Skip to main content
Rusija, SAD, EU

PODIŽE SE NOVA GVOZDENA ZAVESA U EVROPI? Upozorenje Rusa ledi krv u žilama: Snosićete posledice

Foto: Shutterstock
Rusija će odrediti korake u odnosu na zemlje EU na osnovu njihovih dejstava protiv građana Rusije.

Obrazloženja Evropske komisije za zabranu uvoza ruske robe u Evropsku uniju imaju za cilj da praktično onemoguće državljanima Rusije ulazak u EU, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Zabrana direktnih letova, pooštravanje viznog režima, sada ova "objašnjavanja" sankcija, koja prevazilaze granice apsurda, imaju za cilj nanošenje štete upravo običnim državljanima Rusije, zapravo onemogućavanje građanima Rusije ulazak u Evropsku uniju - navodi se u saopštenju Ministarstva.

PONOVO OČAJNIČKI POTEZ EU sprema 12. paket sankcija Rusiji, evo šta je sada plan

PONOVO OČAJNIČKI POTEZ EU sprema 12. paket sankcija Rusiji, evo šta je sada plan

RUSI PONOVO POKAZALI GENIJALNOST Ovako izbegavaju sankcije Zapada - nafta stiže uprkos ograničenjima u ovu zapadnu zemlju

RUSI PONOVO POKAZALI GENIJALNOST Ovako izbegavaju sankcije Zapada - nafta stiže uprkos ograničenjima u ovu zapadnu zemlju

ZAHAROVA "POKLOPILA" BORELJA Sankcije protiv Rusije deluju protiv EU - Da li je to bio inicijalni cilj Brisela?

ZAHAROVA "POKLOPILA" BORELJA Sankcije protiv Rusije deluju protiv EU - Da li je to bio inicijalni cilj Brisela?

Rusko Ministarstvo istaklo je da EU pokušava da "podigne novu gvozdenu zavesu" u Evropi, maksimalno ograničavajući mogućnosti komunikacije među ljudima.

- Ocenjujemo ovo kao svesna dejstva Evropske komisije koja imaju za cilj uvođenje pravne nesigurnosti i otvoreno provociranje država-članica EU na povećavanje diskriminacije državljana Rusije po nacionalnosti - dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe preporučilo državljanima Rusije da odmere rizike prilikom putovanja u inostranstvo i boravka tamo u svetlu objašnjenja Evropske komisije o zabrani uvoza ruske robe u EU.

- Zbog velikog broja pristiglih zahteva ruskih državljana i sunarodnika u inostranstvu, još jednom ističemo potrebu da se pažljivo odmere svi rizici prilikom planiranja putovanja u inostranstvo i boravka u neprijateljskim zemljama - precizira se u saopštenju.

Ministarstvo je preporučilo građanima da uzimaju u obzir da se prilikom prelaska granice fizičko lice dobrovoljno podvrgava stranoj jurisdikciji, što podrazumeva obavezu da poštuje zakone i propise zemlje koju posećuje.

U saopštenju Ministarstva se ističe da će Rusija odrediti korake u odnosu na zemlje EU na osnovu njihovih dejstava protiv građana Rusije.

- Rusko Ministarstvo spoljnih poslova i ruska strana predstavništva pažljivo će pratiti razvoj situacije u realnom vremenu i određivati dalje korake za svaku konkretnu zemlju na osnovu analize dejstava njenih zvaničnih predstavnika - zaključuje se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da će u svakom slučaju svaka konkretna država koja preduzima takve korake morati da bude odgovorna za politiku "ciljanog kršenja prava državljana Rusije i sunarodnika".

Podsetimo, Evropska unija zabranila je Rusima da putuju u EU automobilima koji su registrovani u Rusiji, kao i da sa sobom nose pametne telefone i kozmetiku, jer se to, kako navode, smatra uvozom. Sankcije se odnose i na drago kamenje, toaletni papir, šampone, paste za zube, prikolice, poluprikolice, jahte i foto-aparate.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd