Skip to main content
Si Đinping, Kina

KINA UPUTILA POSLEDNJE UPOZORENJE NENSI PELOSI: Ukoliko kroči na Tajvan preostaje samo OVO

Foto: Profimedia
Kina je reagovale na spekulacije da će Nensi Pelosi posetiti Tajvan.

Vodeći propagandista kineske vlade upozorio je da bi kineska vojska mogla da napadne avion sa predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi ako bude u pratnji američkih borbenih aviona na sletanju na Tajvanu o kojoj se mnogo spekuliše tokom njene predstojeće posete Aziji.

Pelosi je u petak otputovala na turneju koja bi mogla da uključi kontroverzno zaustavljanje na Tajvanu, samoupravnoj ostrvskoj demokratiji u srcu rastućih tenzija između Pekinga i Vašingtona.

NENSI PELOSI DOLAZI NA TAJVAN? Ceo svet strepi, čeka se reakcija Kine

NENSI PELOSI DOLAZI NA TAJVAN? Ceo svet strepi, čeka se reakcija Kine

"KINESKA VOJSKA NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU" Zapaljiva retorika Pekinga, Vašingtonu stiglo jasno upozorenje (VIDEO)

"KINESKA VOJSKA NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU" Zapaljiva retorika Pekinga, Vašingtonu stiglo jasno upozorenje (VIDEO)

PREMINUO POSLEDNJI PREDSEDNIK KGB: Reformisao nekada svemoćnu rusku agenciju

PREMINUO POSLEDNJI PREDSEDNIK KGB: Reformisao nekada svemoćnu rusku agenciju

U sada zabranjenom tvitu, Hu Ksijin, komentator kineskog državnog Global Timesa, napisao je - Ako američki borbeni avioni prate avion Pelosijeve na Tajvan, to je invazija. Narodnooslobodilačka armija ima pravo da nasilno rasterete avion Pelosijeve i američke borbene avione, uključujući ispaljivanje hitaca upozorenja i taktičko kretanje opstrukcije.

- Ako su neefikasni, onda ih oborite - dodao je Hu, prenosi Njujork post.

Pomoćnici Pelosijeve još nisu potvrdili da li će njeno putovanje uključivati posetu Tajvanu.

Odgovarajući na rastući bes u Kini zbog mogućnosti da Pelosi kroči na Tajvan, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao: - Nema razloga da dođe do toga, da dođe do sukoba, da dođe do povećane fizičke napetosti. Nema razlog za to jer nije bilo promene u američkoj politici u odnosu na jednu Kinu - prenosi AP.

Tenzije između Kine i Tajvana su bile visoke decenijama, a Kina to ostrvo smatra svojom teritorijom. Nasuprot tome, Tajvan, ostrvska demokratija od 23 miliona stanovnika koja se odvojila od komunističke Kine 1947. godine, sebe vidi kao nezavisnu državu.

Mogućnost da Pelosi poseti ostrvo izazvala je burnu retoriku i upozorenja iz Pekinga. Izveštaji pokazuju da Pentagon planira da pozove američke ratne avione i brodove da obezbede dodatno obezbeđenje u blizini Tajvana ako poseta dođe.

Vrhunski vojni stručnjaci za Kinu upozorili su da bi poseta Pelosije Tajvanu mogla da poveća rizik od "nesreće" koja bi mogla da izazove vojnu krizu u regionu.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd