Skip to main content
Nensi Pelosi

NIJE IŠLO SVE PO PLANU! Oglasio se kineski general: Jednim manevrom naterali avion Nensi Pelosi da promeni rutu (VIDEO)

Foto: Shutterstock/YoutubePrintscreen/Nancy Pelosi
Akcije kineske vojske primorale su avion predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da skrene na putu ka Tajvanu, rekao je general kineske Narodnooslobodilačke vojske (PLA).

PLA u utorak je sprovela "potpuno praćenje i nadgledanje" transportnog aviona C-40 američkog ratnog vazduhoplovstva koji je prevezao Pelosi na Tajvan iz Kuala Lumpura, primoravši ga da zaobiđe istočno od Filipina umesto da preseče Južnokinesko more, tvrdi general-major Meng Ksiangkingu, profesoru na Univerzitetu nacionalne odbrane, vrhunskoj akademiji PLA, prenosi SCMP.

- Naše trupe raspoređene na više lokacija postale su odvraćanje (avionu) - rekao je Meng za državnu televiziju CCTV, dodajući da je PLA postavila pomorske i vazdušne snage u oblastima južno od Tajvana, uključujući kanal Baši.

Ali Meng nije elaborirao koje mere je PLA preduzela za "praćenje i nadzor". Meng je takođe rekao da je najava PLA o vežbi kod istočne obale Tajvana primorala udarnu grupu nosača aviona USS Ronald Regan, koja je bila u blizini tog područja da zaštiti Pelosi, da plovi stotinama kilometara istočno od ostrva.

BONUS VIDEO: Vojne vežbe Kine oko Tajvana

 

Vremenska prognoza
Fog
7 Beograd