Četvrtak 22. feb 2024.
Severna Koreja

PRVI PUT U NOVIJOJ ISTORIJI SEVERENE KOREJE: Glasovi protiv predloženih kandidata na izborima

Foto: Profimedia
U Severnoj Koreji su se održali lokalni izbori. Prvi put u poslednjih nekoliko decenija bilo je glasova protiv predloženih kandidata. Izbori se smatraju kao formalnost ovde i podrška predloženim kandidatima je 100 odsto, zato je ovaj slučaj interesantan.

Na glasanju u Severnoj Koreji bilo je glasova protiv kandidata za poslanike u lokalnim skupštinama na poslednjim lokalnim izborima, što je prvi takav slučaj u poslednjih nekoliko decenija, prenosi Jonhap.

HOROR: Otac ubio majku tokom svađe ispred četvoro dece! Najstarija ćerka pokušala da ga sprečinemačka policija

HOROR: Otac ubio majku tokom svađe ispred četvoro dece! Najstarija ćerka pokušala da ga spreči

PALESTINSKA DECA SE VRAĆAJU KUĆI! Izrael oslobodio 33 osobe iz svojih zatvora, Hamas dostavio spisak talacaFoto: Youtube Printscreen/Channel 4 News, BBC News, The Wall Street Journal

PALESTINSKA DECA SE VRAĆAJU KUĆI! Izrael oslobodio 33 osobe iz svojih zatvora, Hamas dostavio spisak talaca

UBIO SUPRUGU TATIJANU I PETOGODIŠNJU ĆERKU: Komšinica otkrila sve detalje krvavog piratatijana

UBIO SUPRUGU TATIJANU I PETOGODIŠNJU ĆERKU: Komšinica otkrila sve detalje krvavog pira

Ukupno 27.858 radnika, seljaka, intelektualaca i funkcionera izabrano je za nove poslanike lokalnih pokrajinskih skupština, gradova i okruga na lokalnim izborima u nedelju, navedeno je u izveštaju Centralne izborne komisije koji je objavila zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Izlaznost birača iznosila je  99,63 odsto.

Među biračima koji su glasali 99,91 odsto glasalo je za kandidate za poslanike u skupštinama pokrajina, a 0,09 odsto je glasalo protiv njih, prenosi KCNA.

Što se tiče poslanika u gradskim i okružnim skupštinama, za izabrane kandidate glasalo je 99,87 odsto, a protiv njih 0,13 odsto birača.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu ukazalo je u saopštenju da su državni mediji Severne Koreje preneli izveštaj o protivnim glasovima na lokalnim izborima po prvi put od 1960-ih godina.

Tokom 1950-ih bilo je izveštaja o glasanju gde je podrška predloženim kandidatima bila  ispod 100 procenata tokom dva procesa lokalnih izbora.

Na izbore u Severnoj Koreji se u mnogim zemljama gleda kao na formalnost, jer kandidate bira vladajuća Radnička partija.

Na izborima za  poslanike u lokalnim skupštinama u julu 2019. godine izlaznost je bila 99,98 odsto, a 100 odsto birača glasalo je za kandidate.

U martu iste godine, Severna Koreja je prijavila 99,99 odsto izlaznosti birača i 100 odsto podrške kandidatima na izborima za poslanike u Vrhovnoj narodnoj skupštini, parlamentu zemlje.

Prema navodima južnokorejskog ministarstva, Pjongjang na biračkim mestima postavlja dve odvojene glasačke kutije različitih boja - jednu za podršku predloženim kandidatima, a drugu za neslaganje sa predlogom, što je potez koji otežava princip tajnog glasanja jer je lako utvrditi da li ljudi glasaju za ili protiv.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd