Skip to main content
Južnoafrička Republika

DA LI ĆE PUTIN MOĆI NA SAMIT BRIKS U AVGUSTU? Oglasila se Južnoafrička Republika povodom naloga MKS za hapšenje ruskog lidera

Foto: Profimedia
Južna Afrika spada u zemlje koje priznaju nadležnost MKS.

Portparol predsednika Južnoafričke Republike, Sirila Ramafose, izjavio je danas, povodom eventualne posete predsednika Rusije Vladimira Putina samitu zemalja BRIKS, koji se u avgustu održava u ovoj afričkoj zemlji, da je vlada Južne Afrike "svesna svojih pravnih obaveza" prema Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), ali da će do održavanja samita Pretorija biti u kontaktu sa svim relevantnim akterima.    

Vladimir Putin
Foto: Profimedia
 

MKS sa sedištem u Hagu izdao je u petak nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini, preneo je Rojters.    

Južna Afrika spada u zemlje koje priznaju nadležnost MKS i imaju pravnu obavezu da uhapse lica za kojima je ovaj sud izdao nalog za hapšenje, navodi Al Džazira.   

Pretorija je 2015. godine, odbila da sudu u Hagu isporuči tadašnjeg predsednika Sudana Omara al-Bašira, za kojim je MKS izdao nalog za hapšenje, podseća Gardijan.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd