Utorak 27. feb 2024.
serološki test

REVOLUCIONARNO OTRKIĆE O TESTIRANJU ANTITELA NA KOVID: Da li su zaista pouzdani i šta rezultat znači za naš imunitet?

Foto: Profimedia/ilustracija
Izraelski naučnici tvrde da su serološki testovi nepouzdani i da, iako antitela nestaju, ostaje neka vrsta dugotrajnog imuniteta

U stručnom mišljenju dostavljenom Ministarstvu zdravstva Izraela preporučeno je da se ne koriste serološki testovi na koronavirus kako bi se utvrdilo da li je osoba imuna, ističući da taj "alat" nije dovoljno pouzdan da bi neko dobio "imunitetni pasoš" i mogao da putuje.

U petak je Red day! Da li znate šta to znači i šta treba da uradite na taj dan?

U petak je Red day! Da li znate šta to znači i šta treba da uradite na taj dan?

SAD JE SVE U RUKAMA EVROPSKE AGENCIJE ZA LEKOVE: Da li će danas biti odobrena vakcina AstraZeneka?

SAD JE SVE U RUKAMA EVROPSKE AGENCIJE ZA LEKOVE: Da li će danas biti odobrena vakcina AstraZeneka?

ORBAN ODUŠEVLJEN IMUNIZACIJOM U SRBIJI: Mađari se okreću kineskoj vakcini, po ugledu na našu zemlju

ORBAN ODUŠEVLJEN IMUNIZACIJOM U SRBIJI: Mađari se okreću kineskoj vakcini, po ugledu na našu zemlju

Tal Broš, šef infektivne jedinice u Medicinskom centru Asuta u Izraelu, dostavio je taj dokument upozoravajući da prema poslednjim poznatim informacijama serološki testovi nisu pouzdani i verodostojni u smislu utvrđivanja zaštite od infekcije ni nakon oporavka od nje, ali ni nakon vakcinacije.

- Stoga nije preporučljivo da se koriste ti testovi za praćenje onih koji su primili vakcinu, osim za medicinska istraživanja - navedeno je u tom dokumentu.

Iako antitela nestaju, naše telo je u većini slučajeva imuno na ponovnu infekciju

Stručnjaci su mišljenje zasnovali na nedavno sprovedenim studijama koje su pokazale da, iako antitela na koronavirus uopšteno nestaju u roku od četiri do osam meseci, naše telo u velikoj većini slučajeva ostaje imuno na reinfekciju, što znači da nivo antela precizno ne predviđa hoće li ili neće neka osoba da bude imuna na nove infekcije i u kojoj meri.

- Nema dokaza o tome da se prema nivou antitela, koji su komercijalne kompanije testirale raznim setovima testova, mogu razlikovati oporavljene osobe koje su imune i one koje nisu - istaknuto je.

Izrael vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu
Foto: Profimedia

 

U Izraelu je već sprovedeno nekoliko istraživanja antitela kao statističkog alata kako bi se utvrdilo da li se ta država približava kolektivnom imunitetu. To je izazvalo sumnju u valjanost takvih testova čak i u statističke svrhe, jer bi se mnogi ljudi imuni na koronavirus pokazali kao da su negativni.

Ukoliko Ministarstvo zdravlja Izraela prihvati ovo novo istraživanje, serološki testovi neće biti sastavni deo uvođenja "imunitetnih pasoša", tačnije, neće važiti prilikom izdavanja istog.

Broš je optužio kompanije koje vrše serološke testove da zapravo obmanjuju javnost.

- Ovi testovi imaju određeni značaj, ali trenutno nemamo podatke koji nam ukazuju na to da treba da se oslonimo na njihove rezultate da bismo utvrdili da je određena osoba imuna na koronavirus. Žurba da se uradi serološki test kako bi se utvrdilo da li neko ima antitela ili da li je vakcinisan je potpuno neopravdana i ne bi trebalo da se rade - poručio je Broš.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd