Ponedeljak 04. mar 2024.
putin

"OVA DRŽAVA JE SLEDEĆA ŽRTVA!" Moskva upozorava: Sporazumi su pogaženi a pokušaji rešavanja krize osujećeni

Foto: Profimedia
Moldavija bi mogla biti sledeća žrtva hibridnog rata Zapada protiv Rusije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku ministara spoljnih poslova OEBS-a.

Lavrov je označio državu koja je "predodređena da postane sledeća žrtva u hibridnom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije".

HAMAS OSLOBODIO JOŠ DVOJE TALACA: Izraelsa vojska potvrdila da su puštene dve žene! Hamas

HAMAS OSLOBODIO JOŠ DVOJE TALACA: Izraelsa vojska potvrdila da su puštene dve žene!

"RAT NA BALKANU SE NIKADA NEĆE ZAVRŠITI" Ovako je nekada govorio Henri Kisindžer o ratu u Bosni (VIDEO)Henri Kisindžer

"RAT NA BALKANU SE NIKADA NEĆE ZAVRŠITI" Ovako je nekada govorio Henri Kisindžer o ratu u Bosni (VIDEO)

NASTAVAK VARNICA NA RELACIJI MADRID - TEL AVIV: Španski ambasador hitno pozvan u MSP Izraela, da objasni reči Sančezasancez

NASTAVAK VARNICA NA RELACIJI MADRID - TEL AVIV: Španski ambasador hitno pozvan u MSP Izraela, da objasni reči Sančeza

Moldavija bi mogla biti sledeća žrtva hibridnog rata Zapada protiv Rusije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku ministara spoljnih poslova OEBS-a.

On je podsetio da je jedna od mogućnosti za rešavanje akutnih problema evropskog kontinenta na principima OEBS- a bio Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano da reši situaciju u Moldaviji pre 20 godina. Ali ovaj pokušaj je osujećen.

- NATO i EU su tada bez ceremonije napali dokument koji su već parafirali Кišinjev i Tiraspolj, a sada se ubija i format "5+2" - poslednje što je ostalo od zajedničkih napora za pridnjestrovsko rešenje. Zapravo, Moldavija je predodređena da postane sledeća žrtva u hibridnom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije“, rekao je Lavrov.

Memorandum „O osnovnim principima strukture vlasti ujedinjene moldavske države“, koji je 2003. razvio prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dmitrij Кozak, predviđao je rešenje pridnjestrovskog konflikta kroz federalizaciju Moldavije. Ali, treći predsednik Moldavije Vladimir Voronjin, pod pritiskom Zapada, odbio je da potpiše dokument, jer je odlučio da bi plan mogao da dovede do nezavisnosti nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike.

U pregovorima o pridnjestrovskom rešenju u formatu „5+2” učestvuju Кišinjev i Tiraspolj kao strane u sukobu, Rusija, Ukrajina i OEBS kao posrednici, kao i Evropska unija i SAD kao posmatrači. Poslednja runda pregovora održana je u Bratislavi 9. i 10. oktobra 2019. godine, prenosi Ria.ru.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd