Skip to main content
Brisel

KAKAV ŠAMAR EVROPSKE UNIJE Izrečena paprena kazna Poljskoj - milion evra dnevno!

Foto: Profimedia
Vrhovni sud EU naložio je Poljskoj da plaća kazne od milion evra dnevno zbog nepridržavanja evropske presude o reformi pravosuđa u Varšavi, javlja Dojče vele.

Evropski sud pravde (ECJ) naložio je Poljskoj da plaća dnevnu kaznu od milion evra.

Prema saopštenju Suda pravde u sredu, razlog za taj potez je dosadašnje odbijanje zemlje da sprovede odluke najviših sudova o kontroverznim reformama pravosuđa.

POKUŠAJ SILOVANJA! Bivša saradnica Hilari Klinton tvrdi da ju je napao američki senator

POKUŠAJ SILOVANJA! Bivša saradnica Hilari Klinton tvrdi da ju je napao američki senator

NOVI LOKDAUN! Dok se svet otvara, Kina povukla neočekivani potez

NOVI LOKDAUN! Dok se svet otvara, Kina povukla neočekivani potez

PRIZNAO UŽIVO U EMISIJI: Mafijaš koji je sarađivao sa Eskobarom poslao ubice da likvidiraju POZNATOG novinara

PRIZNAO UŽIVO U EMISIJI: Mafijaš koji je sarađivao sa Eskobarom poslao ubice da likvidiraju POZNATOG novinara

Konkretno, reč je o nalogu da se zaustavi rad spornog disciplinskog tela za kažnjavanje sudija. Prema presudama Evropskog suda pravde, ta aktivnost nije kompatibilna sa pravilima EU o nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, piše "Zidojče cajtung".

Evropski sud pravde saopštio je da je kazna „neophodna kako bi se izbegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrednosti na kojima je ta unija zasnovana, posebno vladavina prava

Finansijske sankcije Poljskoj zatražila je 9. septembra komisija EU odgovorna za praćenje vladavine prava u EU.

Sankcije će trajati dok Poljska ne ispuni naloge Evropskog suda pravde.

- Pravosudni sistemi u celoj Evropskoj uniji moraju biti nezavisni i pošteni - kritikovala je tada Poljsku šefica Komisije Ursula fon der Lajen.

Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro je, s druge strane, govorio o "agresiji na Poljsku" i o "pravnom hibridnom ratu".

Početkom meseca poljski Ustavni sud presudio je da su pojedini članovi povelje Evropske unije neustavni u toj zemlji, čime je osporeno ključno načelo evropskih integracija, a EU je optužila poljsku vladu za politizaciju poljskih sudova, uključujući i Ustavni sud.

Poljska vlada predvođena strankom Pravo i pravda (PiS) spori se sa EU oko niza pitanja koja se tiču sudova, slobode medija, LGBT prava, preneo je Rojters.

Poljska nema problema sa vladavinom prava, ali neke članice Evropske unije ne razumeju reforme pravosuđa u našoj zemlji, poručio je prošle nedelje poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Moravjecki je na konferenciji za novinare u Briselu, nakon samita Evropskog saveta na kojem se razgovaralo o privrženosti Poljske vladavini prava, dodao i da Evropska unija ima velike nadležnosti, ali da one nisu bezgranične i da Unija može da funkcioniše samo u okviru dodeljenih nadležnosti, prenosi Rojters.

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd