Ponedeljak 04. mar 2024.
Vladimir Putin

PUTINU STIŽE BOŽIĆNI POKLON IZ AMERIKE? Da li je došlo do promene politike Vašingtona?

Foto: Profimedia
Spor oko odobravanja finansija za Ukrajinu u američkom Kongresu mogao bi da obraduje Putina

Ukoliko se američki Kongres ne dogovori o vojnoj pomoći Ukrajini, to će biti „božićni poklon“ za Rusiju, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

OTOPLJAVANJE ODNOSA ATINE I ANKARE: Grčka i Turska potpisale Deklaraciju o dobrosusedskim odnosimaRedžep Tajip Erdogan i Kirjakos Micotakis

OTOPLJAVANJE ODNOSA ATINE I ANKARE: Grčka i Turska potpisale Deklaraciju o dobrosusedskim odnosima

SAVEZNIČKI PRITISAK Blinken pozdravio poslednji potez Izraela, ali jasno poručio: Morate učiniti višeblinken

SAVEZNIČKI PRITISAK Blinken pozdravio poslednji potez Izraela, ali jasno poručio: Morate učiniti više

"ODLUČNI SMO DA OSTVARIMO POBEDU!" Netanijahu žestoko zapretio Hezbolahu: Ako pokrenete rat, Bejrut će se pretvoriti u Gazu (VIDEO)hezbolah

"ODLUČNI SMO DA OSTVARIMO POBEDU!" Netanijahu žestoko zapretio Hezbolahu: Ako pokrenete rat, Bejrut će se pretvoriti u Gazu (VIDEO)

- Evropska bezbednost je i američka bezbednost. Moramo da sačuvamo jedinstvo, prebacimo novac Ukrajincima. Uostalom, ako izdvajanje tog novca ne bude odobreno (u Kongresu), onda će biti zadovoljna samo dvojica ljudi: jedan od njih je Vladimir Putin u Rusiji, a drugi je Si Đinping u Pekingu. Ne znam za vas, ali ne želim da ni jednom ni drugom da dam božićni poklon", rekao je Kameron na bezbednosnom forumu Instituta Aspen u Vašingtonu.

Takođe je kazao da bi predsednik Rusije navodno mogao da se „vrati po još“ ako ga Zapad ne zaustavi u Ukrajini, prenosi „Skaj njuz“.

- Znamo Putina. Ako ga sada ne zaustavimo, vratiće se po još - tvrdi britanski ministar.

Dejvid Kameron
Dejvid Kameron
Foto: Profimedia

Istovremeno je naglasio da je vojna pomoć Ukrajini „dobra investicija“ u jačanje bezbednosti NATO-a.

Govoreći o neuspehu ukrajinskih Oružanih snaga tokom kontraofanzive, britanski ministar je pozvao na „strpljenje“. Istovremeno je naglasio da - Krim ne bi trebalo da bude crvena linija - za Zapad prilikom donošenju odluka o isporuci oružja dugog dometa Ukrajini.

Kameron je takođe kazao da se London zalaže za to da se Kijevu preda zamrznuta ruska imovina. Po njegovim rečima, ta sredstva mi mogla biti preusmerena na „obnovu Ukrajine“.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je ranije da će Rusija, navodno, napasti članice NATO-a nakon pobede u Ukrajini. Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi nazvao je veoma verovatnim učešće američke vojske u konfrontaciji sa ruskim snagama u slučaju da ruska vojska pobedi u specijalnoj vojnoj operaciji. Kremlj je nakon toga saopštio da se Vašington bavi demonizacijom Rusije.

Ranije je saopšteno da nacrt zakona o izdvajanju više od 100 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu nije prošao proceduralno glasanje u Senatu SAD.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd