Skip to main content
Putin i Bajden

"LIČNO ĆU UVESTI SANKCIJE VLADIMIRU PUTINU" Bajden otvoreno zapretio Rusiji - situacija na ivici eskalacije

Foto: Profimedia/ilustracija
Američki predsednik otvorio karte i rešio da pojača pritisak na Vladimira Vladimiroviča kako bi sprečio eventualnu invaziju Rusije na Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden zapretio je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da će mu lično uvesti rigorozne sankcije kako bi ga odvratio od eventualne invazije na Ukrajinu! Bajden je ponovio da Amerika neće slati vojsku u Ukrajinu, koja nije članica NATO, ali je poručio da je spreman da direktno uvede sankcije Putinu i da će, ukoliko Rusija izvrši invaziju, biti "ogromnih posledica".

"UPRKOS RAZLIKAMA, PREKID VATRE MORA DA SE POŠTUJE" Pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju u Berlinu

"UPRKOS RAZLIKAMA, PREKID VATRE MORA DA SE POŠTUJE" Pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju u Berlinu

BIZARNO - POLICIJA JURILA DŽOKERA IZ BETMENA! Greškom poslali upozorenje na telefone širom države

BIZARNO - POLICIJA JURILA DŽOKERA IZ BETMENA! Greškom poslali upozorenje na telefone širom države

NE SAMO DA JE REDAK VEĆ SE VERUJE DA NIJE S OVOG SVETA: Crni dijamant ENIGMA od 555,55 karata stigao iz SVEMIRA

NE SAMO DA JE REDAK VEĆ SE VERUJE DA NIJE S OVOG SVETA: Crni dijamant ENIGMA od 555,55 karata stigao iz SVEMIRA

Procena Bilda - Blokada od 50 milijardi

Nemački Bild je izneo procenu da bi uvođenje rigoroznih sankcija Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu koštalo najveću zemlju na svetu 50 milijardi dolara. Procenjuje se da bi se sankcije najviše usredsredile na izvoz ruskog oružja i energenata, što donosi najviše deviza u ruski budžet. SAD su od Nemačke preko direktora CIA Vilijama Bernsa, koji je nedavno boravio u Berlinu, tražile i da se blokira puštanje u rad gasovoda "Severni tok 2".

Podsećamo, SAD su proteklih nekoliko dana u Kijev poslale tri ture vojne pomoći čija je ukupna vrednost 200 miliona dolara: - Da, lično ću uvesti sankcije Putinu. Mogu to da zamislim. Ne znam kakve su Putinove namere. Mislim da to pouzdano ne znaju ni njegovi ljudi - odgovorio je Bajden na pitanje novinara da li razmišlja o direktnim sankcijama za predsednika Rusije.

 Ukrajinski general tvrdi - Rat počinje 20. februara

Ukrajinski general-pukovnik Aleksander Pavljuk tvrdi da će Putin narediti da invazija na Ukrajinu otpočne 20. februara! On je za britanski Tajms izjavio da je uveren da predsednik Rusije želi da izbegne intervenciju tokom trajanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje traju od 4. do 20. februara. Istovremeno, 20. februara se završava i belorusko-ruska vojna vežba.

SAD su stavile 8.500 vojnika u povišenu borbenu gotovost, a stratezi Pentagona razmatraju i planove o slanju do 50.000 vojnika u istočnu Evropu i baltičke zemlje kao garanciju članicama NATO da neće biti meti ruske intervencije. - Biće ogromnih posledica ukoliko Putin pokrene invaziju, kao što bi mogao. Ako se to dogodi, biće to najveća invazija od Drugog svetskog rata, to će promeniti svet. Taj potez će izazvati velike ekonomske promene - upozorio je Bajden.

Jens Stoltenberg na konferenciji za stampu u sedištu NATO u Briselu
Jens Stoltenberg na konferenciji za stampu u sedištu NATO u Briselu
Foto: Profimedia

Jens Stoltenberg otkriva NATO neće slati trupe u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa neće slati borbene trupe u Ukrajinu, ali da neće biti kompromisa u vezi s ruskim zahtevom da se zaustavi širenje pakta na istok. NATO će, prema najavama iz Brisela, do kraja ove nedelje Rusiji poslati pisani odgovor na zahteve koje je Moskva ranije uputila, a koji se odnose na postizanje dugoročnog sporazuma o strateškoj bezbednosti u Evropi.

Predsednik SAD je dodao kako je pojedinačno razgovarao s liderima svih članica NATO kako bi se postiglo jedinstvo Alijanse. Rusija, koja je u više navrata demantovala da planira invaziju na Ukrajinu, objavila je da prati stanje u regionu s "velikom zabrinutošću". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je stav zvanične Moskve da krizu izaziva delovanje Amerike i NATO, a ne rusko gomilanje vojske na zapadu zemlje, koje se pravda učestvovanjem u vojnim vežbama i kao garancija da neće doći do ukrajinske ofanzive na Donbas.

Nova blamaža CNN - Harkov je već u Rusiji!

Dok ceo svet prati sve veće tenzije između Rusije i Ukrajine, svetski mediji se utrkuju ko će verodostojnije preneti atmosferu i iz ovog dela sveta. TV stanica CNN je u prilogu u kom je prikazivala rusku vojsku u potpisu navela da grad Harkov pripada Rusiji. Na video-snimku se prikazuju tenkovi i druga tehnika na polju, oprema za deminiranje lokaliteta, iz čega neupućeni mogu da pretpostave da se ruska vojska kreće teritorijom Harkovske oblasti.

SAD su u prošlosti u više navrata uvodile direktne sankcije stranim liderima, među kojima su Bašar el Asad, predsednik Sirije, Nikolas Maduro, predsednik Venecuele, i Muamer Gadafi, libijski lider. To podrazumeva blokadu njihove imovine, kao i transakcija povezanih s njima.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd