Petak 23. feb 2024.
Havijer Milei

"DOĐI KU**IN SINE DA TE ZAGRLIM" Legendarni susret papa Franje i predsednika Argentine koji ga je nazvao "IMBECILOM", a sad ga grli kao rođenog brata (FOTO)

Foto: Tanjug/AP/Vatican Media
Tragikomično...

Argentinski predsednik Havijer Milej prvi put je primljen u audijenciju kod pape Franje, njegovog sunarodnika iz Buenos Ajresa, kako bi izgladili odnose u trenutku kada njihova rodna Argentina prolazi kroz tešku ekonomsku krizu.

BORELJ "SPUSTIO" TRAMPA NA ZEMLJU: NATO ne može da zavisi od HUMORA američkog predsednikaDonald Tramp

BORELJ "SPUSTIO" TRAMPA NA ZEMLJU: NATO ne može da zavisi od HUMORA američkog predsednika

POSLEDICE ZA EVROPU VELIKE UKOLIKO TRAMP POBEDI! Raspad NATO, zatvaranje američkih baza, kažnjavanje neprijatelja - Nekome se CRNO pišeDonald Tramp

POSLEDICE ZA EVROPU VELIKE UKOLIKO TRAMP POBEDI! Raspad NATO, zatvaranje američkih baza, kažnjavanje neprijatelja - Nekome se CRNO piše

PLJUŠTE OSTAVKE U MAĐARSKOJ! Orbanu "miljenici" okrenuli leđa pa napravili HAOS - Ko je sledeći, možda sam Viktor? Viktor Orban

PLJUŠTE OSTAVKE U MAĐARSKOJ! Orbanu "miljenici" okrenuli leđa pa napravili HAOS - Ko je sledeći, možda sam Viktor?

Taj 53-godišnji ultraliberalni ekonomista se nalazi u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Rimu, dva meseca nakon stupanja na čelo države.

Očekuje se da će na audijenciji dvojica čelnika razgovarati o mogućoj poseti pape Franje Argentini u kojoj nije bio od izbora za papu i stupanja na čelo Katoličke crkve 2013.

Nakon što je prošle godine u kampanji optužio Svetog oca za mešanje u politiku, Milej je ublažio svoj ton i zagovara Papinu posetu Argentini.

Milej je tokom svoje predsedničke kampanje nazvao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Ajresa, "imbecilom" te ga je optužio za promovisanje komunizma. Nazivao ga je i idiotom i ku**inim sinom.

Ali, potom se izvinio, kazavši da ga "poštuje kao poglavara Katoličke Crkve, kao poglavara države i kao duhovnog vođu velike većine Argentinaca".

Papa je, međutim, rekao da nije pridao previše pažnje njegovim uvredama i da je važno šta političar radi kada je na položaju, a ne ono šta govori u kampanji.

Havijer Milei i papa Franja
Foto: Tanjug/AP/Vatican Media

U novembru ga je Franja nazvao i čestitao mu na izbornoj pobedi, a u nedelju su se dvojica smeškala i zagrlila na misi u bazilici sv. Petra tokom kanonizacije prve argentinske svetice, časne i misionarke iz 18. veka poznate kao Mama Antula, koja se odrekla porodičnog bogatstva, pa se posvetila karitativnom radu i jezuitskim duhovnim vežbama, u vreme kada su jezuiti bili prognani iz Argentine.

Otac joj je bio bogati veleposednik i robovlasnik, a papa Franja, i sam jezuit, opisao ju je kao "dar argentinskom narodu i celoj Crkvi".

Milei, samozvani "anarho-kapitalista", takođe će se u ponedeljak sastati s italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsednikom Serđom Matarelom.

Srbija Danas/Blic

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd