Skip to main content
Irska, Bregzit

Irska IZVOJEVALA POBEDU nad Velikom Britanijom: Bregzit doneo Ircima ono što niko nije očekivao!

Foto: Profimedia
Dogovor o Bregzitu velika je pobeda za Irsku koju niko u Velikoj Britaniji nije očekivao

U središtu spora bila je pravna garancija da će granica između Severne Irske i Republike Irske ostati otvorena.

NELEGALNI ULAZAK U RUSIJU! Određen PRITVOR za prvog ukrajinskog mornara!

Dogovor o Bregzitu velika je pobeda za Irsku koju niko u Velikoj Britaniji nije očekivao.

Irskoj je vladi zbog toga porastao ugled u zemlji i inostranstvu.

Irska je vezana uz Britaniju zajedničkom istorijom, isprepletenim privredama i granicom sa Severnom Irskom zbog koje su se pregovori o Bregzitu otegli mesecima.

Bregzit
Foto: Profimedia/ilustracija

 Neki zagovornici tvrdog Bregzita tvrdili su da će Irska jednostavno prihvatiti bilo kakav dogovor o Bregzitu, što je izazvalo ogorčenje među mnogim Ircima i doprinelo jačanju njene odlučnosti da u pregovorima postigne što želi.

RUSI u BRIŠUĆEM LETU iznad NATO FLOTILE: Vruće na Baltiku, kapetan PRESTRAVLJEN izdao JEDNO NAREĐENJE (VIDEO)

U središtu spora bilo je pravna garancija da će granica između Severne Irske i Republike Irske ostati otvorena, tzv. bekstop, na kojem su irski premijer Leo Vardakar i njegovi evropski saveznici insistirali, a Britanija naposletku preko volje i s velikim otporom pristala.

Irska je bila protiv Bregzita i boji se njegovog uticaja na trgovinu s Britanijom, svojim najvećim privrednim partnerom, te moguće destabilizacije severnoirskog mirovnog procesa okrunjenog mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998., kojim je prekinuto nasilje koje je trajalo tri decenije.

Kada je nacrt sporazuma o Bregzitu bio objavljen, irski političari s celog političkog spektra hvalili su ga kao najbolji mogući rezultat za Irsku, baš suprotno od dubokih podela koje su o tome zavladale u britanskom parlamentu.

Velika Britanija EU
Foto: Profimedia

- Svi ključni prioriteti irske vlade odrazili su se u sporazumu o razdruživanju. Treba istaći potporu svih glavnih stranaka u irskom parlamentu vladinoj politici prema Bregzitu od samog početka procesa izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU - rekla je Etejn Tanam, profesorka na Triniti koledžu u Dablinu.

Irska vlada sada na međunarodnoj pozornici ima veću težinu i stekla je ugled mudrog pregovarača, dok prestiž Velike Britanije opada.

- Mesta su se zamenila. Britanija, a ne Irska, relativno je mala i izolovana zemlja. Irska, a ne Britansko Carstvo, ima na svojoj strani snagu velikog multinacionalnog bloka - ocenio je irski kolumnist Fintan O'Tol.

Dok je Britanija utonula u politički haos nakon referenduma o Bregzitu 2016., irska politika prožeta je osećajem jedinstva kada je reč o nacionalnom interesu. Vardakarova manjinska vlada predvođena strankom desnog centra Fine Gael teoretski je ranjiva zbog svoje zavisnosti o opozicionoj stranci levog centra s kojom ima dogovor da će je podržavati u slučajevima glasanja o poverenju i proračunu. Ali dvoje dugogodišnjih suparnika dogovorili su se da će produžiti svoj pakt do kraja pregovora o Bregzitu.

- Izbori tokom ovog ključnog razdoblja izazvali bi opasnu nestabilnost - ocenio je vođa Majkl Martin u pismu premijeru u oktobru.

EU U PANICI! Drma ih kriza, pa spremaju POPULISTIČKI POTEZ! Sve će promeniti!?

Vardakarova stranka u anketama je u sigurnom vođstvu i on je jedan od nekoliko očitih pobednika u svom tom haosu oko Bregzita. Kada je nacrt sporazuma o Bregzitu prošle nedelje bio objavljen, Vardakar se suzdržao od likovanja i smireno izjavio da je to "jedan od boljih dana u politici".

Irska je imala četiri prioriteta u pregovorima - zaštita mirovnog procesa, sačuvati prava na putovanja dogovorena s Britanijom i minimalizovati privredne posledice Bregzita te naposletku potvrditi svoje mesto u "srcu Evropske unije". Svesna da će uskoro ostati izolovana na rubu trgovinskog bloka, irska vlada stavila je veći naglasak na svoje članstvo u Uniji izrazima solidarnosti. A ispitivanja javnog mjenja sugerišu da pozivi zagovornika Brexita da Irska sledi Britaniju i napusti EU nisu naišli na plodno tlo. Ispitivanje agencije Red C ranije ove godine pokazalo je da 92 odsto Iraca sad podržava ostanak u EU u odnosu na 88 odsto prošle godine.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd