Subota 02. dec 2023.
Severni tok

NAJNOVIJA ODLUKA RUSIJE VELIKI UDARAC ZA ZAPAD! Ovo će ih razbesneti - sve zbog eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2

Foto: Profimedia
Neizvesna sudbina gasovoda Severni tok.

Moskva bi mogla da traži odštetu zbog prošlogodišnjih eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2, izvestila je novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na izjave ruskog diplomate. Gasovodi, koji povezuju Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora, bili su meta nerazjašnjenih eksplozija prošlog septembra, što je Moskva nazvala činom međunarodnog terorizma.

- Ne isključujemo pokretanje pitanja naknade štete kao posledice eksplozije gasovoda Severni tok - rekao je Dmitrij Biričevski, šef odeljenja za ekonomsku saradnju ruskog ministarstva spoljnih poslova u intervjuu za novinsku agenciju. Nije rekao kome će Rusija uputiti zahtev za odštetu zbog incidenata na gasovodima koji su zajedno mogli da izvoze 110 milijardi kubičnih metara plina godišnje. 

"OVO JE ISTINA O SEVERNOM TOKU!" Putin konačno progovorio - "Opasnije je nego što mislite!"

"OVO JE ISTINA O SEVERNOM TOKU!" Putin konačno progovorio - "Opasnije je nego što mislite!"

"ISTINA ĆE IZAĆI NA VIDELO" Putin progovorio o Severnom toku - ovaj dokaz menja sve?!

"ISTINA ĆE IZAĆI NA VIDELO" Putin progovorio o Severnom toku - ovaj dokaz menja sve?!

DANCI U PANICI: Pronašla predmet u blizini gasovoda - HITNO pozvali kompaniju "Severni tok" u pomoć! (FOTO)

DANCI U PANICI: Pronašla predmet u blizini gasovoda - HITNO pozvali kompaniju "Severni tok" u pomoć! (FOTO)

"Teško je govoriti o budućnosti gasovoda"

Biričevski je dodao da budućnost gasovoda nije poznata.

- Sada je vrlo teško govoriti o budućnosti sastava gasovoda Severni tok. U celini, prema stručnjacima, oštećeni vodovi mogli bi da se obnove - rekao je. Kremlj je rekao da deoničari treba da odluče hoće li Severni tok staviti u stanje mirovanja

Izvori upoznati s planovima rekli su Rojtersu prošle nedelje da će gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2, koje je izgradio ruski Gazprom, biti zapečaćeni i stavljeni u stanje mirovanja pošto nema trenutnih planova za njihov popravak ili reaktivaciju.

Izgradnja Severnog toka 2 je završena u septembru 2021.

Severni tok 1 počeo je s radom u novembru 2011., a koštao je 8 milijardi dolara. Izgradnja Severnog toka 2 vrednog 11 milijardi dolara dovršena je u septembru 2021., ali nikada nije počeo s radom zato što je Nemačka odustala od tog projekta nekoliko dana pre nego što je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu 24. februara 2022.

Biričevski je dodao da se zapadne zemlje protive nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN-a koji je pripremila Rusija, a kojom se poziva na neozavisnu međunarodnu istragu eksplozija na gasovodima.

- Uprkos tome nameravamo i dalje da insistiramo na sveobuhvatnoj i otvorenoj međunarodnoj istrazi uz obavezno učešće ruskih predstavnika", rekao je Biričevski.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd