Skip to main content
komunisti

Po sovjetskom principu: Konfiskacija imovine kao kazna za teška krivična dela

Foto: Profimedia
U Rusiji sve do 2003. godine postojao sličan zakon

Komunistička partija Rusije traži ponovno uvođenje zakona iz sovjetske ere koji predviđaju da lična imovina može biti konfiskovana kao kazna za teška krivična dela.

U obrazloženju predloga zakona, koji je podnet na razmatranje od strane poslanika Komunističke partije Rusije, navodi se da je konfiskacija imovine bila primenjivana u pojedinim slučajevima u vreme postojanja Sovjetskog Saveza, ali i u Rusiji i to sve do kasne 2003.  godine.

Nakon toga, konfiskacija imovine kao vid kazne je ukinuta, da bi se 2006. godine zakon vratio na snagu ovoga puta ne u vidu kazne već kao ''još jedna mera u krivičnom pravu'' koja se može primeniti u odrećenom obimu, obično da bi se konfiskovala imovina stečena na nezakonit način.

komunista
Foto: Profimedia

Zakon koji se sada predlaže, predviđa konfiskaciju lične imovine osuđenog lica, uključujući i imovinu koja nije povezana za krivično delo počinjeno od strane osuđenog.

Ovaj zakon je prvi put predstavljen javnosti 2016. godine, kada ga je ruska vlada odbacila pošto su uzeti u obzir međunarodni ugovori potpisani ranijih godina, u kojima stoji da Rusija neće primenjivati konfiskaciju imovine kao vid krivičnog kažnjavanja. Nacrt je, takođe, privukao pažnju aktivista za ljudska prava, koji su se borili svom snagom protiv njegove ratifikacije.

Početkom ovog meseca, poslanici Komunističke partije su već pokrenuli sličan predlog. Predložili su ponovno uvođenje nacionalizacije imovine kako bi se ubrzao razvoj državne ekonomije i bezbednosti. Pod imovinom koja može da se nacionalizuje svrstana su privatna zemljišta, rudnici, šume, ali i kompanije bitnih grana ekonomije kao što energetika, transport i teška industrija.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd