Skip to main content
vakcinacija

OBJAVLJENA NAJVEĆA STUDIJA O FAJZEROVOJ VAKCINI: Kako deluje i koliko štiti posle primanja obe doze cepiva

Foto: Profimedia
Izrael, koji važi za jednu od zemalja sa najvećim procentom vakcinisanih, odlučio se na početku za samo jednu vakcinu - i to Fajzerovu.

Druga doza vakcine Fajzer/Bajontek proitiv kovid-19 može da smanji rizik od hospitalizacije i smrti za više od 95 odsto sedam dana nakon revakcinacije, utvrđeno je u nacionalnoj studiji izraelskog Ministarstva zdravlja i kompanije Fajzer.

ZLI PRINC UBIO NAJVEĆEG MEDU U EU: Ne, nije bajka, zločin se dogodio u našem komšiluku

ZLI PRINC UBIO NAJVEĆEG MEDU U EU: Ne, nije bajka, zločin se dogodio u našem komšiluku

FILMSKA POTERA KROZ POLJE POMORANDŽI: Kriminalac se dao u beg kada je iznenada upala policija (VIDEO)

FILMSKA POTERA KROZ POLJE POMORANDŽI: Kriminalac se dao u beg kada je iznenada upala policija (VIDEO)

MAKRON POSLAO RATNI BROD: Situacija u Lamanšu pred pucanjem, da li je ovo početak rata?

MAKRON POSLAO RATNI BROD: Situacija u Lamanšu pred pucanjem, da li je ovo početak rata?

Pandemija korona virusa traje već više od godinu dana i mada je dolazak vakcina viđen kao spas, mnogi sad sumnjaju u efikasnost vakcina. Međutim, vesti koje dolaze iz Izraela ohrabruju.

Efikasnost veća od 95%

Izrael, koji važi za jednu od zemalja sa najvećim procentom vakcinisanih, odlučio se na početku za samo jednu vakcinu - i to Fajzerovu.

Ta odluka se pokazala kao dobra pošto je po najnovijim podacima izraelskih naučnika upravo ova vakcina uspešna više od 95% u sprečavanju infekcije, hospitalizacije i smrti kao posledice infekcije korona virusom.

Oni ističu da samo jedna doza ove vakcine daje 58% zaštite protiv infekcije, 76% smanjuje šansu za hospitalizaciju, a 77% umanjuje šansu za smrtni ishod. Autori ove studije, koja je objavljena u prestižnom medicinskom časopisu Lanset, rekli su da je druga doza vrlo važna, pošto je u tom slučaju stepen zaštite čak 95%.

fajzer
Foto: Profimedia

Sedam dana nakon primanja revakcine, Fajzer je 97 odsto efikasan protiv simptomatskih infekcija, 97,2 odsto protiv hospitalizacije kao rezultata infekcije korona virusom, 97,5 odsto efikasan protiv teške ili kritične hospitalizacije povezane s korona virusom, a 96,7 odsto efikasan protiv smrti povezane sa korona virusom.

- Dve doze vakcine Fajzer visoko su efikasne u svim starosnim grupama u sprečavanju simptomatske i asimptomatske infekcije korona virusom i hospitalizacija, teških bolesti i smrti povezanih sa korona virusom, uključujući one uzrokovane britanskom varijantom - navodi se u studiji.

Autori studije dodaju da se još uvek malo zna o trajanju efikasnosti prve doze, a da generalno, postoje i nesigurnosti oko trajanja imuniteta nakon druge doze.

Vakcina ima moć da zaustavi pandemiju

Rezultati ove studije daju nadu da će se pandemija moći zaustaviti.

- Ova otkrića sugerišu da velik broj datih vakcina može značajno usporiti pandemiju i pružaju nadu u eventualnu kontrolu epidemije Sars-CoV-2 dok se programi vakcinacije pojačavaju u ostatku sveta - stoji u studiji.

- Do ovog trenutka nijedna zemlja na svetu nije objavila koliki uticaj je imala vakcinacija na zdravlje cele nacije. Naši podaci su vrlo važni pošto i dalje postoje neke prepreke koje moramo da prevladamo, ali sada postoji realna šansa da kontrolišemo pandemiju - rekao je glavni autor teksta, dr Šaron Alroj Preiz iz Izraelskog ministarstva zdravlja.

Uzor koji je teško slediti

Iako je Izrael primer uspešne vakcinacije, i Izraelci su svesni da je taj uspeh teško ponoviti na globalnom planu.

Profesor Eual Lešem sa Haim Šeba medicinskog centra u Tel Avivu i profesor iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu Anelis Vilder Smit, napisali su da rezultati studije "sugerišu da bi visoka stopa pokrivenosti vakcinama mogla da ponudi izlaz iz pandemije".

Ipak, oni su svesni da mnoge zemlje nemaju logistiku koja bi im to omogućila.

vakcinacija Hrvatska
Foto: Profimedia

- Nažalost, brzi obuhvat na nivou cele nacije ne može se lako ponoviti u mnogim drugim zemljama. Globalna primena vakcina Fajzera ograničena je zbog problema s nabavkom, visokim troškovima i zahtevima za skladištenjem na vrlo niskim temperaturama.

Ipak, rezultati Izraela su svejedno impresivni.

Nacija, koja je zbog brzog širenja infekcije bila u lokdaunu od 27. decembra 2020. do 7. marta 2021, imao je vrhunac pandemije trećeg januara. Međutim, kako je broj vakcinisanih rastao, tako je broj zaraženih padao.

Do 3. aprila 72% odraslih iznad 16 godina je dobilo dve doze vakcine i Izrael danas živi gotovo kao pre pandemije sa tek ponekim ograničenjem.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd