Petak 23. feb 2024.
Zemlja

NAJNOVIJA STUDIJA NAUČNIKA UZNEMIRILA SVET: Planeti Zemlji, kakvu je poznajemo, bliži se KRAJ, pojavili se ozbiljni STRAHOVI

Foto: Shutterstock
Evropa će biti prva na udaru

Struja u Atlantskom okeanu koja distribuira toplotu širom sveta, naglo se gasi, usled čega bi Evropa mogla da ostane "okovana ledom" ranije nego što se to verovalo, otkrili su naučnici.

HOROR U ZABAVNOM PARKU! DRVO PALO NA ROLERKOSTER! Ima povređenih, dvoje u teškom stanjuhitna pomoć

HOROR U ZABAVNOM PARKU! DRVO PALO NA ROLERKOSTER! Ima povređenih, dvoje u teškom stanju

POGINUO POZNATI BANKAR! Suosnivač jedne od najvećih banaka leteo na Superboul, a onda je usledio PAKAOPad aviona

POGINUO POZNATI BANKAR! Suosnivač jedne od najvećih banaka leteo na Superboul, a onda je usledio PAKAO

UBEDLJIVA POBEDA! ALIJEV "ODUVAO" ŠESTORICU PREDSEDNIČKIH KANDIDATA: Evo koliko je glasova on OSVOJIO, a koliko drugoplasiraniAzerbejdžan, Ilham Alijev

UBEDLJIVA POBEDA! ALIJEV "ODUVAO" ŠESTORICU PREDSEDNIČKIH KANDIDATA: Evo koliko je glasova on OSVOJIO, a koliko drugoplasirani

Ukoliko dođe do kolapsa Atlantske meridijalne cirkulacije (AMOC), ogromnog sistema okeanskih struja koji su ključni u održanju globalne klime, vreme širom sveta bi se naglo promenilo.

Temperature na severozapadu Evrope bi pale za 5 do 15 stepeni Celzijusa tokom decenija, led na Arktiku bi se proširio ka jugu, dok bi se Zemljina južna hemisfera još više zagrejala, a globalni obrasci padavina promenili i poremetili deo Amazona, navodi se u studiji koja je objavljena u petak u časopisu Science Advences.

Nedavno objavljena studija, kako piše AP, opovrgla je tvrdnje međuvladinog panela UN za klimatske promene prema kome do kolapsa AMOC neće doći pre 2100. godine, s obzirom na to da glavni autor istraživanja Rene van Vesten, klimatski naučnik i okeanograf sa Univerziteta Utreht u Holandiji i nekoliko spoljnih naučnika govore da bi to moglo da se dogodi ranije, ali ne mogu da preciziraju kad.

- Nova studija značajno doprinosi rastućoj zabrinutosti zbog kolapsa AMOC u ne tako dalekoj budućnosti - rekao je Stefan Ramstorf, šef analize zemaljskih sistema u Potsdamskom institutu za istraživanje klime u Nemačkoj, koji nije bio deo istraživanja.

Koristeći modele i pređašnje podatke, holandski tim naučnika je simulirao tok AMOC tokom 2.200 godina, i otkrio da posle 1.750 godine dolazi do "naglog kolapsa AMOC". Međutim, naučnici, za sada, ne mogu da tu simuliranu vremensku liniju projektuju u stvarnu budućnost Zemlje.

Na kretanje AMOC-a utiče Grenland, gde sa sve većim zagrevanjem planete dolazi do topljenja leda i ulivanja sve veće količine slatke vode koja razređuje nivoe soli, koji su ključni za kretanje AMOC, dovodeći do njenog gašenja, objasnio je Vesten.

AMOC je deo složene globalne pokretne morske trake okeanskih struja koje pomeraju različite nivoe soli i tople vode širom sveta na različitim dubinama u obrascima koji pomažu u regulisanju temperature Zemlje, apsorbuju ugljen-dioksid i podstiču ciklus vode, navodi NASA.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd