Skip to main content
Džo Bajden

FINANSIJSKA KRIZA TRESE AMERIKU Džo Bajden morao da otkaže važnu posetu - bliži se bankrot SAD?

Foto: Profimedia
Ni sastanak grupe država stvorene s ciljem oslabljivanja kineskog ekonomskog uticaja u indopacifičkoj regiji nije bio dovoljno dobar razlog za posetu - Džo Bajden se vraća u Vašingotn.

Kriza koja se razvija oko gornje granice duga SAD-a navela je američkog predsednika Džoa Bajdena sinoć da odloži planove za posetu Papui Novoj Gvineji i Australiji, prekinuvši nadolazeće putovanje u Aziju kako bi mogao da se vrati u Vašington.

DRAMA NA KOSOVU: Pucnjava u blizini škole gde su bila deca - pucano iz automobila u pokretu

DRAMA NA KOSOVU: Pucnjava u blizini škole gde su bila deca - pucano iz automobila u pokretu

ORBAN REKAO "NE" UKRAJINI: Nova blokada Mađarske - Kijev ponovo na mukama

ORBAN REKAO "NE" UKRAJINI: Nova blokada Mađarske - Kijev ponovo na mukama

PEKING INTENZIVIRA SVOJE PRETNJE - stigla opasna poruka iz Kine: Razbićemo svaki oblik nezavisnosti Tajvana!

PEKING INTENZIVIRA SVOJE PRETNJE - stigla opasna poruka iz Kine: Razbićemo svaki oblik nezavisnosti Tajvana!

Bajden će danas ipak otići u Hirošimu, kako bi prisustvovao trodnevnom samitu G7. Nakon toga, plan je bio da svojom posetom on postane prvi američki predsednik koji je posetio Papuu Novu Gvineju.

U glavnom gradu Papue Nove Gvineje, Port Moresbiju, trebalo je da prisustvuje potpisivanju novog strateškog sporazuma s Mikronezijom i da se sastane se sa čelnicima 18 pacifičkih ostrva.

Bajden je u Sidneju planirao da prisustvuje sastanku Kvad mreže, koju čine SAD, Japan, Australija i Indija - mreže koja je osnovana sa ciljem suprotstavljanja rastućem uticaju Kine u indopacifičkoj regiji.

Bajden je rekao novinarima da je telefonski razgovarao s australijskim premijerom Entonijem Albanizom, kako bi objasnio svoju odluku.

Neplaćanje duga jednostavno nije opcija - rekao je Bajden. koji je u pregovorima s republikancima u Kongresu.

Džo Bajden
Foto: Profimedia

Izaslanik Bele kuće Džon Kirbi je saopštio da će predsednik Bajden moći da se sastane s Albanezeom i indijskim premijerom Narendrom Modijem dok bude u Hirošimi. Tamo ima planirane i susrete s čelnicima Japana i Južne Koreje. Bajdenov tim takođe je razgovarao s čelnicima Papue Nove Gvineje, kako bi ih obavestio o svojoj odluci, saopšteno je iz Bele kuće.

Ambasada Papue Nove Gvineje nije odmah odgovorila na zahtev za komentar o odlaganju.

Albaneze je u saopštenju rekao da se Bajden izvinio što nije mogao da poseti Australiju i da će nastojati da dođe u tu zemlju prvom prilikom. Takođe je rekao da će kasnije ove godine posetiti Vašington u državnoj poseti Sjedinjenim Državama.

Američko ministarstvo finansija je procenilo da će Sjedinjene Države već 1. juna pasti u bankrot ako Kongres ne podigne gornju granicu duga.

Gregori Poling, stručnjak za Aziju pri vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da bi ograničenje Bajdenovog putovanja bilo udarac Papui Novoj Gvineji i Bajdenovim naporima da pridobije pacifičke ostrvske zemlje suočene sa sve većom konkurencijom iz Kine.

'- Siguran sam da će Bela kuća pronaći načina da se to nadoknadi partnerima u kratkom roku. Ali to je dodatni dokaz da nas domaća disfunkcionalnost SAD-a slabi u inostranstvu' - zaključio je Poling.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd