Skip to main content
bolnica

"Gledao sam utakmicu Bosne i Švedske, a onda je mojoj ŽENI SAMO PALA GLAVA!" Zdenkova ćerka (8) SPASILA ŽIVOT MAJCI zbog onoga što je naučila u školi

Foto: Shutterstock
Bila je to prava borba za život.

Znanje koje je upila na časovima hitne pomoći u osnovnoj školi, pomoglo je jednoj devojčici da spasi život svoje majke. Naime, kada je ostala bez svesti, devojčica je pribrano postupila dok je otac zvao hitnu pomoć.

ISPLIVALI DETALJI EKSPLOZIJE SEVERNOG TOKA! Sada sve dobija novi smisao: Ove zemlje su izvodile sumnjive manevre?

ISPLIVALI DETALJI EKSPLOZIJE SEVERNOG TOKA! Sada sve dobija novi smisao: Ove zemlje su izvodile sumnjive manevre?

"NE MOŽEMO IZGUBITI KINU, TREBAĆE NAM" Uzbuna u Briselu posle Sijeve posete Rusiji: Zvaničnici EU se spremaju u Peking

"NE MOŽEMO IZGUBITI KINU, TREBAĆE NAM" Uzbuna u Briselu posle Sijeve posete Rusiji: Zvaničnici EU se spremaju u Peking

TUKLI GA PESNICAMA DOK NIJE IZGUBIO SVEST: Zemlju ponovo potresao jeziv slučaj vršnjačkog nasilja - kamere SVE snimile

TUKLI GA PESNICAMA DOK NIJE IZGUBIO SVEST: Zemlju ponovo potresao jeziv slučaj vršnjačkog nasilja - kamere SVE snimile

Sve se odigralo u gradu Kristianstadu, kada je Džesika Kovač ostala bez svesti. Suprug Zdenko i osmogodišnja ćerka Frida, isprva nisu znali šta se događa. Dok je Zdenko zvao hitnu pomoć, devojčica je počela da primenjuje CPR koji je naučila na časovima prve pomoći u školi.

Radosna majka nije štedela lepe reči na račun svoje mezimice.

- Oni su moji heroji. Da nije bilo njih kada se to desilo, danas ne bismo svi zajedno sedeli ovde - rekla je Džesika.

Sve se dogodilo brzo. Kako se kasnije utvrdilo, Džesika je doživela prestanak rada srca i klinički je bila mrtva čak 21 minut. Da nije bilo Fride i supruga, kaže da ne samo da ne bi uspela da preživi, već je pitanje da li bi se i oporavila nakon ozbilljnog stanja u kom se našla.

- Oni su bili ti koji su održavali protok kiseonika do mozga, iako moje srce nije radilo. Ja nisam disala, bila sam u potpuno besvesnom stanju - kaže Džesika.

Kako je Zdenko rekao, ništa nije slutilo na zlo. Bio je 13. januar, sedeli su u kući nakon radnog dana. Ono što je izgledalo kao idila, uskoro je postala trka sa vremenom.

- Sedeo sam na kauču i sećam se da smo gledali početak rukometne utakmice između BiH i Švedske. Džesika je sedela u svojoj fotelji, gledala u iPod, a Frida je bila u kuhinji - prisetio se Zdenko.

U jednom trenutku, video je da je Džesiki pala glava. 

- Odjednom joj je glava klonula, brada joj je pala na grudi. Istovremeno, ispustila je neki čudan zvuk - rekao je.

Ubrzo je počela borba za život. Shvatio je da je Džesika ostala bez svesti, i odmah joj je izvukao jezik kako se ne bi ugušila. Kada je počeo da joj traži puls, video je da ga nema. Pokušao je da je položi na pod, ali nije uspeo. Počeo je da je reanimira jednom rukom, dok je drugom držao glavu, jer je bila u sedećem položaju.

Sve to je posmatrala mala Frifa sa vrata kuhinje. Prestravljena, pritrčala je majci i zajedno sa ocem je počela da radi reanimaciju. Dok je ona to radila, otac je drugom slobodnom rukom zvao hitnu pomoć.

- Pritiskala sam grudi moje majke sa obe ruke, a tata sa jednom. Radila sam sve kao što bi i odrasli uradili - kaže Frida.

Kako je rekla, sve je naučila tokom dečijeg programa prve pomoći u školi. Znala je da mora da izvede 30 pritisaka, a da onda napravi pauzu pre sledeće serije.

Dok su je oživljavali, Zdenko je bio na direktnoj liniji sa hitnom pomoći, tako da je znao da uskoro dolaze. Kada je došla hitna pomoć, oni su nastavili sa reanimacijom. Džesiku je uskoro bila prikačena na defibrillator. Na kraju su je hitno prevezli u Centralnu bolnicu u Kristianstadu. Nastavili su oživljavanje i u kolima hitne pomoći i tek nakon trećeg pokušaja defibrilatorom, došla  je svesti. Narednog dana Džesika je prebačena u Univerzitetsku bolnicu u Lundu, na dalje pretrage. U bolnici je ostala nekoliko nedelja a kasnije joj je ugrađen i pejsmejker.

- Moje prvo sećanje nakon svega su Frida i Zdenko, koji stoje pored mene u Lundu. Sećam se da je Frida sedjela Zdenku u krilu i da je bila uplašena - kaže Džesika.

Kako je hrabra devojčica rekla za medije, bila je uplašena cevčicama i strahom, da će mamino srce možda ponovo stati.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd