Ponedeljak 04. mar 2024.
Vladimir Putin

POSLE OVOGA VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO! Putin donosi odluku koja će promeniti svet

Foto: Tanjug/AP Photo
Ruski predsednik Vladimir Putin boraviće sutra u radnim posetama Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Saudijskoj Arabiji, gde će, prema rečima portparol Kremlja Dmitrija Peskova, sa liderima te dve zemlje razgovarati o koordinisanim akcijama na svetskim tržištima nafte.

Na pitanje novinara da li će to biti glavna tema Putinove bliskoistočne turneje, Peskov je odgovorio da su takvi razgovori već vođeni u okviru grupe OPEK+, ali to pitanje je, kako je rekao uvek na dnevnom redu, prenosi Interfaks.

- Ove diskusije se vode u okviru formata OPEK+, ali, naravno, interakcija u ovoj oblasti je uvek na dnevnom redu - rekao je Peskov.

Do posete dolazi nakon što je organizacija zemalja izvoznica OPEK+ pristala prošlog četvrtka da dobrovoljno smanji globalno snabdevanje naftom za ukupno oko 2,2 miliona barela dnevno.

Putin će u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja je najveći svetski izvoznik nafte, razgovarati sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom s kojim, kako prenosi portal SHOT, ima veoma dobre odnose.

Prestonica UAE Dubai, prvo odredište Putinovog putovanja na Bliski istok, postao je važan poslovni i trgovački centar za ruske naftne kompanije, uključujući i drugog najvećeg ruskog proizvođača kompaniju Lukoil, koja je zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji, deo svojih poslovnih operacija preselila u Dubai.

Smanjenje od 2,2 miliona barela dnevno samo je dodatno smanjenje na već postojeće dobrovoljno saudijsko i rusko smanjenje izvoza od 1,3 miliona barela dnevno koje su dogovorili Putin i saudijski princ bin Salman.

Svetsko tržište je skeptično da li će ovi dobrovoljni rezovi količina izvezene nafte biti u potpunosti sprovedeni.

Ipak, cene nafte pale su prošle nedelje za 2 odsto nakon najave ove mere, a potom su i dodatno padale, iako je cena nafte tipa Brent juče porasla za 1 odsto.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd