Sreda 06. dec 2023.
vrućine

NAJVIŠA TEMPERATURA IKAD ZABELEŽENA! Rekordna 52,2 stepena

Foto: SD/ilustracija
Zabeležena rekordno visoka temperatura.

U gradu Sanbao u Sinđanu, na severozapadu Kine, zabeležena je rekordno visoka temperatura od 52,2 stepena Celzijusova, što je najviša temperatura ikad zabeležena u Kini. Prethodni rekord od 50,3 stepena je bio postavljen 2015. godine u blizini Ajdinga, takođe u Sinđanu. Kineski mediji izveštavaju da se očekuje da će ovaj talas ekstremne vrućine trajati najmanje pet dana.

Ova rekordna toplota ima ozbiljne posledice u Kini. Problemi su nastali u snabdevanju električnom energijom zbog povećane potrošnje za klimatizaciju i hlađenje. Takođe, visoke temperature ugrožavaju poljoprivredne useve, a postoji i zabrinutost da bi se mogla ponoviti prošlogodišnja suša, koja je bila najteža u poslednjih 60 godina.

Ove ekstremne temperature nisu ograničene samo na Kinu, već su zemlje širom Azije suočene sa talasima rekordne vrućine od aprila. Kina i Sjedinjene Američke Države su ove nedelje održale pregovore u Pekingu o merama za borbu protiv globalnog zagrevanja, što ukazuje na sve veću važnost problema klimatskih promena na međunarodnoj agendi.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd