Skip to main content
Libija

NAPADNUT IZBEGLIČKI KAMP: Naoružani do zuba upali, oteli žene, ima mrtvih!

Foto: Profimedia
Užasi se nastavljaju

Najmanje pet Eritrejaca ubijeno je 3. februara nakon oružanog napada na izbeglički kamp u okrugu Afar u severoistočnoj Etiopiji u sukobu afarske i trupe iz Tigraja, saopštili su predstavnici Visokog komesarijata OUN za izbeglice (UNHCR). Izbeglice su rekle da su "oružani ljudi napali kamp, kidnapovali nekoliko žena, oduzeli im imovinu i domove", nakon čega je mnogo stanovnika primorano da izbegne. Napadač nije poznat.

- U saradnji sa etiopijskim vlastima, UNHCR ukazuje urgentnu pomoć hiljadama eritrejskih izbeglica koje su napustile kamp i regiju Afar nakon napada koji se tamo dogodio - navodi ova institucija.

Konflikt između regije Tigraj i vlasti Etiopije traje već 15 meseci i do sada je stradalo hiljade civila, dok je razmešteno oko 300 hiljada. Trenutno u Etopiji živi oko 150 hiljada eritrejskih izbeglica, mnogi su ubijeni, napastvovani ili uhapšeni i mesecima sprečavani da dobiju adekvatnu pomoć. Rojters prenosi da je regija Afar od strateške važnosti zbog toga što povezuje glavni grad Etiopije Adis Abebu i luku Džibuti.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd