03. dec 2023.
Švedska

TAČNO U PONOĆ EVROPSKA ZEMLJA UKINULA SVE MERE PROTIV KORONE: Brojke DIVLJAJU, a oni vratili model sa POČETKA EPIDEMIJE

Foto: Profimedia
Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale s istaknutih mesta u švedskim medijima.

Tačno u ponoć, otprilike dve godine nakon početka pandemije, Švedska je ukinula sve epidemiološke mere, prestala sa masovnim i besplatnim testiranjem na kovid-19 i potpuno otvorila granice za sve građane Evropske unije.

TENZIJE NIKAD VEĆE: Da li je ovo plan napada Rusije na Ukrajinu? (VIDEO)

TENZIJE NIKAD VEĆE: Da li je ovo plan napada Rusije na Ukrajinu? (VIDEO)

AMERIKANCI SUMNJAJU NA TERORISTIČKI NAPAD: Upozorili na napad projektila ili dronova (VIDEO)

AMERIKANCI SUMNJAJU NA TERORISTIČKI NAPAD: Upozorili na napad projektila ili dronova (VIDEO)

"APSOLUTNO ZAPANUJUĆE" SZO se oglasila o situaciji sa korona virusom

"APSOLUTNO ZAPANUJUĆE" SZO se oglasila o situaciji sa korona virusom

Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale s istaknutih mesta u švedskim medijima. Na još uvek plamteću pandemiju - jer Švedska je poslednjih dana beležila desetine hiljada pozitivnih testova - od jutros podseća tek savet nevakcinisanima da izbegavaju gužve u zatvorenim prostorima, te preporuka svima da ostanu kod kuće ako imaju simptome kovida, preneo je Index.hr.

"Pandemija nije gotova, ali restrikcije jesu"

- Pandemija nije gotova, ali ograničenja i restrikcije jesu. I dalje postoje posebni saveti za nevakcinisane. Važno je da svi građani ostanu kod kuće ako imaju simptome. Ne moraju da se testiraju, osim ako ne rade u zdravstvu i socijalnoj brizi. Za njih postoje posebna pravila ponašanja - rekla je švedska ministrica zdravstva Lena Halengren.

- I dalje postoji potreba da se ljudi vakcinišu. Ako ste dobili dve doze, trebali bi da uzmete i treću. Za produženje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri doze

Koje su mere ukinute?

Od srede, dakle, više ne vrede sledeće epidemiološke mere: obavezna kontrola kovid potvrda za sva javna okupljanja u zatvorenom sa više od 50 osoba, sva javna okupljanja u zatvorenom moraju da imaju sedeća mesta, ograničenje javnih okupljanja u zatvorenom na 500 osoba (u sportu 500 osoba po tribini) i najmanje 10 kvadratnih metara prostora po učesniku.

Ukinuto je i zatvaranje restorana i barova u 23.00, ograničenje od osam osoba za stolom u restoranima uz najmanje jedan metar razmaka među stolovima, a javni prostori poput teretana, muzeja, galerija, zabavnih parkova i bazena moraju da osiguraju najmanje 10 kvadratnih metara prostora po posetiocu.

Švedska
Foto: Profimedia

Ukinute su i preporuke da se radi od kuće, da odrasli izbegavaju učestvovanje u masovnim sportskim takmičenjima i kampovima, da univerziteti delomično nastavu održavaju na daljinu, te da se u slučaju gužve u javnom prevozu nose maske, dodala je.

Bez dokaza o vakcini na ulazu u Švedsku za građane EU

Građani EU/EEA i Švajcarske na ulasku u Švedsku više ne moraju da dokazuju ni da su vakcinisani ili negativni. Vrata su širom otvorena kao i pre pandemije.

Poseban pandemijski režim i dalje vredi za zdravstvene radnike i pacijente te radnike i korisnike usluga socijalne brige. Oni će se i dalje testirati kad postoji indikacija, a još neko vreme u zdravstvenim ustanovama nosiće se maske i slediti druge epidemiološke mere.

Zanimljivo je i da kovid-19 za sada ostaje društveno opasna bolest u Švedskoj, a Halengrenova je najavila mogućnost ukidanja takve klasifikacije tek početkom aprila.

Poterali goste u 23:00, pa ih pozvali nazad sat vremena kasnije

Iako ni dosad epidemiološka ograničenja nisu posebno remetila svakodnevicu Šveđana, niti ukidanje mere znači da je korona virus nestao, u javnosti već može da se oseti olakšanje. Većina noćnih klubova otvorila je vrata posetiocima tačno u minutu nakon ponoći s utorka na sredu.

Švedska
Foto: Profimedia

Neki su restorani čak poterali goste u 23.00, prema još važećim propisima, da bi ih ponovno pozvali natrag sat vremena kasnije. Takođe, putničke agencije i aviokompanije već danima beleže eksploziju interesa za putovanjima i to najviše na daleke destinacije poput Tajlanda i Floride.

Zašto ukidanje mera?

Osnova švedskog izlaska iz pandemijskog režima prvenstveno leži u visokoj stopi vakcinacije, relativno niskoj smrtnosti od kovida i stabilnom broju pacijenata na intenzivnoj nezi, bez obzira na snažan porast broja zaraženih s pojavom soja omikron.

Do danas je u Švedskoj sa dve doze vakcinisano 84 odsto populacije starije od 12 godina, a još 53 odsto odraslih primilo je i buster.

Švedska
Foto: Profimedia

U proteklih nedelju dana Švedska je zabeležila 221 smrtni slučaj od kovida-19, a sa ukupnom stopom smrtnosti od 157 na 100.000 stanovnika zemlja je prema podacima američkog Univerziteta Džons Hopkins na 55. mestu u svetu. Na odeljenjima intenzivne nege trenutno ima 100 pacijenata s teškim oblikom kovida.

"Uspeh nakon dve godine"

- Mislim da ono što smo svi zajedno postigli u protekle dve godine možemo da označimo kao uspeh. Nismo zatvorili škole, uspeli smo da sačuvamo ekonomiju iako se radilo od kuće i nismo se fokusirali samo na velike firme nego i na pojedince - istakla je Halengreen.

- Postojala je odlučnost da iz krize, koja nas je tako snažno i sveobuhvatno pogodila, moramo da izađemo što je moguće bezbolnije. Ipak, moramo izvući pouke iz ove pandemije, jer oigledno je da naša zaštita građana koji su u najvećem riziku nije bila dovoljna - zaključila je švedska ministarka, preneo je Index.hr.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd