Utorak 05. dec 2023.
bolestan

PRETI NAM PANDEMIJA SMRTONOSNIJA OD KOVIDA! Stručnjaci zabrinuti zbog mutacija virusa i evo šta predlažu kako bi sprečili NAJGORI SCENARIO

Foto: Shutterstock
STO predlaže reforme kako bi sprečili epidemiju opasniju od kovida.

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pre nekoliko dana pozvao je sve zemlje članice Ujedinjenih nacija (UN) da sprovedu reforme potrebne za pripremu za sledeću pandemiju koja bi, kako je istakao, mogla da bude smrtonosnija od kovida.

szo_mario
Foto: Profimedia

Rezultat ovog upozorenja je da 194 zemlje-članice SZO, među kojima je i Srbija, izrađuju nacrt sporazuma o pandemiji koji će da bude usvojen na skupštini ove organizacije sledeće godine. Takođe, zemlje - članice su odobrile budžet od 6,83 milijarde dolara za period 2024-2025, koji će se obezbediti povećanjem obaveznih taksi država članica za 20 odsto.

Stručnjake širom sveta najviše zabrinjava mogućnost da se pojavi varijanta virusa koja će da bude smrtonosnija od svih prethodnih.

- Pandemiju nije moguće predvideti - kaže dr Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograda. - Ali, to ne znači da bi trebalo biti nespreman. Naprotiv, virus gripa, primera radi, ima najviše izgleda da dovede do pojave nove pandemije, jer ima veliki kapacitet za mutacije.

Ipak, naša sagovornica napominje da svaka nova bolest može da se širi u epidemijskoj formi, ali malo njih ima potencijala za pandemijske razmere.

MASOVNA PUCNJAVA NA PLAŽI: Među ranjenima ima i dece - oglasila se policija (VIDEO)

MASOVNA PUCNJAVA NA PLAŽI: Među ranjenima ima i dece - oglasila se policija (VIDEO)

SPREMA SE NEŠTO VELIKO Turska kupuje borbene avione od SAD, Bajden otkrio detalje razgovora sa Erdoganom

SPREMA SE NEŠTO VELIKO Turska kupuje borbene avione od SAD, Bajden otkrio detalje razgovora sa Erdoganom

OTAC STRADAO, a dvoje dece ZAVRŠILO U BOLNICI SA RANAMA od gelera: Pretraživali dedine stvari i pronašli kašikaru...

OTAC STRADAO, a dvoje dece ZAVRŠILO U BOLNICI SA RANAMA od gelera: Pretraživali dedine stvari i pronašli kašikaru...

- Osnovni rizik za pojavu zarazne bolesti u pandemijskoj formi je postojanje infektivnog agensa, odnosno njegove mutacije, koja ranije nije cirkulisala u populaciji ljudi ili životinja - priča Begović Vuksanović. - Uz to važan faktor je nepostojanje vakcine kojom bio moglo da se zaustavi brzo širenje infekcije, kao i vrsta imuniteta koju bolest ostavlja nakon oporavka obolele osobe. Ukoliko je imunitet kratkotrajan, veći je rizik za održavanje infekcije u populaciji.

Da mutacije virusa gripa već prete svetu, svedoči slučaj Francuske, koja je pojačala sanitarne mere za suzbijanje talasa ptičjeg gripa na farmama pataka na jugozapadu zemlje gde je od početka ovog meseca došlo do izbijanjanja nove epidemije. Francuska je među zemljama koje su trenutno najteže pogođene širenjem ptičjeg gripa, bolesti koja je u protekloj godini ubila stotine miliona ptica i narušila snabdevanje živinskim mesom i jajima.

Kako saopštavaju francuske vlasti, od 4. maja otkriven je 21 slučaj visokopatogenog ptičjeg gripa u jugozapadnoj Francuskoj, uglavnom među patkama, zbog čega su oko mesta izbijanja proširili sanitarnu tampon-zonu prečnika do 20 kilometara. U cilju suzbijanja ove epidemije, Francuska je raspisala tender da bi obezbedila 80 miliona doza kako bi bila spremna za početak programa vakcinacije jata pataka na jesen.

Bez obzira na to što nam možda preti smrtonosnija pandemija od kovida, vlasti širom sveta ohrabruje činjenica da su nakon kovida stekle ogromno iskustvo u pogledu prednosti i mana svog zdravstvenog sistema, što je od velikog značaja u pripremi za novu potencijalnu pandemiju.

Ohrabrujuća činjenica u eventualnoj pojavi nove pandemije je i to da je vakcina protiv kovida ekspresno proizvedena, što uliva nadu da bi i neki novi virus brzo bio savladan zahvaljujući velikom napretku tehnologije koji nije postojao u ranijim pandemijama.

Rusija je bila prva zemlja koja je saopštila da je registrovala vakcinu protiv kovida 19 za široku upotrebu, nadenuvši joj odgovarajuće ime "sputnjik" - po vlastitom prvom svemirskom satelitu svih vremena, lansiranom 1957. godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd