Skip to main content
Žair Bolsonaro

NI NOŽ U STOMAKU ga nije sprečio da postane predsednik, a njegova najnovija odluka izaziva potrese u celom svetu (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Žair Bolsonaro je zadnjih nekoliko meseci udarna vest svetskih medija. Označio je desni zaokret u politici kontinenta kojim su uvek dominirale levičarske snage.

Ovaj bivši kapetan brazilske vojske, postao je poznat po žestokoj retorici tokom predizborne kampanje u Brazilu.

MERKELOVA DOBILA ŠAMAR IZ SVOJE STRANKE: Politika prijema migranata je pogrešna, dolaze samo zbog socijalne pomoći

Poznat je kao protivnik istopolnih brakova, abortusa, zakona o životnoj sredini, afirmativne akcije, i takve izjave su mu donele nadimak brazilski Tramp.

Žair Bolsonaro
Foto: Profimedia/ilustracija

Kampanja je bila vrlo burna, a Bolsonarov uspeh u prvom krugu je praćen velikim uličnim demonstracijama nezadovoljnih građana koji su upozoravali na buđenje "fašizma" u Brazilu, što je situaciju dovelo do usijanja.

U gradu Žuiz de Fora, tokom obraćanja svojim pristalicama, Bolsonara je nožem izbo Adelio Bispo de Oliveira, pristalica jedne levičarske partije koji je tvrdio da ima "zadatak od Boga" to da uradi.

CRNE PROGNOZE ZAPADA: Globalni rast usporava, samo četiri zemlje neće osetiti GLAD

Bolsonarov sin Flavio je preko društvenih mreža obaveštavao javnost o stanju svog oca, i iako se isprva verovalo da napad nije opasan, informacije koje su se kasnije pojavile otkrile su da je sečivo probilo delove jetre, pluća i debelog creva.

Svi kandidati su osudili napad, koji je delimično poremetio predsedničku kampanju Bolsonara.

Ipak to mu nije smetalo da izađe kao pobednik i prvog i drugog kruga izbora, sa krajnjim rezultatom od 55,13 posto, dok je njegov protivnik Fernando Hadad je imao 44, 87 posto.

FILMSKO BEKSTVO IZ NAJVEĆEG GRČKOG ZATVORA: Albanci presekli REŠETKE i preskočili zid, policija TRAGA ZA NJIMA!

Jedna od prvih odluka novog brazilskog predsednika je izuzetno kontroverzna, a bavi se naizgled nebitnim pitanjima kao što su zaštita životne sredine i deforestacija - tačnije sečenje "mora" drveća u Amazonu radi oslobađanja zemlje za poljoprivredu.

deforestacija
Foto: Profimedia

Naime, on je doneo odluku da se pitanje zaštite životne sredine Amazona premesti u nadležnost Ministarstva poljoprivrede, koje tradicionalno važi za oruđe velikih zemljoposednika i njihovih interesa.

Ovaj potez je izazvao gnev amazonskih plemena, koji su sada još više u strahu za rezervate u kojima žive.

DIGNUT U VAZDUH ŽELEZNIČKI MOST! Izvršen NAPAD u Donjecku! Situacija NAPETA! (VIDEO)

Ranije se indijanskim rezervatima u Amazonu bavila državna agencija Funai, koja je sada premeštena iz jurisdikcije Ministarstva pravde pod nadleštvo novog Ministarstva za žene, porodicu i ljudska prava čiji je šef evanđelistički sveštenik.

Na ogromnoj površini Amazona žive raspršena indijanska plemena, teritorija zauzima čak 4.200.000 kvadratnih kilometara (u Brazilu), a u tom ogromnom prostranstvu živi manje od milion stanovnika.

- Više od 15% teritorije Brazila predstavljaju indijanski rezervati. Manje od milion ljudi živi na toj teritoriji, potpuno su odsečeni od Brazila, izmanipulisani i eksploatisani od strane nevladinih organizacija. Zajedno ćemo integrisati sve naše građane - rekao je Bolsonaro.

Tramp se pohvalio da je dobio pismo od Kim Džong Una: USKORO SASTANAK!

Nova ministarka poljoprivrede Brazila Kristina Diaz javno je branila poljoprivredni sektor od optužbi za deforestaciju i uništavanje životne sredine, i navodi da strani centri moći neosnovano optužuju brazilske poljoprivrednike za te "zločine".

Silas Malafia, uticajni televanđelista i prijatelj Žaira Bolsonara rekao je da ako bogate zemlje, koje su uništile svoja prirodna bogatstva pre nekoliko vekova, žele da Brazil očuva Amazon moraju da plate za to.

Gafovi svetskih zvaničnika u 2018. godini: Junker "pije", Tramp se sprda, a Kolinda mokra luduje (VIDEO)

- Mi moramo da sačuvamo sve samo zato što su "gringosi" uništili ono što su imali – rekao je Malafia.

VODA, VAZDUH, KOPNO Najmoćnija oružja TRI MEGA-SILE: Ko je najjači, Rusi, Kinezi ili Amerikanci?

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd