Skip to main content
Aleksej Navaljni

NAVALJNOG OTROVALI NJEGOVI LJUDI?! Šef štaba ruskog opozicionara insistirao da se iz zemlje iznese ključni dokaz (FOTO)

Foto: Reuters
Onome ko nezakonito prenese otrovne supstance preko granice preti i do sedam godina zatvora po Krivičnom zakonu

Šef advokatske kancelarije "Gribakov, Poljak i partneri", Aleksandar Gribakov, istakao je da licima bliskim Alekseju Navaljnom preti kazna zatvora ako su iz Rusije odneli flašu sa tragovima otrova, znajući za njen sadržaj, koju su po zakonu morali da predaju ruskim istražnim organima. 

NOŽ U LEĐA: "Trampa nije bilo briga za pandemiju, glasaću za Bajdena"

NOŽ U LEĐA: "Trampa nije bilo briga za pandemiju, glasaću za Bajdena"

KINEZI UDARNIČKI PROTIV PANDEMIJE: Klinički se testira 11 vakcina protiv korona virusa

KINEZI UDARNIČKI PROTIV PANDEMIJE: Klinički se testira 11 vakcina protiv korona virusa

KORONA STRATEGIJA: Raste broj obolelih u svim zemljama Evrope, osim u Švedskoj

KORONA STRATEGIJA: Raste broj obolelih u svim zemljama Evrope, osim u Švedskoj

S tim u vezi, a kako se klupko oko ovog slučaja polako odmotava, legitimno je postaviti i pitanje da li su ljudi iz štaba ruskog opozicionara inscenirali čitavu situaciju s namerom da optuže vlasti za trovanje Navaljnog, kako bi nastavili da ga predstavljaju kao žrtvu režima i izazvali nove reakcije Zapada, što bi trebalo da izazove nezadovoljstvo i ruskog naroda i, sledstveno tome, skoriju promenu vlasti na nekim narednim izborima.

Sedam godina robije

Bilo kako bilo, advokat Gribakov tvrdi da osobama bliskim Navaljnom za nezakonito prenošenje otrovnih supstanci preko granice preti i do sedam godina zatvora prema članu 226.1 Krivičnog zakona Rusije.

- ...Ako su oni znali da flaša sadrži ostatke otrovne materije. Ipak, rano je govoriti o bilo kakvoj odgovornosti, jer slučaj nije otvoren, sprovodi se samo predistražna provera, koliko znam iz otvorenih izvora - rekao je Gribakov.

Trovanje Aleksej Navaljni
Flašice sa vodom u hotelskoj sobi u kojoj je boravio Aleksej Navaljni
Foto: Reuters

Pritom je istakao da ne razume zašto je najvažniji dokaz iznet iz Rusije.

- Ako je ta flaša zaista sadržala otrovnu supstancu, ako je zaista izvezena van Rusije, to je čudna situacija - da se najvažniji dokaz iznese van granica naše zemlje - ističe advokat.

Kako su flaše sa vodom sklonjene od istražnih organa?

Ranije je na nalogu Alekseja Navaljnog na Instagramu saopšteno da je "Novičok" kojim je ruski opozicionar "otrovan" pronađen na flašama u sobi "Ksander hotela" u Tomsku. Takođe je navedeno da nakon što su zaposleni u Fondu za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, saznali za njegovu hospitalizaciju, oni su pozvali advokata, otišli u hotelsku sobu u kojoj je Navaljni prethodno odseo, i počeli da pakuju, opisuju i označavaju sve što su tamo pronašli.

Trovanje Aleksej Navaljni
Jedna od flašica iz hotelske sobe Alekseja Navaljnog za koju se tvrdi da sadrži otrov
Foto: Reuters

List "Projekt" je nedavno pisao da je flašu sa tragovima otrova mogla izneti iz Rusije osoba iz pratnje Navaljnog Marija Pevčih. Istovremeno, osnivač fonda "Sinema for pis" Jaka Bizil, koji je organizovao prevoz Navaljnog iz Rusije u Nemačku, izjavio je za "Bild" da su flaše sa vodom iz njegove hotelske sobe iz Tomska dostavili u Berlin nemačkim spasilačkim avionom na zahtev šefa štaba Navaljnog.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd