Skip to main content
Dario Antonio Úsuga David

NAJBLIŽE SARADNICE SU MU BILE SESTRA I MISTERIOZNA DEVOJKA! "Pablo Eskobar 21.veka" biće izručen Americi

Foto: National Police of Colombia
Clan del Golfo je bio strah i trepet na severu Kolumbije jer nisu prezali ni od čega da bi ostvarili kontrolu nad središnjim rutama krijumčarenja kokaina iz Središnje Amerike u SAD.

Kolumbija je objavila da će najtraženiji trgovac drogom u toj zemlji biti izručen SAD-u nakon što je uhvaćen u raciji, piše BBC.

Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, uhvaćen je u subotu u džungli nakon zajedničke operacije vojske, vazduhoplovstva i policije.

SEVERNA KOREJA BEZ KIM DŽONG UNA? Ove odluke ukazuju da se nešto sprema!

SEVERNA KOREJA BEZ KIM DŽONG UNA? Ove odluke ukazuju da se nešto sprema!

PRERUŠIO SE U ŽENU, PA SNIMAO DEVOJČICE DOK SE PRESVLAČE: Jedna greška ga je otkrila

PRERUŠIO SE U ŽENU, PA SNIMAO DEVOJČICE DOK SE PRESVLAČE: Jedna greška ga je otkrila

"VAKCINIŠEM SE, MORAM DA RADIM": Italija je uvela obaveznu vakcinaciju, KONAČNO PADA BROJ ZARAŽENIH

"VAKCINIŠEM SE, MORAM DA RADIM": Italija je uvela obaveznu vakcinaciju, KONAČNO PADA BROJ ZARAŽENIH

Vodio je najveću kriminalnu organizaciju u zemlji i godinama je na popisu američkih agencija za borbu protiv droga.

Američki službanici su za njegovu glavu nudili 5 miliona dolara.

Optužili su ga da je uvezao najmanje 73 metričke tone kokaina u zemlju između 2003. i 2014. godine.

Šta će biti sa njim?

Ministar odbrane Kolumbije Diego Molano rekao je za El Tiempo da je sledeći korak za zvaničnike da ispoštuju naredbu o ekstradiciji SAD.

Vlasti su sada odvele Otoniela u vojnu bazu u glavnom gradu Bogoti pre njegovog izručenja, navodi list El Nuevo Siglo.

Biti zaključan u zatvoru hiljadama kilometara od svoje matične zemlje, na mestu gde imaju malo veza i gde nema sredstava da zastraše čuvare ili direktore zatvora, sudbina je od koje mnogi kolumbijski trgovci drogom strahuju.

Pokojni narko-bos Pablo Eskobar rekao je da bi više voleo da "leži u grobu u Kolumbiji nego da bude zatvoren u ćeliji u SAD".

Otoniel, koji je optužen u SAD 2009. godine, suočiće se sa brojnim optužbama, uključujući slanje pošiljki kokaina u SAD, ubistvo policajaca i regrutovanje dece.

Ko je Otoniel?

Clan del Golfo je bio strah i trepet na severu Kolumbije jer nisu prezali ni od čega da bi ostvarili kontrolu nad središnjim rutama krijumčarenja kokaina iz Središnje Amerike u SAD. Američka vlada davno ga je stavila na popis najtraženijih i nudila 5 miliona dolara nagrade za hapšenje.

Problemi klana počeli su da se naziru u martu ove godine kad je uhapšena Nini Johana Usuga, Otonielova sestra i isporučena SAD, prenosi Guardian. Ona je bila zadužena za upravljanje sredstvima koja su stizala od "posla", a glavni zadatak je bio da opere "prljav" novac.

Taj posao je preuzela 2015. godine nakon što je uhapšena Blanca Senobia Madrid Benjumea, "La Flaca", mršavica, Otonielova partnerka.

Nećak Harlison Usuga je bio zadužen da brine o rutama kojima se droga transportovala iz Središnje Amerike i održavao je veze s meksičkim kartelima. I on je uhapšen 2015.

U julu ove godine kolumbijske snage zaplenile su 5,4 tona kokaina koji je pripadao Otonielu. Hapšenje je nastavak uspešnog niza operacija. I vrhunac.

Otoniel je preuzeo vođstvo nad klanom kada je njegov prethodni lider, njegov brat, ubijen u policijskoj raciji na dočeku Nove godine pre skoro 10 godina.

Kolumbijske snage bezbednosti označile su bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok je vlasti u SAD opisuju kao "teško naoružanu i izuzetno nasilnu".

Veruje se da ima oko 1.800 članova, koji su uglavnom regrutovani iz krajnje desničarskih paravojnih grupa. Članovi su uhapšeni u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Kolumbijska vlada, međutim, veruje da je desetkovala svoj broj poslednjih godina, primoravajući mnoge vodeće članove da se kriju u udaljenim regionima u džungli.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd