clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

MISTERIJA NASTANKA KORONE - NOVI SCENARIO "Imamo pogrešne informacije"

19.11.2021. 14:25
Piše:
Srbija Danas/Blic
Vuhan
Vuhan / Izvor: Shutterstock
Poreklo korone po svemu sudeći još dugo ostaće nerazjašnjeno

Prvi poznati pacijent oboleo od kovida-19 bila je prodavačica na pijaci u kineskom gradu Vuhanu, a ne računovođa koji nije imao nikakve veze sa pijacom, ali čiji je slučaj doprineo spekulacijama da je virus mogao da procuri iz laboratorije, tvrdi se u jednoj američkoj studiji.

SLEDEĆI KORONA VIRUS PRENEĆE OVA ŽIVOTINJA: Biolog i IT stručnjak zapanjili javnost novim istraživanjem - ima li razloga za strah

SLEDEĆI KORONA VIRUS PRENEĆE OVA ŽIVOTINJA: Biolog i IT stručnjak zapanjili javnost novim istraživanjem - ima li razloga za strah

"ONA JE ČUDO" Za baku bio spreman spomenik i kovčeg, a onda je jedan POZIV promenio sve

"ONA JE ČUDO" Za baku bio spreman spomenik i kovčeg, a onda je jedan POZIV promenio sve

OD JANUARA OBAVEZNA VAKCINACIJA: Haos u Austriji, uvodi se desetodnevna blokada, za nevakcinisane oštre kazne

OD JANUARA OBAVEZNA VAKCINACIJA: Haos u Austriji, uvodi se desetodnevna blokada, za nevakcinisane oštre kazne

Računovođa, za koga se smatralo da je prva osoba sa kovidom-19, izvestio je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. decembra 2019, nekoliko dana kasnije nego što je prvobitno bilo poznato, rekao je u studiji Majkl Vorobi, šef ekologije i evolucione biologije na Univerzitetu u Arizoni, a objavljeno je u časopisu "Sajens".

Zabunu je, međutim, izazvao problem sa zubima koji je imao 8. decembra, prenosi agencija Rojters.

- Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kovida registrovanog kod radnika na pijaci Huanan, zbog čega je prodavačica morskih plodova najraniji poznati slučaj, sa početkom bolesti 11. decembra - navodi se u studiji.

Rečeno je da je većina ranih simptomatskih slučajeva bila povezana sa pijacom, posebno sa njenim zapadnim delom gde su rakunoliki psi bili u kavezu, što je pružilo snažne dokaze o tome da pandemija potiče sa pijace gde se prodaju žive životinje.

koronavirus, SAD
koronavirus, SAD / Izvor: Profimedia

Ovogodišnja zajednička studija Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je odbacila teoriju da je kovid-19 nastao u laboratoriji, navodeći da je najverovatnija hipoteza da je prešao na ljude prirodnim putem, verovatno putem trgovine divljim životinjama.

Profesor Vorobi je bio jedan od 15-ak stručnjaka koji su sredinom maja objavili kolumnu u časopisu "Sajens" zahtevajući ozbiljno razmatranje teze da je virus procurio iz laboratorije u Vuhanu.

Stručnjak povezao prvi slučaj sa pijacom

Dr Vorobi, naučnik i vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Univerzitetu u Arizoni, primetio je odstupanja u vremenskim okvirima tokom svog proučavanja objavljenih radova u medicinskim časopisima, kao i video - intervjua u kineskim medijima sa dve osobe za koje se veruje da su prve dokumentirane osobe zaražene korona virusom.

Dr Vorobi tvrdi da veze dobavljača sa pijace morskih plodova Huanan, kao i nova analiza veza najranijih hospitalizovanih pacijenata sa pijace, snažno upućuju na to da je pandemija počela baš tamo.

- U ovom gradu od 11 miliona ljudi, polovina ranih slučajeva povezana je sa mestom koje je veličine fudbalskog igrališta. Postaje vrlo teško objasniti taj obrazac ako prvi slučajevi zaraze nisu započeli na toj pijaci - rekao je stručnjak.

Vuhan
Vuhan / Izvor: Profimedia

Nekoliko stručnjaka se složilo sa analizom dr Vorobija o tome da je prvi poznati slučaj korone najverovatnije bio prodavač morskih plodova. Ipak, neki navode da još uvek nema dovoljno dokaza kako bi se razrešilo pitanje o početku pandemije. Sugerisali su da je virus verovatno zarazio 'nultu osobu' u nekom trenutku prije nego što se dogodio slučaj prodavača s tržnice, a zatim zahvatio kritičnu masu i proširio se na pijaci. Istraživanja promena u genomu virusa, uključujući i ono dr Vorobija, sugerišu da se prva zaraza dogodila sredinom novembra 2019. godine, nedeljama pre nego što se prodavač sa pijace razboleo, prenosi "Jutarnji list".

- Nije da se ne slažem sa istraživanjem, ali smatram da nijedan podatak nije dovoljno jak ili potpun kako bi se išta moglo pouzdano zaključiti, osim da je pijaca morskih plodova Huanan očito bila super-žarište - rekao je Džes Blum, virolog u Centru za istraživanje raka Fred Hačinson.

Brojne pogrešne informacije u izveštaju SZO i Kine

On je takođe napomenuo da ovo nije prvi put da neki izveštaj SZO, koje je napravljen u saradnji sa kineskim istraživačima, sadrži pogrešne informacije, uključujući pogrešne zaključke o potencijalnim vezama ranih pacijenata sa pijacom.

- Samo je zapanjujuće da u svim tim slučajevima stalno postoje nedoslednosti o tome kada se to tačno dogodilo - rekao je.

Krajem decembra 2019. lekari u nekoliko bolnica u Vuhanu primetili su misteriozne slučajeve upale pluća koji su se pojavili kod ljudi koji su radili na pijaci morskih plodova Huanan, vlažnom i slabo provetrenom prostoru gde su se prodavali plodovi mora, živina i meso divljih životinja.

SZO
SZO / Izvor: Profimedia

U strahu od ponavljanja scenarija sa SARS-om, koji je došao sa kineskih životinjskih pijaca 2002. godine, kineski službenici naredili su zatvaranje pijace Huanan, a vuhanska policija zatvorila ju je 1. januara 2020. godine. Uprkos tim merama, novi slučajevi su se rapidno pojavljivali u Vuhanu.

Nelogičnosti u opisu prvog pacijenta

Vuhanske vlasti su 11. januara 2020. saopštile da su se prvi slučajevi zaraze korona virusom počeli pojavljivati 8. decembra. U februaru su identifikovali prvog pacijenta za kojeg su utvrdili da je stanovnik Vuhana po prezimenu Čen, a koji se razboleo 8. decembra i nije imao veze sa navedenom pijacom.

Stručnjak za poreklo gripa i HIV-a, dr Vorobi, pokušao je da pronađe vezu u ranim danima pandemije korona virusa. Čitajući studiju o ranim slučajevima iz maja 2020. koju su napisali lokalni lekari i zdravstveni službenici u Vuhanu, zbunio ga je opis čoveka koji je izgledao kao Čen: 41-godišnji muškarac bez kontakta sa pijacom Huanan. Ali autori studije datirali su njegove simptome na 16. decembar, a ne na 8. decembar.

Dr Vorobiy je potom pronašao nešto što se činilo kao drugi, nezavisni izvor za kasniji datum: Čena lično.

- Dobio sam temperaturu 16. decembra, tokom dana - rekao je u martu 2020. čovek identifikovan kao gospodin Čen u video intervjuu za "The Paper", publikaciju sa sedištem u Šangaju.

Video pokazuje da je Čen 41-godišnjak koji je radio u finansijskoj kancelariji jedne kompanije i nikada nije išao na pijacu Huanan. Službeni izveštaji govore da je živeo u četvrti Vučang u Vuhanu, kilometrima daleko od pijace.

Pijaca u Vuhanu
Pijaca u Vuhanu / Izvor: Profimedia

"Njujork tajms" nije mogao samostalno da potvrdi identitet muškarca na snimku.

Uz temperaturu koju je imao 16. decembra, Čen je rekao da je takođe osetio stezanje u grudima i da je tog dana otišao u bolnicu.

- Čak i bez naporne vežbe, uz samo mali napor, kao što je način na koji sada razgovaram s vama, osećao bih da mi nedostaje daha - rekao je.

Dr Vorobi je rekao da bi medicinski kartoni prikazani u videu mogli da sadrže tragove o tome kako je izveštaj SZO i i Kine završen sa pogrešnim datumom.

Jedna stranica opisuje operaciju kojom je Čenu trebalo da bude uklonjen jedan zub. Drugi je bio recept za antibiotike od 9. decembra koji se odnosio na temperaturu od prethodnog dana - verovatno na dan stomatološke operacije.

Na snimku je Čen nagađao da je možda dobio koronu "kad je otišao u bolnicu", što je verovatno referenca na njegovu raniju stomatološku operaciju.

"Vašington post" je u julu primetio da se detalji koje je SZO naveo za slučaj od 8. decembra bolje poklapaju od unosa iz internet baze podataka virusnih uzoraka povezanih sa nekim ko se razboleo 16. decembra. SZO je rekao da istražuje nepodudarnost.

Najraniji slučaj ipak je - žena?

Portparol SZO je rekao "Njujork tajmsu" da će biti "teško komentarisati" prvi poznati slučaj jer je tim SZO stručnjaka imao ograničen pristup zdravstvenim podacima. Rekao je da je važno da istražitelji nastave da traže pacijente koji su bili zaraženi i ranije.

U revidiranoj hronologiji dr Vorobija, najraniji slučaj nije Čen, već prodavač morskih plodova, žena po imenu Vei Guisian, koja je razvila simptome oko 11. decembra. (Vei je u istom snimku koji je objavio "The Paper", rekla da su joj simptomi počeli 11. decembra, a za "Volstrit žurnal" je izjavila da je počela da se oseća bolesno 10. decembra. Izveštaj Kine i SZO navodi slučaj od 11. decembra kao povezan sa pijacom.)

Dr Vorobi je otkrio da su bolnice prijavile više od desetak verovatnih slučajeva pre 30. decembra, dana kada su vlasti Vuhana upozorile lekare da traže povezanost slučajeva sa pijacom.

Utvrdio je da su Centralna bolnica Vuhan i bolnica Hubej Sinhua prepoznale po sedam slučajeva neobašnjive upale pluća pre 30. decembra koji će biti potvrđeni kao Kovid-19. U svakoj bolnici četiri od sedam slučajeva bila su povezana sa pijacom.

Koronavirus
Koronavirus / Izvor: Profimedia

Fokusirajući se samo na ove slučajeve, tvrdio je dr Vorobi, mogao bi da isključi mogućnost da je pristranost utvrđivanja iskrivila rezultate u korist pijace.

Ipak, drugi naučnici rekli su da je daleko od sigurnog da je pandemija započela na pijaci.

- On je napravio izvrstan posao rekonstrukcije onoga što je mogao iz dostupnih podataka, a to je razumna hipoteza kao i svaka druga - rekao je dr Volter Ijan Lipkin, virolog na "Mailman School of Public Health" na Univerzitetu Kolumbija, i dodao: "Ali mislim da nikada nećemo saznati šta se događa, jer je to bilo pre dve godine i još uvek je nejasno."

Alina Čan, postdoktorantkinja na Institutu "Broad" u Kembrdižu i jedna od najglasnijih zagovornica teorije curenja virusa iz laboratorije, rekla je da će samo novi detalji o ranijim slučajevima, koji sežu do novembra, pomoći naučnicima da uđu u trag poreklu.

- Glavni problem koji ovo ukazuje je nedostatak pristupa podacima i greške u izveštaju SZO i Kine - rekla je Čan.

Piše:
Srbija Danas/Blic
19.11.2021. 14:25