Skip to main content
Jermenska vojska

PAŠINJAN UZNEMIREN ZBOG NOVIH SUKOBA NA GRANICI: Poslao Rusima dobar predlog, sve oči uprte su sada u Putina

Foto: Profimedia
Od ruskog predsednika mnogo toga zavisi

Situacija duž jermensko-azerbejdžanske granice se ne stabilizuje uprkos naporima vlade Jermenije i međunarodne zajednice, izjavio je vršilac dužnosti premijera Nikol Pašinjan na sastanku vlade zemlje.

U TOKU SU ŽESTOKI ORUŽANI SUKOBI: Ubijena tri jermenska vojnika, dva ranjena, Azeri raspalili minobacačima

U TOKU SU ŽESTOKI ORUŽANI SUKOBI: Ubijena tri jermenska vojnika, dva ranjena, Azeri raspalili minobacačima

IZBILI ŽESTOKI SUKOBI U NAGORNO-KARABAHU: Teška razmena vatre na granici, ima mrtvih i ranjenih

IZBILI ŽESTOKI SUKOBI U NAGORNO-KARABAHU: Teška razmena vatre na granici, ima mrtvih i ranjenih

NOVI SUKOBI IZMEĐU JERMENA I AZERA: Puca se žestoko, počinje drugo poluvreme RATA za Karabah?!

NOVI SUKOBI IZMEĐU JERMENA I AZERA: Puca se žestoko, počinje drugo poluvreme RATA za Karabah?!

- Azerbejdžan nastavlja agresivnu retoriku i dejstva, ignorišući sve predloge međunarodne zajednice za rešavanje nastale situacije - rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan, za razliku od Jermenije, još uvek nije odgovorio na predlog Minske grupe OEBS-a za pokretanje političkog dijaloga na visokom nivou.

- Takođe smo izrazili spremnost da budemo uključeni u dijalog o pitanjima izvan mandata Minske grupe OEBS-a. Azerbejdžan svojim delovanjem na sve moguće načine pokušava da naruši mogućnost dijaloga - istakao je on.

Jermenski političar takođe je predložio Rusiji da razmesti uporišta svojih graničara duž cele jermensko-azerbejdžanske granice.

- Zalažemo se za početak procesa razgraničenja i demarkacije granice između Jermenije i Azerbejdžana. Izneli smo predlog za paralelno povlačenje jermenskih i azerbejdžanskih trupa sa granice, razmeštanje ruskih graničara u delu od Sotka do Hoznavara (od istoka do juga Jermenije), nadgledanje pogranične linije i početka procesa razgraničenja i demarkacije - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, uzimajući u obzir nastalu situaciju na granicama, "ima smisla da se razmotri postavljanje uporišnih punktova ruskih graničara po celoj dužini jermensko-azerbejdžanske granice", što će dati mogućnost da se radi na demarkaciji granice "bez rizika od vojnih sukoba".

On je dodao da se Jermenija priprema da o ovoj temi razgovara sa ruskim kolegama. Pašinjan je predložio i da Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) rasporedi posmatračku misiju duž jermensko-azerbejdžanske granice.

- Kao članica ODKB, Jermenija, koja će od 16. septembra postati predsedavajuća Organizacijom, shvata svoju odgovornost da ne stvara pretnje bezbednosti ODKB-u i ne uključuje savezničke države u vojne operacije. Zvanično isključujem svaku provokaciju Oružanih snaga Jermenije. Smatram da bi, radi razjašnjavanja realnosti međusobnih optužbi Jermenije i Azerbejdžana, jedno od rešenja moglo biti raspoređivanje posmatračke misije ODKB duž jermensko-azerbejdžanske granice - istakao je on.

Nikol Pašinjan, Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, s obzirom na nemogućnost izvršavanja takve misije u okviru ODKB-a, za Jermeniju bi mogli biti prihvatljivi i drugi formati koje priznaje međunarodna zajednica, uključujući i kopredsedavanje Minske grupe OEBS-a.

Ranije je Jerevan objavio da su u pucnjavi na granici poginule tri osobe, a pet je ranjeno, a ima ranjenih i na azerbejdžanskoj strani. Kasnije su se posredovanjem Moskve strane dogovorile o primirju, međutim u četvrtak je razmena vatre nastavljena.

Odnosi između Jermenije i Azerbejdžana su veoma napeti, uglavnom zbog situacije oko Nagorno-Karabaha. Prošle godine je još jedna runda vojnog sukoba završena zaključenjem sporazuma korisnog za Azerbejdžan: Jermenija je vratila Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon, a u regionu su razmešteni ruski mirovnjaci.

Posle toga započelo je razgraničenje granica, što je rezultiralo još jednom krizom čiji je vrhunac bio u maju.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd