Ponedeljak 04. mar 2024.
ostin

"LIČNO SAM PODSTAKAO IZRAEL DA IZBEGAVA CIVILNE ŽRTVE" Ostin pozvao na poštovanje međunarodnog prava pa uporedio Hamas sa Islamskom državom

Foto: Profimedia
Ostin je uporedio sukob Izraela i Hamasa sa vojnom kampanjom koju su SAD vodile protiv Islamske države

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas, komentarišući borbe između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas da je u ''ratu u urbanim uslovima moguće pobediti samo ako štitite civile''.

Govoreći na Reganovom nacionalnom forumu u Kaliforniji, Ostin je uporedio sukob Izraela i Hamasa sa vojnom kampanjom koju su SAD vodile protiv Islamske države, koja je, kako je naveo, bila duboko usađena u urbana područja, prenosi Haarec.

- Međunarodna koalicija protiv Islamske države naporno je radila na zaštiti civila i stvaranju humanitarnih koridora, čak i otkom teških borbi. Ako civile oterate u zagrljaj neprijatelju, taktičku pobedu zamenili ste strašnim porazom - rekao je on.

On je naveo da je ''lično podstakao izraelske lidere da izbegavaju civilne žrtve'', kako u Pojasu Gaze, tako i na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i da ''dramatično prošire pristup humanitarnoj pomoći''.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd