Skip to main content
čaša vode

"HITNO UPOZORENJE! NE KORISTITE VODU!" U vodovodu pronađen MIKROORGANIZAM zbog kojeg je nastala PANIKA U OSAM GRADOVA

Foto: Profimedia
Stanovnici osam teksaških gradova upozoreni su da je takozvana ameba koja jede mozak pronađena u vodovodu na jugoistoku zemlje, zbog čega je jedan od gradova proglasio katastrofu.  

Teksaška Komisija za kvalitet okoline izdala je stanovnicima upozorenje na vodu, upozoravajući ih da je ne koriste zbog prisustva mikroorganizma stručnog naziva Naegleria fowleri - poznatijeg kao ameba koja jede mozak – pronađene u petak uveče u vodovodu.   U saopštenju se dodaje da Komisija sarađuje s nadležnim telima kako bi se ovaj slučaj rešio što je pre moguće, preneo je CNN. 

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

SENZACIONALNO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Pronađene kosti 200 mamuta, stare oko 15 hiljada godina

SENZACIONALNO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Pronađene kosti 200 mamuta, stare oko 15 hiljada godina

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Deca imaju 44 odsto manje šansi da se zaraze korona virusom

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Deca imaju 44 odsto manje šansi da se zaraze korona virusom

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ameba koje jede mozak obično živi u tlu, toplim jezerima, rekama i termalnim izvorima. Može se pronaći u loše održavanim ili nehlorisanim bazenima i toplim otpadnim vodama iz industrijskih postrojenja.

Upozorenje "Ne koristite vodu" izdato je za stanovnike Lejk Džeksona, Friporta, Angltona, Brazorije, Ričvuda, Ojster Krika, Kluta i Rozenberga, kao i za hemijsku fabriku "Dou" u Friportu i zatvorske ustanove "Klemens" i "Vejn Skot".
Komisija za kvalitet okoline do sada je očistila sve osim jedne lokacije, prema saopštenju na "Tviteru".

Grad koji je proglasio katastrofu je Lejk Džekson, čiji se stanovnici upozoravaju da ne koriste vodu sve dok vlasti ne završe čišćenje vodovoda. Kako prenosi CNN, sve je počelo 8. septembra, kad je šestogodišnji dečak iz Lejk Džeksona hospitalizovan, a lekari utvrdili da ima amebu koja jede mozak. Slučaj je praćen unazad do dva moguća izvora zaraze - fontane ispred Građanskog centra ili vode iz baštenskog creva u porodičnoj kući dečaka.

Gradske vlasti su rekle da je fontana, koja ima podloge za prskanje, odmah zatvorena i unajmljena je privatna laboratorija da ispita pet galona uzorka vode. Rezultati su došli 14. septembra, bili su negativni. Vlasti su kontaktirale CDC zbog dodatnog testiranja. Došli su predstavnici teksaškog Ministarstva zdravlja, sakupili uzorke i testirali ih. Rezultati, koji su stigli 25. septembra, pokazali su da su tri od 11 uzoraka vode pozitivna na Naegleria fowleri. Nakon što su stigli rezultati, zvaničnici su izdali upozorenje za stanovnike da ne koriste vodu.

Teksaška Komisija trenutno ispituje nivo hlora u Lejk Džeksonu i procenjuje da će trebati oko tri dana da se vodovodni sistem očisti. Lokalnim stanovnicima je obezbeđena besplatna voda od strane grada.

Iz CDC kažu da su infekcije amebom koja jede mozak veoma retke, ali da su u većini slučajeva fatalne. CNN podseća da su u SAD od 2009-2018. zabeležene 34 infekcije, da se od toga velika većina od 30 osoba zarazila kupanjem. Od 145 ljudi koliko ih se zarazilo od 1962-2018. preživelo je samo četvoro. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd