vozilima, a vlasti se nadaju da će autoput biti čist i prohodan od 3 sata ujutru.

15.54 - Zaharova: To su njihovi ljudi, njihovi protesti

Komentarišući proteste protiv Trampa u SAD portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da se Moskva nada da oni neće izaći van zakona.

15:41 - Faraž: Dođi, Donalde, ali ne diraj Terezu!

Nekadašnji lider "Bregzita" Nejdžel Feraž pozvao je novoizabranog američkog predsednika Trampa da poseti Veliku Britaniju i zamolio ga da "ne pipka" premijera Terezu Mej. U intervjuu za "Toksport radio", Faraž se našalio: "Evo, sada ću postati diplomata. Tramp, dođi i proćaskaj sa Terezom, ali, zaboga, nemoj je dirati".

Najdžel Faraž
Najdžel Faraž / Izvor: Profimedia

15:37 - Đulijani: Demonstranti su kukumavke

Visoki savetnik Donalda Trampa odbacio je danas postizborne proteste protiv izbora novog predsednika SAD i nazvao demonstrante "gomilom kukumavki".

Rudi Đulijani je rekao da su većina demonstranata studenti i da izgleda predstavljaju "jedan procenat od jednog procenta od jednog procenta". On je rekao da će savetovati izabranom predsedniku Trampu da im kaže da se smire i da će oni posle godinu dana "živeti u boljoj zemlji" a da ako ne bude tako "onda idu i plaču".

15.20 - Aktivistkinje ženskog pravnog centra protiv Trampa

Predstavnica Nacionalnog ženskog pravnog centra Marsija Grinberger kazala je da su aktivistkinje ozbiljno shvatile sve Trampove mizogene izjave i protivljenja abortusu.

- I ranije smo se borile protiv takvih stavova i pobedile. Pobedićemo opet - rekla je ona.

15.16 - Lejdi Gaga protiv Trampa

Među demonstrantima ispred Trampove kule na Menhetnu je i Lejdi Gaga, koja je vatrena pristalica Hilari Klinton.

15.10 - "Crnina" zbog Trampa

Pristalice Hilari Klinton stavljaju crne fotografije na svoje profile na društvenm mrežama u znak protesta zbog toga što im je novi predsednik Donald Tramp.

14.58 - Mekalister: Većina u EU nije očekivala Trampovu pobedu

Predsedavajući Odbora za saradnju sa SAD u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister izjavio je danas da rezultat američkih izbora nije ono što je većina u Evropskoj uniji očekivala, ali da se demokratska odluka američkog naroda mora prihvatiti.

14.40 - Sukob ispred američke ambasade u Londnu

Demonstranti protiv novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa okupili su se ispred američke ambasade u Londonu gde su se došli u sukob sa pripadnicima desničarske Engleska odbrambene lige (EDL).

Stotine ljudi marširalo je na trgu Grosvenor trgu u protestu protiv rasizma, optužujući Trampa da je "koristio strah i rasizam" tokom izborne kampanje.

Više o tome u posebnoj vesti OVDE.

14.30 - Pobuna protiv Trampa u Njujorku!

Čak 7.500 demonstranata je okupiralo Njujork na dve lokacije, uzvikujući "Rasistički, seksistički i anti gej Trampe, odlazi!". Među njima su se našle čak i Šer i Madona.

14.20 - Mediji potpaljuju demonstrante?

Politički komentator CNN-a Vin Džons ušao je u žučnu raspravu sa Kejlom Mekenani, pristalicom Donalda Trampa, pošto ga je upozorila da bez razloga širi strah među demonstrantima da bi Trampova administracija mogla "stvoriti kampove za ilegalne imigrante".

14.14 - Pada vrednost obveznica širom sveta

Ukupna tržišna vrednost obveznica širom sveta je umanjena za 337 milijardi dolara u samo jednom danu, pošto je pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD podgrejala zabrinutost da će njegov plan o podsticanju ekonomskog rasta dovesti do skoka inflacije, javlja Blumberg.

14.01 - Više od 6.000 ljudi izašlo je na ulice na marš

Protesti protiv Trampa širom Amerike, u kojima se okupilo na desetine hiljada protiv novoizabranog predsednika, postali su nasilni, kada je rulja napala policiju, počela da pali po ulicama i da blokiraju auto-puteve.

Ulice u centru Oklanda u Kaliforniji su se gušile u dimu kada je policija počela da baca suzavcem ne bi li suzbila demonstrante.

Tramp
Tramp / Izvor: Reuters

Sve je počelo od grupe nasilnika koji su flašama napali policajce i zapalili im automobil.

Više od 6.000 ljudi izašlo je na ulice na marš koji je trebalo da bude miran.

Opštinska zgrada je takođe napadnuta, a na njima su ispisani grafiti "Je*eš Trampa" i "Ubij Trampa".

13:30 - Lavrov: Moskva se nada otopljavanju odnosa sa SAD

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da se zvanična Moskva nada da će odnosi sa Vašingtonom biti popravljeni i da će postati normalniji, prenosi Tass.

13:11 - Zbog Trampa moguće OTCEPLJENJE KALIFORNIJE

Nakon pobede Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD, usledili su mnogi protesti, a među najposećenijima su oni u Kaliforniji. 

13:06 - Zašto je HILARI IZGUBILA?

Hilari Klinton jednostavno nije mogla da ostane s Obamom u koaliciji. Ispostavilo se da je to imalo veliki udeo u njenoj propasti. Afroamerikanci, latino i mlađi glasači nisu izašli na birališta u dovoljnom broju da bi potpomogli ulazak Hilari Klinton u Belu kuću. 

12.41 - Junker: Tramp da se izjasni o trgovini, NATO, klimi

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da je potrebno da se novoizabrani američki predsednik Donald Tramp jasno izjasni po pitanjima trgovine, odnosa sa NATO saveza i klimatskih promena. "Želimo da znamo kako će se stvari odvijati po pitanju globalne trgovinske politike", rekao je Junker na biznis forumu u Berlinu.

Žan Klod Junker
Žan Klod Junker / Izvor: Profimedia

12:34 - I Nemačkoj bi mogao da se "desi" Tramp

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je danas da bi ishod predsedničkih izbora u SAD mogao da bude upozoravajući znak potencijalnog populističkog uspona na parlamentarnim izborima u Nemačkoj iduće godine, prenosi portal "Politiko".

12:21 - Cena nafte "živnula" posle pada zbog pobede Trampa

Cene nafte su danas živnule, samo dan nakon što je pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD značajno oborila cene "crnog zlata", javlja njujorška agencija "Blumberg".

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

12:00 - Od Trampa profitiraju tri azijske firme

Finansijski stručnjaci smatraju da bi tri firme iz jugoistočne Azije, za koje se spekuliše da su povezane sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom, mogle da profitiraju, prenosi danas Blumberg.

11:40 - Saradnici jecali dok je Obama pričao o prenosu vlasti

Saradnici odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame jecali su juče dok je on u ružičnjaku pored Ovalne sobe govorio o prenosu vlasti na administraciju Donalda Trampa i njegovim željama da taj proces ide "glatko".

11:25 - Tramp uklonio izjave o muslimanima sa sajta

Sa zvaničnog sajta novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa uklonjene su njegove izjave o planovima da se muslimanima zabrani ulazak u tu zemlju, prenosi danas Independent.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

11:00 - Berni Sanders: Sarađivaću sa Trampom

Senator iz američke savezne države Vermont Berni Sanders, koji je mesecima sa Hilari Klinton vodio žestoku borbu za predsedničku nominaciju Demokratske partije, kaže da je spreman da saradjuje sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

10:45 - Koliko će Tramp zarađivati u Beloj kući

Novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa bi, prema pisanju američkih medija, trebalo da očekuje godišnja plata od oko 400.000 dolara za koju nije sigurno da će je on uopšte koristiti.

10:30 - Predsednik Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da rezultat predsedničkih izbora u Sjedinjenim američkim državama (SAD) označava i kraj ere "liberalne ne demokratije", koja je dominirala prethodne dve decenije prenosi Rojters.

On je na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj u Budimpešti rekao da je danas "drugi dan istorijskog dešavanja" u kome su se zapadne civilizacije oslobodile ograničene ideologije.

09:50 - Dojče vele o strahovima nakon Trampove pobede

Nakon šoka (ili radosti) zbog pobede Donalda Trampa na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, širom sveta se postavlja pitanje: Kakve promene će doneti budući predsednik.

DV ocenjuje da je Džon Emerson, američki ambasador u Berlinu, rekao ono šta sada misle političari širom sveta.

- Ne znamo šta nas čeka - rekao je on.

Kako navodi DV, diplomata koji bi trebalo da bude politički neutralan, time je otišao prilično daleko. On je dodao i da bi pod Trampom trebalo očekivati izolacionističku politiku u kojoj će se Amerika okrenuti od sveta.

protesti SAD
protesti SAD / Izvor: Reuters

09:27 - Ekspert za Balkan novi državni sekretar SAD? 

Posle izbora Donalda Trampa za šefa Bele kuće, čini se izvesnim da će novi američki potpredsednik biti Majk Pens, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani mogao bi da se nađe na mestu državnog tužioca, a za šefa Trampovog kabineta kandidat je Rajns Pribas, aktuelni predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta. Opširnije u posebnom tekstu.

09:22 - Jedna od najčešćih parola na protestima: "Nisi moj predsednik!" 

09:00 - CNN: Izbor Trampa prekretnicu u odnosima sa Rusijom

Izbor Donalda Trampa za novog američkog predsednika predstavlja momenat prekretnice u trubulentnim odnosima Rusije i SAD, ocenjuje CNN. Više o tome pročitajte OVDE.

08:47 - Oland Trampu: Želim sastanak što pre

Francuski predsednik Fransoa Oland uputio je danas pismo Trampu, poručivši mu da želi da razgovara sa njim što je pre moguće. "Želeo bih da sa vama razgovaram što pre u svetlu vrednosti i interesa koje delimo. Prijateljstvo između naših naroda i naše zajedničke istorije će nam pomoći", navodi se u pismu koje je francuski predsednik uputio Trampu.

OLAND UPUTIO PISMO TRAMPU: Želi da razgovara sa njim što je pre moguće!

protesti SAD
protesti SAD / Izvor: Reuters

08:46 - Danas susret Obame i Trampa

Aktuelni predsednik SAD Barak Obama i izabrani predsednik Donald Tramp sastaće se danas u Beloj kući u Vašingtonu. Sastanak Obame i Trampa biće održan u Ovalnom kabinetu, dok će njihove supruge razgovarati u drugom delu Bele kuće.

08:34 - Reke ljudi na protestu u San Francisku

08:32 - Hapšenja u Njujorku i Los Anđelesu

Policija je uhapsila oko 30 aktivista na protestima protiv Trampa u Njujorku, ispred Trampove zgrade. Bilo je hapšenja i u Los Anđelesu.

08:22 - Petoro upucanih u Sijetlu

Na protestima protiv Donalda Trampa u Sijetlu u SAD ranjeno je nekoliko ljudi kada je napadač otvorio vatru na ljude s kojima se pre toga svađao. Pucnjava se desila nedaleko od mesta na kom su te noći održane demonstracije protiv Trampa. Policija tvrdi da incident nije povezan s demonstracijama.

TRAMP OSUO PALJBU PO ĐUKANOVIĆU: Milo je uključen u šverc i trgovinu narkoticima i oružjem (VIDEO)

08:21 - Nasilne demonstracije širom Amerike

Hiljade ljudi širom SAD protestovali su u velikim gradovima protiv izbora Donalda Trampa za predsednika te zemlje. Na nekim od ovih demonstracija izbili su i neredi, pa je došlo do vandalizma.