Skip to main content
Mlečni put

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Zemlja ima svog "zvezdanog duha"

Foto: Profimedia
Iako izgledaju najlepše na tamnom nebu iznad nas, najsjajnije zvezde imaju najkraći životni vek. Međutim, njihovi ostaci su sada pomogli naučnicima da otkriju neobične osobine naše galaksije

Astronomi objašnjavaju da se ovo dešava zato što one sav svoj vodonik potroše za svega nekoliko miliona godina, nakon čega dolazi do supernove.

Međutim, od ostataka njihovih jezgara nakon eksplozije nastaju neutronske zvezde i crne rupe koje je jako teško uočiti, jer su i jedne i druge malih prečnika i gotovo da ne emituju bilo kakvu svetlost.

VELIKO IZNENAĐENJE I ODUŠEVLJENJE ASTRONOMA: Mala galaksija Lav jedan blizu Mlečnog puta, krije ogromnu misteriju

VELIKO IZNENAĐENJE I ODUŠEVLJENJE ASTRONOMA: Mala galaksija Lav jedan blizu Mlečnog puta, krije ogromnu misteriju

OTKRIVENA NAJDALJA GALAKSIJA U SVEMIRU: Da li na njoj ima tragova života? (VIDEO)

OTKRIVENA NAJDALJA GALAKSIJA U SVEMIRU: Da li na njoj ima tragova života? (VIDEO)

OTKRIVENO SVEMIRSKO ČUDOVIŠTE: U svojoj orbiti zarobila je šest galaksija! (VIDEO)

OTKRIVENO SVEMIRSKO ČUDOVIŠTE: U svojoj orbiti zarobila je šest galaksija! (VIDEO)

Stoga ne čudi činjenica da je njihovo identifikovanje veoma teško i da ne postoje detaljne mape sa njihovim položajima u svemiru, ipak studija koja se skoro bavila ovim fenomenom je otkrila koja su to područja gde bi u budućnosti naučnici mogli da ih nađu. Za potrebe istraživanja posmatrane su zvezde i njihova rasprostiranja u Mlečnom putu, nakon čega su simulirali na koji način bi zvezdani ostaci mogli da stupe u interakciju sa drugim zvezdanim objektima.

Rezultati sugerišu da su zvezdani ostaci ravnomerno raspoređeni, što znači da većina njih nalazi na udaljenosti od stotinak svetlosnih godina od zvezda. Drugim rečima, ako se najbliži zvezdani ostatak od Sunca nalazi na 65 svetlosnih godina, onda se može reći da i mi najverovatnije imamo "zvezdanog duha" u svom dvorištu - a da toga uopšte nismo ni svesni.

Ipak, oni su prilikom istraživanja došli do neobičnog otkrića - ovakve vrste starih mrtvih zvezda tokom vremena budu „izbačene“ iz naše galaksije.

Ova iznenađujuća osobina distribucije u modelu koji su sami dizajnirali predviđa da oko trećina zvezda doživi susret sa drugim telima nakon čega dobijaju toliko ubrzanje da na kraju „izbegnu“ gravitacijske sile Mlečnog puta.

Drugim rečima, naša galaksija s vremena na vreme gubi na svojoj masi. Astronomi navode da za njih ovo predstavlja iznenađenje, jer je do sada bilo poznato da samo mali kuglasti skupovi zvezda imaju karakteristiku tzv. isparavanja.

Rad je objavljen u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, prenela je „Nacionalna geografija“.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd