Skip to main content
Hitna pomoć

HOROR BEKSTVO IZ STARAČKOG DOMA: Muškarac (91) se vezao čaršafima, pokušao da izađe kroz prozor i poginuo

Foto: Shutterstock
Mario Finoti, 91, boravio je u domu penzionera Opera Pia Frančesko Botoni u Papozzeu, gradu u severnoj italijanskoj oblasti Veneto.

Finoti je pokušao da pobegne iz svoje sobe na prvom spratu tako što je vezao posteljinu oko struka i pokušao da se spusti kroz prozor. Negovatelji i prijatelji gospodina Finotija sugerišu da je on mogao da pokuša da pobegne zbog usamljenosti izazvane nakon što su posete staračkim domovima obustavljene dok se Italija bori sa četvrtim talasom koronavirusa.

"NE IGNORIŠITE RUSIJU" Lavrov žestoko odbrusio Blinkenu: Postavljanje vojske i oružja blizu naše granice imaće ozbiljne posledice

"NE IGNORIŠITE RUSIJU" Lavrov žestoko odbrusio Blinkenu: Postavljanje vojske i oružja blizu naše granice imaće ozbiljne posledice

UKRAJINI NE POMAŽE NI ORUŽJE SA ZAPADA: Amerikanci objavili brutalnu analizu - evo u čemu je problem

UKRAJINI NE POMAŽE NI ORUŽJE SA ZAPADA: Amerikanci objavili brutalnu analizu - evo u čemu je problem

TLO JAPANA NE MIRUJE! Snažan zemljotres pogodio ovu ostrvsku državu

TLO JAPANA NE MIRUJE! Snažan zemljotres pogodio ovu ostrvsku državu

Uzrok smrti još nije utvrđen. Lokalne novine pišu da se on možda okliznuo pri spuštanju zbog čega se improvizovani konopac silovito povukao, što je moglo da dovede do fatalne kompresije pluća koja je rezultirala njegovom smrću.

Izveštaji takođe sugerišu da je možda udario glavom zamahnuvši u stranu zgrade ili se zapleo u čaršave i nasmrt se ugušio.

Njegovo telo je otkrilo osoblje staračkog doma u utorak oko 6.30 po lokalnom vremenu, navodi lokalni list Korijere del Veneto.

Lokalni tužilac Frančesko D'Abroska rekao je da nijedna treća strana nije krivično odgovorna za incident, sugerišući da se smrt Finotija ne tretira kao sumnjiva.

Finoti je ceo svoj život proveo u Papoceu, malom gradu južno od Venecije, gde je i rođen. Nije imao dece i nikada se nije ženio. Bio je štićenik u domu za stare oko godinu dana pre smrti.

Luka Avanci, direktor doma za penzionere, rekao je da je osoblje šokirano vestima jer se činilo da je Finoti dobrog psihičkog zdravlja.

Avanci je rekao za Korijere dela Sera: „Šokirani smo onim što se dogodilo. Mario Finotti je bio dobro, nije bolovao ni od kakve degenerativne bolesti. Ne zna se šta mu je prolazilo kroz glavu jer je, sa psihološke tačke gledišta, bio miran.

Avanzi je dodao da je Finotijeva nećaka razgovarala sa psihologom putem video poziva kako bi razgovarala o zdravlju njenog ujaka i da se pojavila „dobra psihološka slika starijeg čoveka“.

Osoblje staračkog doma i prijatelji gospodina Finottija sugerisali su da je njegovo bekstvo moglo biti izazvano usamljenošću. Posete rođaka i prijatelja nedavno su obustavljene jer se Italija bori sa četvrtim talasom pandemije koronavirusa, beležeći otprilike 200.000 novih slučajeva dnevno.

Finoti je bio u mogućnosti da razgovara sa svojim nećacima i nećakinjama samo telefonom u poslednje tri nedelje, iako je uveravao svoju nećaku da je „dobro“.

- Usamljenost koju doživljavaju stariji ljudi koji se nalaze daleko od kuće od svojih rođaka mogla bi biti relevantna u ovom slučaju - rekao je gospodin Avanzi za Telegraf.

Dodao je: „Medicinske sestre i osoblje ne mogu zauzeti porodično mesto porodice. Mario je imao sunčanu ličnost. Ali njegove godine i početak kognitivnih nedostataka možda su doprineli ovoj tužnoj epizodi.” Lokalni izveštaji sugerišu da je gospodin Finotti možda pokušavao da pobegne da bi se vratio svojoj kući, koja je bila u blizini.

Finoti je bio prijatelj sa gradonačelnikom Papoce Pjerluiđi Mosca. Moska je rekao za medije da je stariji čovek strastven za politiku i da bi ga često posećivao u njegovoj kancelariji. Moska je rekao da je Finoti voleo slobodu i da nikada nije izrazio želju da ode u dom za penzionere. Nedavno se vratio kući svojoj porodici nakon kratkog boravka u bolnici, ali više nije mogao da se brine o sebi.

Italija je imala najstariju populaciju u Evropi sa skoro 23 odsto stanovnika starijih od 65 godina, prema podacima Statista. Ogromna većina smrtnih slučajeva dogodila se među starijim osobama, sa skoro 85 odsto pacijenata starijih od 70 godina.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd